directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Es recuperen les restes del primer port romà de Tarragona

Els Jardins del Vapor acullen una font ornamental que formava part de l'antiga façana marítima de Tàrraco

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La ciutat de Tarragona ha obert al públic els Jardins del Vapor, un espai arqueològic ubicat al costat de les Cent Escales, que acull les restes del primer port romà de la ciutat, que data de la segona meitat del segle II aC. El projecte urbanístic i arqueològic ha posat al descobert una font monumental que formava part de l'antiga façana marítima de Tàrraco i també ha permès constatar la presència d'un moll o espigó. Durant les properes setmanes s'hi instal·laran panells informatius que, en un format tàctil, permetran descobrir als visitants un dels espais amb més història de Tarragona. L'obra ha tingut un cost de 400.000 euros i ha estat finançada pel fons de l'1% cultural del Ministeri de Foment.
La tinent d'alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, ha destacat que l'enjardinament i adequació de la zona arqueològica situada entre els carrers Vapor i Ferrer i Duran, completa les actuacions iniciades amb la instal·lació de les escales mecàniques que salven el desnivell de les antigues Cent Escales. Crespo ha dit que aquestes inversions, sumades a les de la futura Escola Oficial d'Idiomes que s'ubicarà a l'antiga Chartreuse, acumulen uns 9 milions d'euros d'actuació en aquesta zona. 

L'actuació també ha inclòs la urbanització del sector, transformant els carrers del voltant en noves vies amb plataforma única per tal de donar preferència als vianants. Amb aquesta actuació es pretén posar en valor les restes arqueològiques trobades i aprofitar l'accessibilitat i la conversió en zona de vianants per crear un nou punt d'atractiu turístic i cultural. Crespo ha apuntat que aquest espai es podria incloure en les noves rutes culturals i patrimonials que l'Ajuntament planteja crear per als visitants.

Antiga façana marítima

Els Jardins del Vapor ocupen un dels espais amb més història de la ciutat. Es tracta d'una antiga platja utilitzada com a rada per l'assentament ibèric, ja existent al segle V aC i precedent a la ciutat romana. Amb l'arribada dels romans l'any 218 aC i la creació del nucli urbà de Tàrraco, a partir del segle II aC aquest espai va mantenir el seu ús, esdevenint el primer port romà de la ciutat durant la segona meitat d'aquest segle.

Entre l'últim terç del segle I dC i el principi del segle II dC, es va dur a terme una important remodelació urbanística de la zona ocupada per l'antic port. Aquesta reestructuració ja va ser iniciada en l'època de l'emperador August amb la construcció del teatre i va concloure amb la construcció del nou port flavi a la segona meitat del segle I dC.

En aquest context, la zona va adquirir un caràcter lúdic i monumental gràcies a la construcció en aquest espai d'una gran font. La font romana presenta una planta circular i està formada per una exedra semicircular amb sis columnes de bases àtiques d'ordre toscà, que forma part d'una estructura centrada respecte l'espai escènic. Al centre també hi ha un 'lacus' o bassa, la qual rebia part de l'aigua en forma de cascada a través de la seva teulada.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.