La independència és viable, a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE)
Escòcia, Euskal Herria, Flandes i municipis per la independència, presents als actes organitzats per “European Partnership for Independence' (EPI) a la UCE
La Vicerectoria de relacions Internacionals de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha organitzat, amb la col·laboració de la xarxa internacional 'European Partnership for Independence' (EPI), diferents ponències amb polítics, acadèmics i activistes internacionals pels dies 17, 18 i 19 d'Agost. Entre altres, una sobre el procés polític que s'ha dut a terme a Escòcia per convocar un referèndum oficial sobre la Independència. I també la presentació, per primer cop a Catalunya, del documental 'Gatza zati bat' (Un tros de formatge) produït per Nazioen Mundua, i un debat sobre el paper dels municipis en els processos d'independència.
Divendres 17 d’agost: 'Scotland Forward', La Via Escocesa.
La Universitat Catalana d'Estiu en col·laboració amb 'European Partnership for Independence' (EPI) ofereixen als estudiants de la universitat i públic participant l’oportunitat per conèixer en detall el procés de Referèndum sobre la Independència que es celebrarà a Escòcia a finals del 2014. Representants de grups socials clau en la campanya pel 'Sí' -l'Scottish Independence Convention' i partits polítics com el SNP- explicaran a l'audiència del 'Auditori els aspectes clau sobre aquest significatiu moment de la història d'Escòcia.
Intervindran Gail Lythgoe - Presidenta de la Federació Nacional d'Estudiants d'Escòcia-, John Duffy - President Fire Brigades Union Scotland, Christopher White - Director relacions internacionals de la 'Scottish Independence Convention' ('YES Campaign'), i Humza Yousaf - Diputat al Parlament Escocès pel SNP i Parliament Liason Officer del Primer Ministre Alex Salmond- l'acte serà moderat per Anna Arqué, Vicerectora UCE - Relacions Internacionals.
Dissabte 18 d’agost: Presentació del documental 'Gazta zati bat'
El documental 'Un tros de formatge' és un bon exemple de l'expressió: 'de lo local a lo universal'. Idiazàbal, un petit poble d'Euskal Herria molt conegut pel seu formatge, és l'escenari elegit per Jon Maia, director, i Nazioen Mundua, productor, per explicar al món que un tros de formatge, un tros d'identitat local, és una part d'un 'collage' universal de múltiples identitats on cadascuna d'elles - drets i deures- necessiten d'estar reconeguts per garantir-ne la igualtat, la justícia i la pau.
la sessió comptarà amb l'assistència d'Àngel Oiarbide, protagonista, i de la portaveu de Nazioen Mundua, Garbiñe Zurutuza, la projecció del film serà al cinema Lido de Prada.
Diumenge 19 d’agost: Els municipis en els processos per la Independència.
Intervindran Josep Manel Ximenis - Alcalde d'Arenys de Munt (CUP) i Secretari General de l'AMI-, Josep Andreu - Alcalde de Montblanc (ERC)-, Josep Maria Roigé - Alcalde de Balaguer (CiU)-, Toni Albà - Actor i director teatre-, Steven Vergauwen - VicePresident del moviments social basc VVB i coordinador Flamenc per l'EPI-, Karmelo Landa - Ex-Eurodiputat per Herri Batasuna i professor de la Universitat d'Euskal Herria-.
Els batlles poden jugar un rol determinant recollint el batec dels ciutadans dels municipis i liderant les reivindicacions sobiranes del poble. Un exemple és el cas de Flandes que visqué la insubmissió d'un grup d'alcaldes quan aquests van decidir no convocar eleccions nacionals als seus municipis, com a mesura de protesta contra l'anormalitat a la que els ciutadans Flamencs havien d'encarar-se, quan els francòfons en territori Flamenc rebutjaven parlar Dutch, la llengua pròpia del territori.
Els Catalans sempre hem mostrat una forta disposició natural a mantenir el poder local, només al Principat tenim 947 municipis; en aquests últims tres anys diferents moviments per l'autodeterminació i la independència s'estan produint arreu del país, i els alcaldes i alcaldesses, estan guanyant un creixent protagonisme institucional en relació a les reivindicacions sobiranes Catalanes.