directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:25 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Carod afirma que el català és 'la principal anomalia lingüística' a la UE

Denuncia que la Justícia i el cinema són àmbits que encara estan 'lluny de la normalitat'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest dimecres que el català és 'la principal anomalia lingüística' a la Unió Europea. 'No hi ha cap altra llengua que tingui el nombre de parlants, la tradició i el pes cultural que té el català i que no sigui idioma de ple dret oficial en el marc de la UE', ha dit Carod en una conferència a la universitat Pompeu Fabra. El vicepresident ha destacat que el català encara té 'àmbits durs on està lluny de la normalitat, com a l'Administració de Justícia i en el cinema'. 'No té sentit que només tres de cada cent pel·lícules s'exhibeixin en català', ha dit, i ha aplaudit la nova llei del cinema que corregirà aquesta situació.
josep-lluís carod-rovira, vicepresident, erc, pompeu fabra, xerrada, català, europa
El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira

Comparteix
   


Etiquetes
En un auditori ple de gom a gom d'estudiants, Carod ha dit que avui dia el català seria oficial a la UE si en el moment d'entrar a la Unió, l'estat espanyol hagués fet el mateix que va fer Bèlgica, reconèixer que al país hi havia dues llengües oficials, el francès i l'anglès. 'Però quan Espanya va entrar va oblidar que una quarta part dels ciutadans tenien com a llengua pròpia i oficial una altra llengua que no era el castellà', ha destacat el vicepresident del Govern. 'Ara serà molt difícil', hi ha afegit, encara que ha matisat que 'mai' s'ha de 'dimitir' i que s'han d'utilitzar 'totes les possibilitats que dóna la legislació europea' perquè el català, parlat per 10 milions de persones, sigui oficial a Europa.

L'expresident d'ERC també ha assegurat que amb la globalització el coneixement de llengües esdevé un valor afegit i ha destacat la 'importància del multilingüisme' en els negocis. 'Es perden milers de milions d'euros per no tenir en compte el multilingüisme', ha dit Carod. El vicepresident del Govern també ha subratllat que la immigració és un factor que augmenta el número de parlant catalans i ha encoratjat l'auditori a parlar als nouvinguts en català.

Carod ha destacat el paper rellevant del català a Internet amb dades del final del primer semestre de 2009, que xifraven en 36.710 els dominis .cat. També ha recordat que el català és la vuitena llengua més utilitzada en els blocs i la catorzena en les cerques de Google Books.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
8 d'abril de 2010, 19.54 h

-les tres llengües de Bèlgica són: el neerlandès, el francès, i l'alemany
-que mai NO s'ha de dimitir...
-als negocis. No 'en els'
-als blocs i a les cerques. No 'en els'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.