Marín admet que el seu nomenament no és 'un molt bon punt de partida' però demana temps per demostrar la seva idoneïtat
Serà nomenat amb els vots del tripartit després que el Govern hagi rebaixat per decret els suports necessaris pel relleu
El candidat a membre del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Enric Marín, ha demanat aquest divendres als partits polítics temps per demostrar la seva idoneïtat, davant d'un 'punt de partida' que ha admès que 'potser no és molt bo'. Marín ha comparegut al Parlament perquè els grups examinessin la seva candidatura. Un debat en què tripartit i oposició han reproduït l'enfrontament pel decret llei que rebaixa la majoria per substituir un membre que ha causat baixa. L'oposició ha criticat de nou que el Govern hagi modificat per decret la llei de la CCMA per evitar que el suport de CiU sigui necessari pel nomenament de Marín. També li han retret 'l'apagada informativa del Carmel' quan va ser secretari de Comunicació del Govern.
'Potser el punt de partida no és molt bo, però una cosa és el punt de partida i l'altre cosa és el punt d'arribada', ha dit Marín, 'vostès em podran avaluar d'aquí a uns mesos per saber si el punt de partida i el d'arribada són els mateixos'. D'aquesta manera, Marín ha fet referència a la polèmica que envolta la substitució d'Albert Sàez a la presidència de la CCMA, una polèmica entre tripartit i oposició que s'ha tornat a reproduir en el debat parlamentari en la comissió.'A cop de decret'
Les intervencions dels grups parlamentaris ha derivat en un debat que ha certificat les discrepàncies entre Govern i oposició, després que en les últimes hores no hagin aconseguit acostar posicions. Des de CiU, la diputada Joana Ortega ha aprofitat la seva intervenció per carregar contra el decret llei aprovat pel Govern que ha de permetre a Marín substituir Sàez per majoria absoluta del Ple si, en una primera votació, no s'arriben als dos terços que marca la llei. Per això, Ortega ha dit a Marín que 'entra a cop de decret' que 'trenca el consens i l'esperit de la llei'. Ortega ha afegit que Marín és 'l'únic i directe beneficiari d'aquest decret'.
La diputada de CiU, que ha defensat que la institució té la continuïtat 'garantida' amb el president provisional, Roger Loppacher, proposat per CiU, ha carregat contra la 'covardia política i el filibusterisme' que considera que ha fet el tripartit amb un decret que 'promulga el contrari del que diu la llei'. Davant d'això, el diputat del PSC Joan Ferran ha acusat la federació nacionalista de fer un 'ús pervers' dels dos terços per a l'elecció dels membres del Consell de Govern de la CCMA. 'La paciència té un límit', ha dit, tot criticant 'l'obstrucció i la deslegitimació' dels mitjans públics per part de CiU. Per Ferran, 'un Govern no pot permetre això i el decret llei trenca el bloqueig' i 'desembussar una situació no desitjable per la CCMA'.
El diputat del PPC Santi Rodríguez ha acusat el tripartit de 'trencar el consens' i ha dit a Marín que 'arriba amb mal peu' pel procediment que s'ha utilitzat, amb un decret llei que 'canvia les circumstàncies de la llei'. Des del grup mixt, Albert Rivera ha parlat del 'decretazo Montilla' que 'ha desfet tot el que s'estava construint', i creu que a la comissió s'ha fet 'teatre'. Rivera ha remarcat que la llei té defectes, ja que la 'realitat' és que és un 'repartiment de cromos'.
Marín defensa la seva vàlua
El candidat ha defensat la seva vàlua i ha demanat temps als diputats per demostrar, amb el seu treball, la seva idoneïtat per ocupar el càrrec. Marín ha presentat les seves credencials mostrant un currículum molt centrat en la seva trajectòria professional a la universitat, fent especial èmfasi en la seva experiència en gestió universitària, on durant uns anys va ser degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Marín, que durant un temps va ser membre del consell d'administració de l'antiga CCRTV, ha recordat que del 2004 al 2006 va ser secretari de Comunicació del Govern, amb una tasca de la qual s'ha declarat 'molt orgullós'.
Durant la seva intervenció, Marín ha fet un diagnòstic de la situació de la CCMA, ha valorat positivament les dades d'audiència i ha advertit que el sector de la comunicació està patint de forma global 'una situació de crisi per la davallada de la publicitat'. En aquest sentit, Marín ha valorat 'l'esforç d'injecció de diner públic' que ha fet el Govern, tot i que també ha advertit que 'segurament s'ha arribat a un sostre del que és assumible des d'un punt de vista de finançament públic' i ha apuntat la necessitat d'un 'redimensionament moderat de les aportacions'. A més, Marín creu que un dels temes 'delicats' a treballar és el de la plantilla, de la qual ha dit que hi ha dos dubtes: 'si la plantilla està sobredimensionada i si està compensada'.
Marín també ha apostat per una 'redefinició' de la CCMA, ja que creu que s'està en un punt de 'canvi de paradigma'. Cal, segons ha dit, passar a una 'empresa de continguts' que els creï 'de manera transversal. 'És un període crític, perquè coincideix amb un canvi d'època que ens obliga a reinventar, refundar, recrear la CCMA', ha dit. A més, ha remarcat la importància que té el Consell de Govern i que es 'cohesioni'.
Marín recorda que ja va assumir 'errors' pel Carmel
L'oposició també ha retret a Marín que, durant la seva època de secretari de Comunicació del Govern, Enric Marín, fos 'l'autor de l'apagada informativa del Carmel', segons ha assegurat Joana Ortega, en el moment que hi va haver l'esfondrament d'un túnel en l'ampliació de la línia 5 del metro en aquest barri barceloní. Un fet, ha dit la diputada de CiU, que 'no és menor', tot parlant d'actuació de 'censura i limitació de la feina de periodistes', ja que tot recordant que la federació nacionalista li va demanar la dimissió en aquell moment. Santi Rodríguez ha dit que aquest tema torna a sortir a la llum pel fet de ser candidat a la CCMA i li ha preguntat si se sent 'satisfet' per aquella actuació. Rivera li ha preguntat si 'sosté la idoneïtat' d'aquella actuació.
Marín ha assegurat que, sobre aquesta qüestió, es pot parlar 'de què hi ha de mite i què hi ha de realitat'. Qui va ser secretari de Comunicació del Govern ha assegurat que en el seu moment ja va assumir els 'errors' que va cometre –'els que vaig cometre, no els que no vaig cometre'-, i ha demanat que 'les persones que parlaven d'un protocol, confonien una nota de premsa amb un document que estava elaborant el col·legi de periodistes'.
Notícies relacionades
- CiU dóna el 'no' definitiu a Marín com a president de la CCMA 09.04.2010.
- El Consell de Garanties Estatutàries haurà de pronunciar-se sobre la decretada de la CCMA 08.04.2010.
- Enric Marín serà nomenat president de la CCMA el 15 d'abril 06.04.2010.
- Puigcercós respon a CiU que és 'èticament reprovable' bloquejar institucions com la CCMA 31.03.2010.
- CiU amenaça amb corregir els canvis introduïts a la llei de la CCMA si no ho fa el tripartit 31.03.2010.
- El Govern modifica la Llei de la CCMA per evitar un 'bloqueig' en la substitució de Sàez 30.03.2010.
- CiU no veu assumible que Marín presideixi la CCMA 25.03.2010.
- El tripartit proposa Enric Marín per substituir Albert Sáez a la presidència de la CCMA 24.03.2010.
- Albert Sáez deixa la Corporació per anar a El Periódico 23.03.2010.