directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El Govern andorrà ha obert més d’una vintena d’expedients per incomplir l'ús de la llengua

El servei d’inspecció del departament de Política Lingüística es va crear l'octubre passat

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

La normativa estableix tres nivells de sancions, depenent del tipus de falta que l’empresari hagi comès. Fins ara, però, no s’ha aplicat cap sanció. En aquest sentit, el secretari d’Estat del departament, Jordi Gallardo, argumenta que “fins a dia d’avui, tots els expedients s’han resolt durant el període d’al·legacions que ha presentat l’infractor. No obstant, això no vol dir que n’acabem imposant alguna perquè encara hi ha expedients oberts”.
El servei d’inspecció del departament de Política Lingüística del Govern andorrà ha obert, des de la seva creació l’octubre de l’any passat, més d’una vintena d’expedients a establiments comercials i negocis que incompleixen la normativa sobre l’ús de la llengua oficial. Així ho exposa el secretari d’Estat del departament, Jordi Gallardo, que assegura que s’han efectuat inspeccions a tots els punts del país per comprovar el nivell d’acompliment de la Llei del català als establiments públics.

La normativa estableix tres nivells de sancions, depenent del tipus de falta que l’empresari hagi comès. Així doncs, la graella de multes va entre la reprensió privada o per escrit o el pagament de 120 euros per als casos més lleus, fins als 3.000 euros per a la faltes considerades molt greus. Jordi Gallardo també explica el funcionament del servei d’inspecció i com actuen els dinamitzadors: “si detecta un cas d’infracció del català, aixeca acta i fa conèixer al detractor què ha de fer perquè està incomplint la llei. El que no fa es sancionar al moment”. I a partir d’aleshores, es concedeix un termini al possible infractor perquè recondueixi la situació i resolgui els motius de l’incompliment. Un termini que, en principi, no hauria de ser superior al mes. “Hi ha casos en què aquest temps és suficient, i en d’altres és més complicat.

Fins avui, el secretari d’Estat exposa que “ens hem trobat de tot”, ja que en alguns casos ha estat complicat fer entendre a l’empresari que havia de fer alguna modificació a la retolació del seu comerç perquè no s’ajustava a la llei. “En el temps que ha passat de legislatura, des que es crea el servei d’inspecció i la unitat de queixes, sempre hem aconseguit reconduir les situacions. Esperem que sigui sempre així”, conclou.

Tot i això, afegeix Gallardo que “potser hi haurà un dia que no donarem pròrrogues perquè la llei s’ha de complir. Intentarem estudiar cas per cas, però també cal entendre que l’administració ha de fer complir la normativa”.

El màxim representant del servei de Política Lingüística explica que, en el cas concret del Pas de la Casa s’han dut a terme algunes inspeccions, que han anat acompanyades d’una reunió amb la presidenta de l’Associació de veïns i comerciants de la localitat per exposar-li la situació i que “en molts aspectes s’està infringint la llei.” “Han acollit molt bé les nostres demandes i asseguren que estudiaran la situació”, afegeix.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Pere fletxa Cardedeu
9 d'agost de 2007, 17.54 h

A veure si n'aprèn el Miquel Pueyo i la gent de dla Secretaria General de Política Lingüística. També caldria que en prenguessin bona nota des del Departament d'Educació, a la Subdirecció general de Llengua i Cohesió Social i els membre del cos d'Inspecció educativa que, en temes de normalització i exigència de compliment de la normativa lingüística sempre miren cap a un altre costat i es tornen cecs, sords i muts.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.