L'espionatge nord-americà podrà realitzar escoltes telefòniques sense demanar una ordre judicial
Els drets i llibertats individuals es tornen a pposar en dubte davant aquesta aprovació
George W. Bush se n'ha sortit amb la seva. Ha aconseguit que el Senat i el Congrés donguin el seu vist-i-blau perquè el servei d'espionatge Nord-americà pugui punxar els telèfons del país a suposats terroristes sense la necessitat d'una ordre judicial prèvia. La nova legislació també exigeix que descrigui els procediments que s'han utilitza en tot moment. Els telefons dels nordamericans podran ser escoltats quan el servei nacional d'inteligència així ho cregui oportú.
Ja és un fet. El telèfon de tots els ciutadans dels Estats Units podran serpunxats si així ho creu el Servei d'Intel·ligència nacional del país. El seu director, Mike McConnell, havia dit prèviament que necessitava la legislació per protegir els Estats Units de futurs atacs terroristes que estan destinats a causar un enorme nombre de víctimes.Davant del terror, la llei d'espionatge telefònic s'ha aprovat al Congrés. Era el pas que li quedava després d'haver superat el Senat nord-americà. La iniciativa exigeix, però, que l'administració detalli els procediments que aplica, tot i que li permet continuar el programa.
Les pressions
El president Bush, pel que li interessa no sembla tan limitat com en altres àmbits. Havia assegurat que vetaria qualsevol projecte que no atorgués al departament d'intel·ligència les eines necessàries per millorar les tasques dels serveis secrets. És més, George Bush ja va advertir que volia tenir una llei consensuada immediatament i que fins que no s'arribés a un acord els congressistes no tindrien vacances. El pacte ha estat ràpid. Amb 227 vots a favor i 183 en contra, la cambra ha ratificat la proposat tot i que el Congrés és de majoria demòcrata.
Què permet la llei
La nova legislació permet les escoltes telefòniques, així com interceptar correus electrònics de persones dels Estats Units que es comuniquen amb individus de l'estranger. Només caldrà que el director nacional d'intel·ligència i el fiscal general aprovin l'acció
Finalment, tot i les crítiques dels defensors dels drets civils, que veuen sorpresos com un Congrés ple de demòcrates se sotmet a la voluntat del president, el govern i els republicans han aconseguit tirar endavant una norma que, asseguren, garanteix la seguretat nacional.