Espanya no paga, però ens roba les medalles de #London2012
Ivan Tibau: "No hem trobat cap mena de cordialitat per part del comitè olímpic espanyol, els fem nosa" “Tant sols l’Estat Propi ens donarà representació als Jocs Olímpics”
El Secretari General de l'Esport, Ivan Tibau, ha assegurat a l'ACN que la Generalitat ha fet un "gran esforç" per ajudar el Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat i els esportistes catalans a participar a Londres 2012. Tot i això, lamenta, el comitè olímpic espanyol "ha tancat les portes" dels Jocs a la Generalitat, que només ha pogut ser a Londres gràcies a la intervenció del COI. El govern espanyol deu 10,7 milions d'euros al CAR, segons ha confirmat el seu director, Joan Fontserè. Els diners els ha finançat totalment la Generalitat. "Per no crear un enfrontament fort abans dels Jocs Olímpics de Londres vam decidir aguantar-ho però certament ens trobem en una situació difícil", admet Tibau.
Comparteix
TweetEtiquetes
Els èxits d'esportistes catalans o formats a Catalunya com Mireia Belmonte, Joel González, l'equip de sincronitzada o waterpolo han engreixat durant els Jocs Olímpics de Londres 2012 el medaller de l'Estat espanyol. Però la participació dels esportistes catalans a la competició més important s'ha pogut preparar des d'instal·lacions d'elit com el CAR de Sant Cugat sense rebre ni un euro de les subvencions que el govern espanyol hauria d'haver pagat en els darrers dos anys. Espanya deu al CAR 5,5 milions dels pressupostos del 2011 i 5,2 milions dels d'aquest any, uns diners que ha cobert la Generalitat en la seva totalitat, segons ha confirmat a l'ACN el director del centre, Joan Fontserè.
El Secretari General de l'Esport català, Ivan Tibau, no creu que el Comitè Olímpic Espanyol reconegui la tasca catalana, tot i que sí que percep un millor tracte per part del Consejo Superior de Deportes. "Per venir a Londres, el COE no ens va obrir les portes, al contrari, ens les va tancar. Va dir que no hi havia cap mena d'acreditació per a les comunitats autònomes", lamenta Tibau, que finalment ha pogut ser a Londres donant suport als esportistes del país gràcies a les gestions de Pere Miró dins del Comitè Olímpic Internacional.
"No hem trobat cap mena de cordialitat per part del COE, però un cop estem aquí, s'han d'adaptar. Evidentment que els fem nosa, això ja ho notem, però nosaltres hem d'estar aquí donant suport a la nostra gent, estant al seu costat", ha assegurat Tibau en una entrevista a l'ACN. Segons el Secretari General de l'Esport, els atletes catalans "agraeixen" la presència del Govern a Londres perquè "saben els grans esforços que durant aquest any i mig ha fet la Generalitat de cara als recursos que calien per tirar endavant tots els projectes i que la cosa no es quedés paralitzada abans d'arribar a Londres". "Els esportistes ho reconeixen, i ho hem de fer palès perquè últimament els recursos de Madrid costa que arribin", ha afegit Tibau. "Per no crear un enfrontament fort abans dels Jocs Olímpics de Londres vam decidir aguantar-ho, però certament ens trobem en una situació difícil que esperem que en els propers mesos s'acabi solucionant", ha destacat.
Un èxit català
Tot i els problemes financers, tant Tibau com el director del CAR, Joan Fontserè, es mostren orgullosos dels resultats catalans als Jocs. "La delegació espanyola estava formada per un percentatge molt elevat d'esportistes catalans i en la consecució de les medalles la part més important és d'esportistes catalans o que estan treballant a les nostres instal·lacions del CAR de Sant Cugat. No podem estar més satisfets", ha assegurat Fontserè a l'ACN. Segons ell, cal "seguir treballant" perquè "les condicions d'entrenament siguin les òptimes per afrontar els següents reptes esportius".
"L'èxit del taekondo amb en Joel González, les noies del waterpolo... són productes 100% CAR, són el màxim exponent i el màxim estàndard de casa nostra, més enllà de la sincronitzada que ja coneixíem o de la Mireia Belmonte, que està residint amb nosaltres", ha precisat Fontserè. "Són els nostres actius i evidentment ens fan sentir molt orgullosos", ha afegit.
"Tenir un 35% de participació d'atletes catalans i gairebé un 65% de medalles aconseguides pels nostres atletes demostra que l'esport català té un paper molt important", ha dit Ivan Tibau. "Ja que via resultats no podem treure cap mena de rèdit, perquè tots competeixen a la selecció espanyola, sí que hem de dir obertament que els nostres esportistes han donat la cara i han fet que la selecció espanyola estigui en una posició més bona que la que estava els últims dies", ha destacat el Secretari General.
“Tant sols l’Estat Propi ens donarà representació als Jocs Olímpics”
Pel responsable de l'Esport català, aconseguir la representació "plena" de Catalunya en competicions com els Jocs Olímpics o els campionats del Món només arribarà "amb l'estat propi". "Estem treballant per mirar d'aconseguir el màxim de reconeixements internacionals. Ara en tenim 21, l'últim va ser l'any passat, amb els dards, i estem en procés d'aconseguir-ne més. Però el camí no és fàcil perquè avui en dia si no ets un país independent entrar a les federacions és difícil per les pressions polítiques", ha reconegut Ivan Tibau. "No abaixarem els braços i seguirem treballant per aconseguir més reconeixements", ha afegit el Secretari, que ha volgut remarcar que "hem de tenir clar que si no tenim un estat propi serà difícil" anar gaire més enllà.
Ple suport a Àlex Fabregas
Ivan Tibau ha lamentat els atacs contra el jugador d'hoquei herba Àlex Fàbregas, i ha reiterat que té "tot el suport" del govern català. Segons Tibau, les paraules de Fàbregas van ser "honestes, clares i sense cap intenció d'enfrontar-se a ningú". El Secretari de l'Esport ha assegurat "el problema" el tenen els espanyols que van iniciar els atacs perquè Fàbregas "és lliure de dir el que vulgui" sobre els seus sentiments catalanistes. "Només demano que això no l'afecti esportivament parlant, i que aquest jugador pugui seguir", ha precisat Tibau, que va patir l'expulsió de l'equip d'hoquei sobre patins per defensar la selecció catalana. "Quan jo em vaig posicionar, l'endemà estava al carrer i sí que em va quedar estroncada la carrera esportiva", ha recordat Tibau, que ha assegurat que els representants espanyols li han garantit que no hi haurà cap mena de represàlia contra Fàbregas.
Notícies relacionades
- Escàndol olímpic d’Espanya: mai una derrota havia estat tant celebrada 06.08.2012.
- El TAS posa al descobert el joc brut de l’esport espanyol 31.07.2012.
- La selecció d’hoquei herba catalana guanyaria més medalles que l’espanyola 31.07.2012.
- #London2012 Uns altres jocs sense Catalunya, seran els últims? 28.07.2012.
- Samaranch ens va marcar el camí, “Catalans si voleu guanyar medalles declareu la independència” 22.07.2012.
- L’apartheid contra l’esport català, ara Àngel Mullera 21.07.2012.