directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 14:43 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

S’acosta l’hora de la veritat

El Financial Times alerta que l’ambigüitat del Govern de Catalunya és el punt feble per assolir la sobirania plena i que Rajoy ens posarà a prova fins al límit.

Comentaris 13  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant Carregant

Un article del diari descriu la demanda del pacte fiscal i prediu que Rajoy "testarà fins al límit l'ambigüitat política" dels nacionalistes catalans. El govern del PP "aprofita la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política" per acabar amb un sistema autonòmic que "ideològicament detesta", assegura aquest dijous un article del diari britànic 'Financial Times'. El text, firmat per David Gardner, recull la reivindicació pel pacte fiscal i compara la situació de Catalunya amb la del País Basc, on destaca que s'han mantingut els deutes sota control. L'article indica que el debat sobiranista a Catalunya és "més radical" des de la sentència de l'Estatut, però avisa que la classe política catalana en diu "una de freda i una de calenta".
 

Comparteix
   

"El govern espanyol, atrapat en el foc creuat de la primera línia de la batalla per l'euro, sembla obrir un segon front - aprofitant la crisi com una justificació pragmàtica i una excusa política per centralitzar un sistema d'ampli autogovern regional que el Partit Popular ideològicament detesta". Així comença l'article que aquest dijous publica al 'Financial Times' David Gardner, i que recull el conflicte entre Madrid i les autonomies i les reivindicacions catalanes pel concert econòmic i la independència.

Sota el títol "Espanya: autonomia sota pressió", el text recorda que la creació del sistema autonòmic després de la dictadura franquista es va fer en gran part per frenar les reivindicacions nacionalistes de catalans i bascos, però assegura que no ha funcionat perquè s'ha optat pel cafè per a tothom. "El compromís, desplegat a la constitució del 1978, era oferir uns termes aparentment similars per a tothom. Cada regió podia esdevenir 'autònoma' per ocultar la restitució dels drets de les 'nacionalitats històriques' -una desviació al voltant de la paraula 'nació', que només podia ser l'única i indissoluble Espanya", descriu l'article de l'FT.

Segons Gardner, "per la dreta nacionalista espanyola, complaure els separatistes que Franco havia aixafat, amb la seva llengua i cultura, era repugnant. Per l'esquerra jacobina, era un show secundari de parròquia". L'article de l'FT defensa que el govern de Rajoy ara "no només vol aprimar l'Estat, sinó recentralitzar-lo" i alerta dels perills que això pot provocar. "Si es gestiona malament, pot debilitar el marc constitucional que va treure a Espanya de la dictadura de Franco i la va convertir en una democràcia vibrant, i pot alimentar les demandes de bascos i catalans per a la independència que el sistema autonòmic se suposava que havia d'evitar", diu el text. Pel periodista, "la confrontació entre el centre i les 17 regions és més que una trama secundària en el gran drama de l'euro".

El text del 'Financial Times' assegura que per culpa d'aquest model "moltes regions es van trobar amb uns governs que mai havien demanat, que sovint van esdevenir feus pels barons locals i vehicles pel clientelisme partidista". "Tots els partits són culpables de clientelisme, però el PP més que cap altre", assegura l'article, que posa com a exemple de mala gestió la situació al País Valencià. El periodista cita un alt càrrec d'un govern autonòmic del PP que assegura que tot i que el sistema es va fer per "solucionar el problema basc i català" la situació "ha anat a pitjor, i els costos de tot això ja no es poden assumir". Amb tot, aquesta font del PP indica que hi haurà "una resistència radical" a qualsevol intent de recentralització.

La demanda pel pacte fiscal

Com ja havia fet en articles anteriors, el 'Financial Times' recull la reivindicació catalana pel pacte fiscal, i destaca que Catalunya dóna a Espanya cada any l'equivalent al 9% del PIB. El text cita l'assessor econòmic del president Artur Mas, Heribert Padrol, que alerta que Espanya vol aplicar amb les autonomies el mateix model de control que Europa exerceix amb els països rescatats. L'FT menciona, però, que les comunitats estan sent particularment castigades per Madrid, que "es reserva l'oxigen" que li va donar Brussel·les amb la flexibilització del dèficit, aplica "objectius de dèficit més durs" a les regions i fins i tot amenaça amb enviar "homes de negre" a controlar els pressupostos autonòmics.

En aquest sentit, el diari destaca que el País Basc i Navarra es troben en una situació molt més positiva que Catalunya perquè disposen del concert econòmic que la Generalitat ara reclama. "Amb autonomia fiscal, el govern basc ha mantingut el deute i el dèficit sota control, oferint bona educació i bons serveis públics i transferint a Madrid unes vuit vegades menys diners per càpita que Catalunya", assegura el text. L'FT cita Padrol, que assegura al diari que les peticions per independència han arribat "a la gent que porta corbata" perquè "o controles els teus propis recursos o com a país estàs mort".

