Justo Molinero: 'Vull tenir el dret a decidir'
'Ens estan prenent el pèl amb l'Estatut', assegura en la presentació de Cornellà Decideix al barri de Sant Ildefons · El poble té dret a decidir què es fa amb els seus locals!', ha dit en referència a la impossibilitat legal d'utilitzar espais públics
El popular locutor de ràdio Justo Molinero, d'origen andalús i militància convergent, ha defensat avui la participació a les consultes sobre la independència que tindran lloc el 25 d'abril i el 20 de juny. 'Jo vull tenir dret a decidir', ha proclamat en un acte de Cornellà Decideix al barri de Sant Ildefons, un dels més humils del municipi, davant d'un centenar d'oients. 'Ens estan prenent el pèl amb l'Estatut, i ho estan fent perquè vam anar a votar tres i mig', ha assegurat Molinero, que ha afegit que si la participació en les consultes és més alta no es podrà ignorar la reclamació del dret a decidir.
'Estem igual d'acollonits que a l'any 1970', s'ha lamentat Molinero, que ha opinat que si la Constitució espanyola impedeix fer una consulta vinculant s'ha de canviar el text.'No vinc a dir que Catalunya ha de ser independent', ha aclarit Molinero tan sols començar el seu parlament. I a partir de llavors el propietari de Ràdio TeleTaxi ha bastit una defensa aferrissada del dret a decidir, i de que cal participar en les consultes per a reivindicar aquest dret. Ho ha fet en un parlament bilingüe saltejat de paral·lelismes culers, les seves experiències com a immigrant a Catalunya i, fins i tot, al·lusions a la sèrie de TV3 La Mari.
'Sigueu una mica més cabrons!', ha apel·lat Molinero referint-se als catalans que, ha considerat, són 'massa educats'. Es referia als seus coneixements de català, i explicava que, si no són millors, és perquè els catalanoparlants canviaven d'idioma quan observaven que ell no ho era quan va arribar a Catalunya. 'Jo el que vull és que la gent participi. Fa quatre dies que es va votar l'Estatut, hi van anar tres i mig, i ens estan menystenint per un cantó i per l'altre', ha lamentat Molinero.
Molinero ha transcendit l'àmbit lingüístic i, usant el tòpic del culer patidor enfront d'un Barça-Madrid, ha animat a perdre la por de parlar en català als nouvinguts o, també, de participar en les consultes. 'Si puc decidir si em poso una camisa verda, blanca o groga, per què no puc decidir més coses?', ha demanat.
Aquest dret, segons ha opinat, passa per davant de la negativa de les institucions a cedir locals o, fins i tot, de la Carta Magna. La plataforma Cornellà Decideix! està negociant poder usar locals municipals amb l’ajuntament, que no els vol cedir llocs a on se celebren eleccions oficials, han assegurat fonts de l’entitat. 'És un argument més per a anar a votar. El poble té dret a decidir què es fa amb els seus locals!', ha proclamat Molinero.
Per ell, la Carta Magna tampoc hauria de ser un impediment per a celebrar un referèndum vinculant. 'Si s'ha de canviar la Constitució perquè sigui vinculant, que es faci', ha defensat Molinero, que ha recordat que el text espanyol 'té quatre dies, i quan el vàrem aprovar sortíem d’una dictadura que ens tenia acollonits'.
Per a il·lustrar la por i els reptes que tenien els ciutadans en aquella època, ha recordat el personatge televisiu de La Mari. 'Aquells temps varen quedar enrere i ara ens calen nous reptes. Ara hem de decidir, ara hem de tenir el dret a decidir', ha assenyalat. Avui en dia, en canvi, i segons Molinero, 'se'ns han acabat les ganes de gresca. Estem més acollonits que el 1970', ha dit. 'Hem vist com ens fotien per un costat i ara estem rebent per l'altre', ha afegit.
Per a fonamentar la seva crida a que els ciutadans siguin valents, Molinero ha citat l'enderroc de les cases del Cabanyal amb custòdia policial: 'M’avergonyeixo del meus país', ha dit, assenyalant als polítics que permeten que aquestes coses passin com 'els responsables'.
I s'ha posat com a exemple. 'Jo sóc la conseqüència de que a Andalusia no poguéssim decidir', ha dit, evocant la misèria que va patir la seva família abans d’emigrar. 'Vostès creuen que els andalusos no volen, també, el dret a decidir?', ha inquirit per a il·lustrar que es tracta d'una necessitat universal, segons ell. També ha reiterat la seva opinió de que 'Catalunya s'endurà una sorpresa molt gran sobre qui seran els que més la defensaran', ha dit en referència a la immigració.
Ho ha dit davant d'un centenar de persones, gran part d'elles d’origen andalús com ell o descendents d'immigrants, i en una taula que compartia amb nouvinguts berbers i peruans. Ha estat un acte a Sant Ildefons, un dels barris més poblats de Cornellà, i amb una forta presència d'immigrants dels anys seixanta i d'ara.
De fet, la plataforma Cornellà Decideix! calcula que allà hi viuen uns 10.000 dels 12.000 estrangers que tindran dret a vot en la consulta de Cornellà. També hi podran votar uns 1.300 menors de 18 anys i majors de 16. En total, podran fer-ho uns 73.800 habitants d'aquesta ciutat, ha dit Joan Gavaldà, portaveu de la plataforma. L'entitat ja compta amb 350 voluntaris, 57 persones disposades a presidir una mesa, i 3 locals d’entitats cedits, entre ells el de la Penya Espanyolista, al costat del camp perico.
Legitimitat
Molinero ja justificà dimecres el seu suport a Cornellà Decideix amb l'argument que qualsevol consulta popular és legítima si es mou en els paràmetres democràtics.
L'acte ha tingut lloc al barri de Sant Ildefons, símbol de la immigració dels anys 60. Precisament l'Associació de Veïns de Sant Ildefons va ser una de les primeres entitats en donar suport a Cornellà Decideix, ja que sempre han lluitat per estendre la democràcia participativa entre la població.