"Si Catalunya vol un referèndum, el tindrà"
El diputat nacionalista Humza Yousaf nega que Anglaterra sigui més comprensiva que Espanya i assegura que la lluita "és diària"
Prada (ACN).- Representants de la Convenció Escocesa per la Independència han assegurat a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que "si Catalunya vol un referèndum, el tindrà". Visiblement sorpresos davant la imatge que preval aquí d'una Anglaterra "més comprensiva" amb els anhels sobiranistes escocesos que l'Estat espanyol amb els catalans, afirmen que la lluita per fer realitat la voluntat del seu poble "és diària", ha explicat el diputat del SNP Humza Yousaf. La societat escocesa sap que el seu Parlament "està per obeir-la i no al revés". Si Europa ha d'acabar sent la unió "de cent banderes, així serà", ha resumit el secretari del sindicat de bombers d'Escòcia, John Duffy.
Comparteix
TweetEtiquetes
"Si Catalunya vol un referèndum, el tindrà", ha assegurat Christopher White, portaveu de l'Scottish Independence Convention, aquest divendres a la UCE en una conferència que aborda el procés cap a la consecució d'un estat propi iniciat per Escòcia. Fent un paral·lelisme amb Catalunya ha assegurat que aquí ja es compta amb una voluntat social prou forta però encara manca "la voluntat política".
Tots els processos independentistes que existeixen a Europa, "a Gal·les, a Irlanda, a Flandes, al País Basc o a Catalunya" tenen un tret essencial en comú, "depenen del dret universal d'un poble de decidir què volen fer", ha assegurat.
El secretari del sindicat de bombers d'Escòcia, John Duffy, ha restat qualsevol alarmisme davant aquesta tendència assegurant que no passarà res si al final la Unió Europea té més banderes. "Són banderes de nacions que ja existeixen encara que no estiguin reconegudes, si al final són més de cent, així serà", ha sentenciat.
Joves independentistes però despolititzats
La majoria dels joves escocesos estan a favor de la independència d'Escòcia, però al mateix temps desconfien de la política i no fan ús del seu dret a vot, segons la presidenta de la Scottish National Student Federation, Gail Lythgoe. Un fenomen sobre el qual cal actuar per ser capaços de mobilitzar el seu vot en el referèndum que es prepara per a la independència.
Només un 22% de dones independentistes?
Gaul Lythgoe ha aportat una dada simptomàtica a la UCE sobre la societat escocesa: només un 22% de les dones votarien sí en la consulta sobiranista. Això, per contra, no significa que la majoria sigui partidària de seguir formant part del Regne Unit. Les enquestes assenyalen que la porció més representativa entre el gènere femení és el vot indecís, "sobretot perquè no se senten prou incloses en aquest procés".
La identitat escocesa és secundària
El diputat del Scottish National Party, Humza Yousaf, membre del Parlament escocès per Glasgow, és originari de Pakistan i subratlla la importància d'incloure les comunitats nouvingudes en el procés cap a l'estat propi. Per fer-ho, explica, cal que la "identitat escocesa" no sigui l'eix central. La fortalesa del moviment "arriba d'aquesta diversitat", la identitat escocesa "és important" però és "més important què podem aconseguir tot junts".
Independència o pacte fiscal
Els quatre representants escosesos han emplaçat el Govern a escoltar el seu poble i consideren un error obrir un debat que passi per escollir entre la independència o el pacte fiscal. "Si els catalans volen un estat propi no es conformaran amb el concert econòmic", ha avisat Yousaf. Lythgoe, per la seva banda, desconfia de la utilitat d'un pacte fiscal sense poder de decisió, "de què serveix tenir els diners si no pots decidir en què invertir-los, o si entres o no en una guerra, o quines polítiques d'immigració vols aplicar", s'ha preguntat.