CiU qüestiona la viabilitat econòmica de recuperar l'Àrea Metropolitana
Condicionen el suport a la Llei a conèixer 'els números i la viabilitat econòmica' de l'ens
CiU ha estat ferma i ha posat un dels seus dubtes sobre la llei de l'Àrea Metropolitana al centre de la polèmica. Els nacionalistes han condicionat el seu suport a la norma a l'existència d'un major detall del sistema de finançament que regirà el nou ens. Així, serà condició 'sine qua non' perquè CiU estigui d'acord en tirar endavant la nova llei 'conèixer els números i la viabilitat econòmica' de la futura Àrea Metropolitana. I és que els nacionalistes consideren que la qüestió no està resolta i actualment 'les entitats metropolitanes no són viables si es volen donar els serveis que els ciutadans esperen'. El PSC i ERC, per la seva part, no consideren que la llei sigui 'el marc adequat' per debatre aquestes qüestions econòmiques.
La compareixença dels portaveus de Convergència i Unió i del Partit Popular a les entitats metropolitanes, Antoni Vives i Ramon Riera, davant la comissió parlamentària que tracta la llei ha estat centrada sobretot en el debat sobre el finançament. Des de CiU, tant Vives com el portaveu del grup a la comissió, Lluís Corominas, han posat en dubte que les referències econòmiques que s'expliciten al projecte de norma siguin suficients. 'Es necessiten números i viabilitat econòmica de futur. Ho reclamem i serà condició 'sine qua non' perquè aquesta llei tiri endavant'. Amb aquests termes s'ha expressat Corominas, que exigia amb contundència que la llei defineixi al detall com es finançarà l'ens i les seves competència. Vives, en la seva compareixença, també ha advertit que ara mateix 'les entitats metropolitanes no són viables' i ha reclamat un nou model que ampliï fórmules perquè, per exemple, l'Estat, aporti més finançament.Des del PP, Ramon Riera reclamava una legislació financera també, però ha volgut posar l'accent en la gestió de residus que correspon a la futura Àrea Matropolitana. 'Tothom parla del transport, que també és important saber com es finança, però la ventafocs de tot això són els residus', ha dit.
Des d'Esquerra Republicana, la portaveu a la comissió, Anna Simó, ha admès que cal una 'reflexió' sobre el finançament de l'Àrea Metropolitana i els ens locals en general. Però creu que, com des del PSC ha explicat la portaveu Rocío Martínez sumant-se a l'argument d'Esquerra, 'la llei no és el lloc per debatre aquesta qüestió'.
Pel que fa als compareixents, han volgut també deixar clara la seva postura sobre altres qüestions. Vives ha remarcat molt com d'important és per ell que la presidència de l'ens recaigui en l'alcalde de Barcelona 'ja des del seu naixement'. En canvi, Riera ha posat en dubte el sistema de representativitat que hi ha establert al projecte, al·legant que 'si no s'és alcalde, no es pot accedir a la presidència'. En aquest sentit, ha reclamat modificar aquest aspecte per instaurar un sistema on els representants dels ajuntaments a l'Àrea Metropolitana 'puguin triar la seu president, sigui o no alcalde del seu municipi'. Per últim, el convergent Vives ha demanat un encaix coherent amb les vegueries i la resta d'administracions. 'Sense haver-se definit be, generarà passius greus', ha explicat al·legant que 'el major perill és que l'Area Metropolitana s'acabi convertint en una mena de bolet satèl·lit'.