Les comissions decidiran diumenge si demanen un referèndum nacional a través de la llei de consultes
Calculen que es podria convocar entre la primavera i la tardor de 2011
El consell plenari que formen totes les comissions organitzadores agrupades en la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència votarà aquest diumenge a Girona si inicia els tràmits per a convocar un referèndum nacional sobre la independència de Catalunya a través dels mecanismes que preveu la recent aprovada Llei de Consultes. La intenció és presentar la iniciativa popular abans de la dissolució del Parlament per a les properes eleccions i aprofitar el clima previ a les eleccions en què creuen que 'alguns grups polítics seran més sensibles' a admetre-la a tràmit.
Tot i que Alfons López Tena ha apuntat que, fent la pregunta adequada, no hi hauria més que motius polítics per no acceptar-la, la Coordinadora pretén preguntar 'Està d’acord que la nació catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?' per tal de 'posar a prova la voluntat política' de la mesa del Parlament. López Tena, afirma que l'aprovació de la Llei de Consultes 'obre el camí' per convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya a nivell nacional. El jurista sosté que amb la llei de consultes es podrà votar 'directament la independència complint estrictament la normativa constitucional i legal espanyola' apuntant a l'escletxa de preguntar als catalans si la Generalitat ha de promoure la independència com una reforma constitucional, de manera que el Parlament i l'Estat espanyol només podrien negar-s'hi per motius polítics i en cap cas per manca de competències.Tot i això, la Iniciativa Popular que presentaria la Coordinadora seria amb la pregunta 'Està d’acord que la nació catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?' sabent que la llei posa com a condició per convocar un referèndum que l'objecte de consulta es correspongui amb les competències de la Generalitat. La Coordinadora sustenta la seva proposta en un dictamen del professor Antoni Abad (doc) que afirma que per tal que la mesa del Parlament accepti a tràmit només cal que hi hagi la voluntat política de fer-ho i, en aquest sentit, mostra la voluntat de posar a prova aquesta voluntat política.
La nova Llei de Consultes Populars per via de Referèndum, aprovada el passat 10 de març pel Parlament de Catalunya, preveu en l'article 21 que: 'Els ciutadans de Catalunya, en exercici del dret que els reconeix l’article 29.6 de l’Estatut, poden promoure la convocatòria d’una consulta popular en l’àmbit de Catalunya si està avalada almenys pel 3% de la població.' Així, si la mesa del Parlament accepta a tràmit la Iniciativa Popular caldrà recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) perquè la convocatòria del referèndum es sotmeti, finalment, a votació del Ple del Parlament de Catalunya.
La llei especifica que l’objecte del referèndum s’ha de correspondre amb les competències de la Generalitat, que els referèndums seran consultius i que es requerirà l’autorització final de l’Estat espanyol. Respecte a aquestes tres condicions, la Coordinadora considera que no impedeixen la convocatòria d’un referèndum sobre la independència perquè entén que si hi ha voluntat política es pot convocar un referèndum sobre la independència podria fer-ho. També es vol demanar que la Generalitat exerceixi la seva potestat de considerar el referèndum vinculant. Finalment, creuen que si l’Estat espanyol no autoritza la convocatòria del referèndum es crearà 'un conflicte internacional important' i, en qualsevol cas, exigiran al Parlament que convoqui igualment el referèndum, entenent que és la màxima institució representativa de la sobirania del poble de Catalunya i, per tant, no s’ha de sotmetre a la imposició de l’Estat.
L'objectiu és aprofitar l'onada del 20J i la consulta a Barcelona per fer la recollida de signatures i també afavorir la participació a les consultes deixant clara la voluntat de donar continuïtat al projecte. Alhora es vol plantejar el referèndum com un 'nou horitzó' a fixar davant la imminent sentència del Tribunal Constitucional espanyol 'evitant falses sortides i projectes esgotats'.
Notícies relacionades
- La Coordinadora vol promoure un referèndum d’independència el 2011 fent ús de la llei de consultes 23.03.2010.
- López Tena (CDC) sosté que la Llei de Consultes 'obre el camí' per fer un referèndum sobre la independència 19.03.2010.
- La Coordinadora estudia com fer un referèndum nacional sobre la independència a partir de la Llei de Consultes 15.03.2010.