directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 23:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Sant Pere de Torelló i Calldetenes, primers municipis a proclamar la independència

En mig d’una gran expectació mediàtica, el ple aprova per unanimitat declarar la vila, terra alliberada d’Espanya. Minuts després Calldetenes

Comentaris 67  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 532 vots )
carregant Carregant

Amb una sala de plens plena de gom a gom i amb la presència de 10 cadenes de televisió, un munt de mitjans de comunicació i una multitud davant l’Ajuntament, el ple aprova per unanimitat de tots els regidors, la declaració de Sant Pere de Torelló “territori català lliure.” Un fort aplaudiment i crits d’independència dels presents acompanya el resultat de la votació. Recordem que des de l’extrema dreta espanyola s’havia demanat la intervenció de les forces de seguretat espanyoles per evitar l’acte. A partir d’aquest moment a l’ajuntament tant sols hi onejaran la bandera del poble, la senyera i l’estelada, fins a la proclamació de la independència de Catalunya.
La moció s'ha aprovat per unanimitat.
La moció s'ha aprovat per unanimitat.
© @ACN


Unes 500 persones s'han concentrat a la sortida de l'Ajuntament
Unes 500 persones s'han concentrat a la sortida de l'Ajuntament
© @ACN


l'estelada a l'ajuntament de Sant Pere de Torelló, "territori català lliure"
l'estelada a l'ajuntament de Sant Pere de Torelló, "territori català lliure"

Comparteix
   


Documents relacionats
Declaració d’Independència de Sant Pere de Torelló

El municipi de Sant Pere de Torelló (Osona) ha estat el primer de Catalunya en declarar-se "territori català lliure", dins del qual "la legislació i els reglaments d'abast espanyol seran vigents de forma provisional, a l'espera que el Parlament dicti les noves lleis catalanes". L'Ajuntament ha celebrat aquest dilluns un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: declarar la independència de Catalunya. La moció ha estat aprovada per unanimitat amb els vots dels regidors d'Entesa per Sant Pere (adherida a ERC) i de l'únic regidor de CiU. El text també insta el Parlament a sotmetre a votació la declaració "unilateral" de la sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos.

L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, ha explicat que la moció aprovada aquest dilluns al vespre és "un gran gest". "Sabem que des del poble no podem declarar la independència de Catalunya, però podem contribuir, donar esperança i generar il·lusió als ciutadans", ha afegit.

Fàbrega ha explicat que la moció parteix del fet que, a Sant Pere de Torelló, l'opció independentista va rebre el 96% dels vots dels veïns en la consulta del 13 de setembre de 2009, en la qual van participar el 56% dels veïns majors de 16 anys.

La declaració aprovada aquest dilluns també sotmet a la consideració de la cambra catalana la urgència de portar a terme una sèrie de mesures "urgents" per constituir un estat independent. Entre aquestes, destaquen la creació immediata d'una administració de Justícia pròpia de Catalunya "sense ingerències estrangeres"; la creació d'una hisenda pròpia i d'una banca nacional; la declaració com a úniques banderes oficials de les locals, la senyera i, fins el dia de la independència, l'estelada; l'anul·lació de la vigència de totes les lleis, reglaments i sentències judicials que limitin l'ús de la llengua catalana; la declaració del 12 d'octubre, festa nacional d'Espanya, com a dia laborable, i l'obligació per part dels cossos militars i policials espanyols de realitzar "comunicació prèvia per realitzar llurs funcions dins el territori català".

Fàbrega ha explicat que els acords s'han pres degut a "la gravíssima situació social i econòmica que pateixen els veïns de Sant Pere de Torelló i Catalunya pel fet de pertànyer a l'estat espanyol". El text recorda que l'atur afecta 700.000 catalans i un 20% de la població catalana es troba sota el llindar de la pobresa. A més, afegeix que el 40% de les activitats econòmiques estan en perill de desaparèixer i que l'espoli fiscal suposa 16.000 MEUR per Catalunya i 5,5 MEUR anuals als municipis. Per últim, la moció considera que el govern de l'Estat vol promoure canvis legals que "atemptaran" contra l'autonomia local i el món municipal català.

Resposta de l'exèrcit espanyol

L'acció de Sant Pere de Torelló ha obtingut resposta per part de l'exèrcit espanyol. El tinent coronel Francisco Alamán Castro va avisar en un diari digital que la independència de Catalunya només es produiria "per sobre del meu cadàver", també va assegurar que l'alcalde de Sant Pere hauria de ser detingut per "traïció". Fàbrega no ha volgut donar més importància a aquestes declaracions i ha afegit que aquest tipus d'afirmacions contra Catalunya aniran a l'alça. "Nosaltres no podem caure en el parany de la provocació, hem de ser proactius", ha dit.

