directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 03:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Fan saltar pels aires el ‘monumento a los caídos’ de Tortosa

Arran denuncia la pervivència del residu feixista amb un muntatge de vídeo que en simula la destrucció. Darrera la perpetuació del símbol però, hi ha molta podridura

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

Des de l’inici de la democràcia hi ha hagut diverses iniciatives reclamant la retirada física del monument franquista del riu Ebre, construït i pensat per enaltir el règim feixista de Franco i per glorificar el dictador. Els intents fallits de desmuntar aquest i altres símbols feixistes de Tortosa no es poden desvincular de la història recent de la ciutat, que explica el domini d’una oligarquia tortosina, formada per una desena de famílies, que han exercit de forma cruenta el control econòmic, polític i social sobre Tortosa i les comarques del Baix Ebre i el Montsià i, sobretot, del Delta, fins ben instaurada la democràcia.
 
El veritable rerefons per mantenir el residu feixista a l’Ebre
 
El batlle tortosí que rebutjà la moció, Ferran Bel, és va reafirmar fa uns mesos i va tornar a assegurar que actualment no hi ha una justificació per a l'eliminació d’una figura que mai s'ha percebut com un símbol del franquisme, i que en cas que es retirés es crearia una veritable polèmica.
 
La realitat és que la reticència a eliminar el monument franquista és símptoma del domini d’una oligarquia tortosina adepte al règim franquista i aliada amb el poder eclesiàstic, que va dominar l’economia i la societat tortosina i ebrenca, amb gran duresa i estil feudal, i l’esperit d’anys dominació d’una casta de privilegi, encara perviu en el monument que CiU i el PP es neguen a eliminar. En un article d’opinió, el mestre Juli Loras, va al moll de l’os explicant de forma exquisida el sistema de valors i les condicions que imperaven a la Totosa postfranquista, i  que hauríem de tenir molt present en la nostra memòria, memòria que la pretesa transició democràtica ha volgut esborrar.
 
Diu Loras que  “...exerciren amb mà de ferro unes poques famílies tortosines –no més de vuit o deu- que controlaven la vida econòmica –les poques fabriques que hi havia i les terres d’arròs sobretot-, la vida política –els llocs de control de l’ajuntament i els càrrecs principals del Movimiento- i la vida cultural –exercint, junt amb el clero, la censura sobre la, diguem-ne, alta cultura, posseint la premsa local, organitzant al seu gust les festes de la ciutat...impediren durant dècades la instal·lació de qualsevulla empresa que pogués fer-los la competència en la captació de mà d’obra. Ajudades de prestamistes i advocats, arruïnaren molts pagesos i parcers del Delta fent-los préstecs sobre la collita amb condicions lleonines. En comptes de reinvertir els guanys extraordinaris que això els permetia, els posaren en els molts bancs que hi havia per a invertir-los en altres llocs o especular amb ells.” I que “..secundades per elements quasi mafiosos al capdavant de les comunitats de regants, per prestamistes sense escrúpols i per advocats venals, tenen gran part de la culpa de la situació en què es troben les Terres de l’Ebre que tant diuen estimar. I aquestes famílies foren el nucli dur de les forces vives de la Dictadura a la nostra ciutat.”
Acaba el relat esfereïdor assenyalant que  “... el significat profund dels símbols que demanava d’eliminar( la moció),  Si algú considera, després de saber-ho, que estos símbols mereixen continuar on estan i com estan, que em perdone, però penso que té la sensibilitat humana d’un Panzer.”
 
