directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Parlament atorga la Medalla d'Honor a la il·lustradora Roser Capdevila

En reconeixement de la seva contribució decidida a la cultura catalana i a la normalització de l'ús del català

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La Mesa del Parlament, a proposta del president Ernest Benach, ha acordat per unanimitat atorgar la Medalla d'Honor de la cambra catalana, en la categoria d'or, a la il·lustradora Roser Capdevila (Barcelona, 1939), creadora de 'Les tres bessones' i 'La bruixa avorrida'. Es tracta d'un guardó en reconeixement de la seva contribució decidida a la cultura catalana i a la normalització de l'ús del català, i de forma especial per al seva important aportació a la projecció internacional de la cultura catalana i els valors pedagògics. Capdevila rebrà la Medalla d'Honor en un acte institucional que tindrà lloc el pròxim 18 de maig.
L'obra bibliogràfica de Capdevila comprèn més de tres-cents títols publicats a tot el món, però el moment més important de la seva obra va arribar el 1983, amb la publicació dels primers llibres de 'Les tres bessones'. A partir de 1994, i en col·laboració amb la productora Cromosoma, es va iniciar la producció de la sèrie de dibuixos animats homònima, que es va estrenar un any més tard.

Aquesta obra s'inspira en la pròpia experiència de l'autora, que té tres filles bessones nascudes el 1969 amb el mateix nom dels personatges, Anna, Teresa i Helena. La sèrie de dibuixos animats ha arribat a 158 països i el llibre il·lustrat de la sèrie s'ha traduït a 35 idiomes.

A banda d'editorials catalanes, al llarg de la seva trajectòria Capdevila ha escrit i dibuixat per a d'altres de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica, els països escandinaus o el Japó.

La Medalla d'Honor del Parlament és una distinció creada per la Mesa l'any 2000 i s'atorga a personalitats que mereixen un reconeixement excepcional. En edicions anteriors, la distinció ha estat per al reverent Desmond Tutu (2000), el pare jesuïta Miquel Batllori i Ernest Lluch, a títol pòstum (2001), Francesc Vendrell, representant de l'ONU a l'Afganistan (2002), el músic Jordi Savall (2003), la presidenta de la Fundació Catalana de Síndrome de Down, Montserrat Trueta (2004), el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel (2005), i el col·lectiu d'Els Setze Jutges (2007).




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.