Calldetenes també

El municipi de Calldetenes (Osona) també té previst aprovar una moció com la de Sant Pere de Torelló. Es dóna el cas que l'alcalde del municipi, Marc Verdaguer (CiU), ha anunciat que hi votarà a favor. En aquest cas, la moció ha estat presentada pel grup municipal d'ERC. En el cas de Calldetenes, el consistori està format per cinc regidors d'ERC, quatre de CiU i dos del Poble En Marxa-CUP.

Forta expectació mediàtica

El ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha quedat petit aquest dilluns al vespre davant de la forta expectació mediàtica que ha despertat el fet que el municipi s'hagi declarat 'territori català lliure'. A més, nombrosos veïns s'han volgut apropar fins a l'Ajuntament per donar el seu suport al consistori i unes 500 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament per celebrar l'aprovació de la moció.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#67
Jordi fletxa CATALUNYA
7 de setembre de 2012, 22.42 h

#66 Aquesta anna és un xarnego que es fa dir pol o biel,l'han expulsat de tots els pobles de Catalunya i ha anat a raure als descampats de cornella,on és conegut entre els ionkis i homeless com a "princeseta".


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#66
Ferran fletxa Memphis USA
7 de setembre de 2012, 20.11 h

L'Anna no representa a Barcelona. La noia aquesta esta una mica confosa.
Domes entre tots podrem fer posible la nostra independencia. A Madrid no ens volen. Domes volen els nostres diners. Ja n'hi ha prou de pagar les seves festes i caprichos. ViscaCatalunya Lliure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#65
5 de setembre de 2012, 15.39 h

#54 Que et passa tan callada segurament t´em endeminat l´ofici oi petardo.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#64
Jordi fletxa CATALUNYA
5 de setembre de 2012, 13.11 h

#63 Si sabessis d'on prove la llet que beu l'anna/pol/biel,potser tindries una sorpresa.....


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#63
Resolt fletxa Catalunya
5 de setembre de 2012, 13.01 h

#54 Tens una curiosa idea de com són els poblets. Però em consta que no la comparteix gaire més gent: jo estic fart de veure barcelonins que s'escapen de l'urbs cada cop que la feina els ho permet i venen als poblets que esmentes.

Per cert, tinc una pregunta personal per tu: Ets d'aquells cretins ignorants que desconeixen que els pollastres tenen plomes o dels que es pensen que la llet que beuen "neix" als bricks de la nevera?


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#62
Miquel fletxa Sabadell(CATALUNYA)
5 de setembre de 2012, 12.57 h

"VOLEU SABER REALMENT,QUI SON CiU ? "

Entreu a : eldebat.cat
CiU:Crucial atenuacio del seu radicalisme independentista.

En el mateix article,tambe es parla,de la privatitzacio de l'Hospital clinic,operacio pilotada per el seu
director(Joep m.Pique) i pel cap de fet del col-legi de metges(Jaume Aubia,de CDC), i la venda de
l'empresa publica Aigues Ter-Llobregat"(en la cual el principal candidat,es la familia Sumarroca,cap
d'un clan sanitari).

Aixo,es CiU,no tenen escrupuls,s'els enfot Ca... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#61
5 de setembre de 2012, 11.29 h

#54 ¿Que no contestes? ¿Será perqué has mengat productes d´tot EL MON i tas intoxicat?


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#60
Jordi fletxa CATALUNYA
4 de setembre de 2012, 22.26 h

#55 Aquesta tal anna és un tipus,encara que pels descampats de cornella l'anomenin "princeseta",també es fa dir biel o pol,i és un xarneguet de poble,pertanyent a la coral de tarats xarnegoespanyols que tant ens entretenen per aquests blogs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#59
luis fletxa castillo de montjuic
4 de setembre de 2012, 20.59 h

des d´l´catalunya profunda ----dile a tu madre que suba los precios una mamada 3€ es una ganga !!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 29
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#58
Jordi fletxa Bcn
4 de setembre de 2012, 20.19 h

#54 Per menjar cuina de tot el món entenc que t'estàs referint a un Wok ? Ja saps com preparen i reciclen el menjar ? Per "cosmopolitisme" entens ser una killa ignorant amb un piercing a l'entrecuix infectat de malalties venèries encomanades a centenars de desconeguts a la mateixa discoteca on l'Euga va quedar prenyada de nosesapqui ?
Tant 'cosmopolita' ets que ni tant sols no saps riure en català (ni en anglès tampoc, ja que també es riu igual que en català). "Jua" ... què ? En fi, seg... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.