46 anys de befa a la dignitat
 
La figura és la principal icona franquista que es manté en peu en territori català, i el residu feixista més gran de Catalunya. El mastodont de ferro forjat va costar 4,5 milions de pessetes i es va finançar amb subvencions i donatius de la Diputació, ajuntaments i col·lectius particulars, fou inagurat pel dictador el juny de l’any 1966 . L’any 2010, el Casal Popular Panxampla recollí prop de 2000 signatures i impulsà una moció popular que sol·licitava la retirada del monument franquista del riu, el canvi del nom de l’institut, i la plaça Joaquim Bau –polític tortosí franquista-, i del barri de la ciutat, 13 de Gener - dia d’entrada de les tropes franquistes a Tortosa-. La moció va ser rebutjada per CiU, al govern municipal, i pel PP.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Tori fletxa Vic
21 d'agost de 2012, 22.05 h

#9 quan Catalunya s'independitzi d'aquesta cosa anomenada Espanya que no ha existit mai, no pasis ànsia, es Espanya la que quedará fora del euro per no cumplir amb els criteris.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
21 d'agost de 2012, 18.46 h

#14 Doncs que s'ho emportin cap a un museu dels horrors feixistes, i a l'Ebre que en posin quelcom mes adient i estimulant.
pp i cYu, encara manant i provocant la covardia i el servilisme. Tortosa desperta!


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Gentil fletxa Begur
21 d'agost de 2012, 17.22 h

No crec que s'hagi de destruir cap monument, és història. Així no acabariem mai i només ens dedicariem a destruir.
Recordeu que la revolució que varen fer "les esquerres" la varen perdre pel seu mal cap, per la seva manca de governabilitat, perquè es varen dedicar a destruir i no es varen dedicar a construir una nova societat.
JA N'HI HA PROU DE SER REACCIONARIS!!!. ANEM A LO NOSTRE A CONSTRUÏR UNA CATALUNYA LLIURE I INDEPENDENT.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
21 d'agost de 2012, 15.34 h

Llàstima que no sigui veritat...i només sigui una recreació cinematogràfica


Valora aquest comentari:   votar positiu 26   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
Jordi fletxa CATALUNYA
21 d'agost de 2012, 14.58 h

#3 Vols dir amb el que van robar amb ajuda dels feixistes?no volem que ens donin res,volem que no ens prenguin el que és nostre.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Narcs fletxa barcelona
21 d'agost de 2012, 14.17 h

#9 problem?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
21 d'agost de 2012, 11.57 h

#9 "CARMEN DE MAIRENA" "MAIRENA D'HECSPAÑAS"

Te,creo travestorra,estas muy contenta con tanto"NABO"que hay por aqui,para
degustar,como te vas a poner.

"QUE ASCO ME DAS I QUE GUSTIRRININ TE VAS A DAR,TRAGONA"

!! AL LORO,MAIRENA D'HECSPAÑAS !!


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
21 d'agost de 2012, 11.34 h

#8
SOIS UN PAIS DE CHICHINABO
Algunos separatistas (Narcis Bonel alias Narcs, Noguero,etc.) juegan al eRepublik para paliar su frustracion ante la ausencia de un estado propio. Primero, molestaba la insistencia de esta gente pero luego he reflexionado y creo que el hecho de que jueguen y de que ,simultaneamente,excreten sobre una muñeca hinchable puede ser una buena terapia para sus frustraciones y amarguras.
LO MAS DIVERTIDO ES QUE EN ESTE JUEGO CATALUÑA NO EXISTE Y PARA REGISTRARSE LO D... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 43
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Narcs fletxa barcelona
21 d'agost de 2012, 10.53 h

Entra al joc eRepublik!
Simulador politico/militar i econòmic gratuït i sense descàrrega. Uniex-te a la comunitat catalanoparlant del joc!
Ara mateix estem intentant fer-nos amb el control d'Egipte i necessitem catalans que entrin desde el principi per Egipte i amb breu tindrem el país controlat per nosaltres ja que no hi ha casi cap egipci real al joc.
Enllaç al joc: http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
mario fletxa barna
21 d'agost de 2012, 10.31 h

El tripartit va anar treient tots els símbols franquistes, és extrany que en deixessin un, la meva pregunta és perquè?i tan emblemàtic i contundent com aquest, fa olor de socarrim.


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.