"Mentre els bascos havien estat tradicionalment vistos com la major amenaça a la unitat per la campanya de violència, ja acabada, d'ETA, és el debat sobiranista català el que ara s'ha radicalitzat", assegura Gardner a l'FT. Segons diu, "el punt d'inflexió" va arribar amb la sentència de l'Estatut que va "retallar les reformes que ampliaven l'autonomia i que havien aprovat tant el parlament català com l'espanyol".

El text cita l'economista i membre del Col·lectiu Emma, Salvador Garcia, que assegura que el govern espanyol no acceptarà la petició del pacte fiscal i que els catalans acabaran optant per la independència. "Les enquestes indiquen que pot tenir raó, però els nacionalistes catalans tradicionals, com els seus homòlegs bascos, diuen des de fa temps una de freda i una de calenta sobre la independència", avisa el diari. I afegeix: "El govern de Rajoy sembla que testarà aquesta ambigüitat pragmàtica fins al límit per descobrir l'entramat real de la determinació nacionalista".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Mireia fletxa Girona
19 d'agost de 2012, 01.45 h

No es pot enganyar a tot el poble durant tot el temps
http://regnebananer.blogspot.com/2012/08/no-es-pot-enganyar-tot-el-poble-durant.html


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
josep c. fletxa balenya
18 d'agost de 2012, 14.17 h

Els senyors de convergència crec que no estan gaire tranquils, perquè si tot va ve ( aixo espero ) i el rumb es anar capa l`independència, crec que amb la crispació creada i veient que no estan fent costat als catalans, no sabran que dir i aixo els hi passara fra. ( la gent ja no ens mamem el dit i estem tips de mentires e hipocresia ) de totes maneres ja s'ho faran...........
visca Catalunya


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Miquel fletxa Sabadell(CATALUNYA)
18 d'agost de 2012, 11.25 h

#4 El pacte fecal,es una jugada mes,del colaboracionisme unionista de CiU,
que no vol la Independencia,vol seguir a ecspanyas, i vosaltres,els d'erc,els
feu costat.
La Independencia,no es pacte,ni es negocia,ni es vota,la Independencia,es
declara i es defensa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Miquel fletxa Sabadell(CATALUNYA)
18 d'agost de 2012, 11.17 h

#4 Sr.Lluis,botifler,ho seras tu. Insultant,no tindras mai la rao.
Tinc clarissim,que, ets un fanatic d'erc,i amb tu, no es pot raonar.
Saps,el que son,unes ulleres de batre ?
Son les que porten,els rucs,els burros i les ases,quan donen voltes,
a la noria,que no els deixa,veure res,i porten,un sac,penjat del cap,
amb el menjar, i aixo,es el que,us pasa als d'erc,dins del sac,hi ha ,la
pastanaga del pacte fecal,i no s-ho creu ningu,nomes vosaltres i CiU.
El pacte fecal,es una gran cagada,tactica... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Narcs fletxa barcelona
17 d'agost de 2012, 11.30 h

El contingut d'aquest comentari està ocult perquè ha estat considerat inapropiat pels lectors de directe!cat
Mostra'l


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 12
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Jepis fletxa Igualada
17 d'agost de 2012, 11.11 h

Si, es cert, la ambigüitat, es febles-sa i covardia. Anar fent, anar vivint i els que vinguin darrera ja ho arreglaran?, encara no toca ?.
El govern si escolta a la Sra. Ortega crec, que serà molt irresponsable!


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Resolt fletxa Catalunya
17 d'agost de 2012, 10.56 h

Jo penso que si el Govern dels millors no s'espavila, el Poble li passara per sobre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 36   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
JAUMET fletxa BARCELONA
16 d'agost de 2012, 18.38 h

DIU EL "FINANCIAL TIMES" QUE CIU EN FA UNA DE FREDA I UNA DE CALENTA.
AQUI A CATALUNYA DIEM EL MATEIX, A LA NOSTRA MANERA : CIU FA LA PUTA I LA
RAMONETA.SR. MAS TORNI AL VAIXELL EL TIMÓ DESMONTAT QUE TE AL PALAU
I NAVEGUI CORRECTAMENT POSANT RUMB A ÍTACA.


Valora aquest comentari:   votar positiu 58   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
16 d'agost de 2012, 17.44 h

sr. Jaume, potser es pot mal entendre el que dic, jo no soc botifler, estic a favor de la independencia, el ruc català es un animal que fot bones coses si el fas emprenyar, en tot cas ja que es pot interpretar de diferents maneres el meu comentari, esperem que la independencia no sigui una trampa per els catalans honestos que estem fins els collons de cacics i rastrers!!! no es deixi atrapar si no ho té clar!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
lluis fletxa S Jaume de Frontanyà
16 d'agost de 2012, 14.16 h

#1- sr. Miquel. Que n'has de ser de burro, ruc i botifler per escriure les bestieses que escrius


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.