
Les universitats públiques uneixen els seus esforços per exportar la marca 'universitat de Catalunya' a l'estranger
Volen un sistema universitari públic reconegut internacionalment com a espai de referència al sud d'Europa
Les vuit universitats públiques catalanes uniran els seus esforços i treballaran de manera conjunta per exportar la marca 'universitat de Catalunya' a l'estranger. Aquest és l'objectiu principal del Pla de projecció internacional 2010-2015 que aquest dijous ha presentat la presidenta de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Imma Tubella. L'ACUP engloba les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Politècnica de Catalunya (UPC), Pompeu Fabra (UPF), Girona (UdG), Lleida (UdL), Rovira i Virigili (URV) i Oberta de Catalunya (UOC). Un primer pla biennal 2010-2011 fixa la creació d'una plataforma conjunta de postgrau i l'assistència unitària a fires internacionals. L'objectiu principal d'aquest pla és aconseguir un sistema universitari públic reconegut internacionalment per la qualitat, la capacitat innovadora i la responsabilitat social i esdevenir l'espai universitari de referència al sud d'Europa.
Comparteix
TweetEtiquetes
El document està format per sis eixos estratègics: projecció i reconeixement internacional, incorporar una dimensió internacional en tots els àmbits universitaris, recerca i talent global, projectar la cultura i la llengua catalana arreu del món, fomentar la cooperació amb països en vies de desenvolupament i consolidar la col·laboració interuniversitària. Algunes mesures més concretes són l'assoliment d'un domini suficient d'anglès de la comunitat universitària, augmentar el número de projectes de recerca europeus i internacionals, captar talent internacional i doblar la mobilitat dels estudiants catalans fins assolir els 8.000 anuals.
Pla bianual 2010-2011
Aquests eixos es desenvoluparan entre aquest any i el 2015, però per tal d'establir mesures concretes es faran plans bianuals. El primer d'aquests, entre 2010 i 2011, conté cinc programes concrets. El primer d'aquests és establir un pla de comunicació i millora de la projecció del sistema universitari català, dins del qual es pretén impulsar una oficina Universitat de Catalunya-Comissió Europea (CE) per tenir presència conjunta davant la CE en assumptes d'educació i recerca.
La segona mesura es crear un observatori internacional per impulsar estudis, participar al programa Higher Education in Reigonal and City Development de l'OCDE –en el qual ja s'està treballant- i crear un sistema d'indicadors d'internacionalització. El tercer programa proposa crear un plataforma conjunta de postgraus, buscant entre els programes que ofereixen actualment les universitats públiques els que tenen major projecció a l'estranger.
El rector de la UPF, Josep Joan Moreso, ha explicat que es tracta d'analitzar aquells estudis que ja s'ofereixen i que són coneguts fora de Catalunya per tal de potenciar aquest coneixement a través de la marca 'universitat de Catalunya'. En aquest sentit, ha defensat que els centres de recerca en matèries com biomedicina, nanotecnologia, matemàtiques, química, economia i fotònica ja són coneguts a l'estranger.
Les dues últimes apostes del pla 2010-2011 són establir un programa de beques per a estudiants i professionals de la regió mediterrània per fer estades de recerca o docència a Catalunya i impulsar una estratègia conjunta per a la cooperació universitària per al desenvolupament, dins del qual hi ha un programa de cooperació amb Àfrica que ja està en marxa.
Unir esforços sense deixar l'acció individual
Moreso ha assegurat que 'no és incompatible' desenvolupar aquests projectes comuns amb continuar amb les línies d'actuació de cada centre. Ha definit el pla com 'un paraigües' que les agruparà totes i ha assegurat que mitjançant aquesta unió es podran impulsar coses des de Catalunya que les universitats per si soles no podrien.
Els representants de les vuit universitats han defensat que la suma d'esforços els permetrà estalviar recursos i poder gestionar més eficaçment els propis. El secretari executiu de l'ACUP, Josep Maria Vilalta, ha explicat que per poder executar les mesures del primer pla bianual es necessiten dos milions d'euros, que es derivaran dels pressupostos de cada universitat i del que aportin les administracions, tant tant l'autonòmica com l'estatal, mitjançant convenis.
Vilalta ha reconegut que encara no tenen tancat el compromís de cap d'elles sobre aquests recursos, però s'ha mostrat convençut que 'quan hi ha projectes els recursos acaben venint'. Moreso ha demanat a les administracions 'incentius' per a que s'estableixen aquests sistemes de cooperació entre universitats, mentre que Tubella ha dit que 'no costa tants diners' portar a terme les mesures del pla, sinó que el més important i el més difícil és el treball conjunt. 'Coordinats i junts ens és més fàcil trobar diners', ha declarat.