directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:51 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Més de 3.000 paraules i expressions de Ponent recollides en un llibre

'Lo nou diccionari Lleidatà-Català' recull la forma de parlar de les comarques ponentines

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Lo nou diccionari Lleidatà-Català recull més de 3.000 paraules i expressions pròpies de la forma de parlar el català a Lleida. Durant dotze anys, des de l'any 1998, els tres autors del diccionari, Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta, s'han dedicat a recollir tota mena de paraules i expressions que només es poden sentir a les terres de Lleida com ara 'escatxigar', 'aspentejar', 'acotxar-se' o 'noa' entre altres. Ferran Montardit explica que han recollit la forma de parlar de molts pobles i que allí on no han arribat han comptat amb l'ajuda de persones que han actuat com a corresponsals. Montardit explica que la zona on més característica és la forma de parlar lleidatà és el Baix Segrià.
Els autors de 'Lo nou diccionari Lleidatà-Català', Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta
Els autors de 'Lo nou diccionari Lleidatà-Català', Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta

Comparteix
   


Etiquetes
La zona de la comarca de les Garrigues Històriques des d'Almatret fins a Sarroca és, segons els autors, on millor es conserven els trets diferencials en la forma de parlar el català. Montardit afirma que algunes de les principals diferències respecte al català estàndard, són que les paraules començades en 'e' que es pronuncien amb 'a' o 'i' com per exemple, 'anciam' o 'istiu' (estiu), el lleidatà fa desaparèixer la 'i' intervocàlica com per exemple 'noa' en lloc de 'noia', la 'e' final neutra del català estàndard es fa oberta com per exemple 'cante', a les conjugacions verbals desapareix la 'v' al preterit imperfecte d'indicatiu en lloc de 'cantava', 'cantaa', o en subjuntiu o imperatiu canvia el final de 'is' a 'os' com per exemple 'no facis' es diu 'no faigos'. El lleidatà també té molt vocabulari relacionat amb la pagesia degut a que fins ara ha estat la principal activitat econòmica del territori i influencia del castellà per la proximitat amb la Franja.

El diccionari recull expressions que amb el temps s'han anat perdent i que en molts casos només ho diuen persones grans com ara l'expressió 'ser de la mangala alta' que vol dir que l'avi de la casa és qui dirigeix la casa o paraules i expressions que s'han anat afegint amb els neologismes 'ketchup' o 'gisband' (orquestra), els nous termes són paraules d'origen anglès o científiques que degut a la dificultat de ser pronunciades s'acaben convertint en noves formes com 'catchup' o 'cloresterol' en lloc de 'colesterol'.

El diccionari constata la diversitat de formes que té el català com a llengua i que a les terres de Lleida deixa expressions tan curioses com ara 'sisquere', 'mosenguard' o 'vae' o fa un bo que 'namore'. Els autors no donen per tancat el diccionari i com la llengua és canviant ja tenen noves paraules des que es va editar el diccionari que ha sortit a la venda aquest mes. A part també disposen d'una web on la gent pot aportar paraules i expressions pròpies del lleidatà.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Ferran fletxa Alguaire
9 d'abril de 2010, 23.34 h

El diccionari recull una pila d'expressions usades a les comarques de Ponent amb la seva traducció al català. A la introducció al llibre els autors deixen ben clar que en cap cas volen ocasionar una seccessió lingüística. Parteixen del fet que el lleidatà és un dialecte del català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 d'abril de 2010, 16.30 h

El títol és confusionari perquè el lleidatà és català. ¿I ara què, sortirà el barceloní-català, gironí-català, tortosí-català, valencià-català, mallorquí-català...?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.