directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'agonia de l'Estatut podria acabar la setmana vinent

El TC es reunirà el 14 i el 15 d'abril i podria votar la sentència definitiva · Segons les darreres filtracions, es suprimirà el terme nació, els drets històrics i els símbols nacionals

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional espanyol ha convocat un ple pels dies 14 i 15 d'abril que estudiarà els recursos presentats contra l'Estatut, segons han filtrat fons jurídiques. És incert encara si aquesta reunió suposarà enllestir la sentència definitiva després de tres anys i mig des que el Partit Popular, el defensor del poble i altres organismes la recorreguessin. No serà l'únic tema que els magistrats tindran sobre la taula i no es tracta per tant d'un ple monogràfic per acabar de desencallar la qüestió de l'Estatut. Els magistrats deliberaran sobre el text que presentarà la ponent, Elisa Pérez Vera i després es votarà, sense saber encara si serà la votació definitiva. Segons les darrers filtracions, tot sembla indicar que el TC retallarà l'Estatut i n'eliminarà el terme nació, els drets històrics i els símbols nacionals.
estatut autonomia
Comparteix
   


Etiquetes
El primer recurs que es va presentar contra l'Estatut va ser el que va ser interposat per centenar de diputats del PP, de més de 400 folis, que es va presentar el 31 de juliol del 2006. Anava dirigit contra 114 dels 223 articles del text, nou disposicions addicionals i tres disposicions finals, la meitat del cos del nou Estatut.

El text interposat pels populars assenyalava que l'Estatut vulnerava la Carta Magna espanyola i se centrava especialment en el preàmbul – on l'aspecte més polèmic és la definició de Catalunya com a nació-, el dret i deure de conèixer el català, la relació bilateral entre Catalunya i l'Estat, el blindatge de competències i el sistema de finançament i els articles referents al Poder Judicial.

La sentència de l'Estatut podria aparèixer després de gairebé quatre anys de deliberacions marcats pels intents d'un i altre bàndol per decantar l'equilibri de forces al seu favor. Tan bon punt es van presentar recursos, va començar la batalla de recusacions contra magistrats del Tribunal Constitucional (TC) per apartar-los de les deliberacions i assegurar la majoria aritmètica al ple del TC.

Dues baixes han fet trontollar l'empat de sis membres del sector progressista i sis del sector conservador i han reduït a deu el nombre de magistrats que han decidit sobre l'Estatut. El progressista Pablo Pérez Tremps va ser recusat pel PP adduint que havia col·laborat amb el Govern en els preparatius de l'Estatut, i el conservador Roberto García Calvo va morir el 2008. Cap dels dos ha estat rellevat, de manera que en la recta final els sectors progressista i conservador han comptat amb cinc membres cadascun en els debats sobre l'Estatut.

Les filtracions pronostiquen retallada

Les filtracions dels darrers mesos indiquen que el final del via crucis de l'Estatut al Tribunal Constitucional espanyol podria acabar amb retallada, una condició que ni la societat civil catalana ni, a priori, el Govern català estarien disposats a acceptar.

Des de la societat civil la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va assegurar a directe!cat que 'qualsevol modificació del text es veurà com una agressió' a la voluntat del poble català.

Per la seva banda i després de mesos de negar-s'hi, el president de la Generalitat, José Montilla, començava a preparar fa setmanes una hipotètica resposta unitària a una retallada de l'Estatut en adreçar-se per carta a diverses entitats de la societat civil demanant-los el seu suport.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Reagrupat fletxa Barcelona
9 d'abril de 2010, 16.11 h

I ERC trencarà aquest govern d'españols que tenim a la plaça Sant Jaume quan Montilla no es declari en rebel.lió dels seus amos de Madrid ? Nosaltres ho faríem sense dubatr-ho ni un segon, fos qui fos el soci de govern, tant és si PSC o CIU. Però ERC ja ens va acostumar a permetre que cesessin en Carod o en Carretero per molt menys que una sentència del TC i un estatut rebaixat. I és que tenen els seus culs pegats amb Loctite a les poltrones del govern.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
9 d'abril de 2010, 11.32 h

I per que volem ara l'estatut?. Per que ens lligui més a ep.panya? Au va, que se'l confitin i tant de bó li facin una bona retallada perque la gent que encara creu que ep.panya ens pot donar alguna cosa, obrin els ulls de bat a bat i se'n adonin que l'únic camí que tenim es que s'independitzin de nosaltres i deixin de dependre dels nostres calers.
Votant el dia 25 d'Abril i fent pinya a Ginebra el dia 8 de Maig, aconseguirem un pas més cap a la independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
9 d'abril de 2010, 09.01 h

Esquerra Republicana no acatarà cap sentència que retalli el que el poble català va votar en referendum. I si els nostres principals portaveus com el president del poder legislatiu han d´anar a pressó per delicte de"traició" aniran. 14 d´abril, Visca la República catalana. Unitat Popular, Unitat independentista!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Miquel fletxa Girona
9 d'abril de 2010, 08.32 h

Aixo no es mes que una pantalla de fum de l'extrema dreta per que no es parli del cas gurtel i la corrupció del PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 10
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Quim. fletxa PPCC.
9 d'abril de 2010, 08.16 h

www.youtube.com/watch?v=OxdDi827IKI -



L´estatutet del mas i zapatero ja se´l poden fotre al cul i si encara l´han de retallar més del que van pactar aquests desgraciats, encara més. Tenir un estat propi que ens vagi a favor i marxar dún que ens va a la contra en tot és una necessitat de primer ordre. Visca Catalunya Lliure!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 16
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Guerau fletxa GOTHOLONIA
9 d'abril de 2010, 01.27 h

catalans obriu els ulls, qui ha destruït Catalunya no es cap potència estrangera, és l'oligarquia catalana burgesa, que en la seua avaricia hegemònica ha impedit i impedeix la lliberat dels catalans. s'ha disfressat de místics il.luminats, van crear l'espanya imperial i la van mantindre (els burgesos barcelonins) per a impedir la llibertat de catalunya. els hegemonistes oligarques estan impedint l'estat català democràtic.no es una visió aquesta ni marxista ni comunista els mateixos oliga... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
8 d'abril de 2010, 23.52 h

Molt bé això de "l'agonia de l'Estatut", perquè ja naixerà mort. Catalunya ja necessita una Constitució catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
8 d'abril de 2010, 20.27 h

Però, hi ha algú que encara estigui interessat amb l'estatutet?


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.