directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Toni Soler: les derrotes es paguen cares però ens donen lliçons eternes

El comissari dels actes de commemoració dels 300 anys de l'11 de Setembre de 1714 creu que capbussant-nos en el 1714 podem extreure lliçons impagables

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

Toni Soler ha pronunciat aquest dimecres la conferència '2014: saber guanyar' al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, com a colofó dels actes vinculats a la Diada Nacional de Catalunya. El periodista ha desgranat els esdeveniments d'aquella data històrica, ha repassat el passat i el present dels anhels sobiranistes de Catalunya i ha apuntat les línies d'actuació que guiaran la celebració de l'efemèride.  Soler ha argumentat que pel caràcter "voluble" de la història no ha de sorprendre que capbussant-nos en el 1714 "hi trobem arguments per reforçar qualsevol visió de la Catalunya present: caldo de cultiu pel sobiranisme, pel federalisme i per l'unitarisme".
 
 



Comparteix
   


Etiquetes
Per això, Soler ha apuntat que "per fer ús de la història però no ser-ne esclaus (...) cal evitar que els nostres envits com a poble i els nostres objectius de futur es fonamentin en fets i actituds de tres segles ençà".

Malgrat això, i atenent a l'encàrrec de "trobar punts de contacte entre 1714 i 2014" que el periodista té com a comissari dels actes de commemoració del 300 aniversari de d'aquell 11 de setembre a Barcelona, Soler ha encertat a exposar "tres constants que es repeteixen" al llarg de la història de Catalunya: la voluntat de ser, l'esperit de recuperació i la capacitat de combinar identitat pròpia amb la "integració en projectes polítics d'abast superior". Soler ha subratllat que la connexió entre les dues dates té "molt sentit" en relació amb aquesta última constant, "a causa de la globalització política i econòmica".

Europa, i per extensió el món, és aquest subjecte polític superior. En aquest sentit, Soler s'ha referit al referèndum que celebrarà Escòcia l'any 2014 "per decidir si volen integrar-se a Europa com un estat més". Per Soler aquest és un fet simptomàtic que obre un debat continental "apassionant" en el qual "Catalunya ha de poder participar com a subjecte polític de ple dret". D'aquesta manera, Soler voldria que el 2014, coincidint amb els actes de celebració que ell comissariarà a Barcelona, Catalunya i Barcelona fossin l'epicentre "d'una renovada discussió sobre els fonaments de l'Europa futura".

Esbossant les línies mestres d'aquests actes de celebració, Toni Soler, ha apuntat la voluntat que Barcelona "interpel·li els seus ciutadans", portant la commemoració "a tot arreu", i el desig de comptar amb "els catalans de totes les comarques". Així mateix ha expressat la seva intenció de dirigir-se també als visitants de la ciutat per donar-los "un al·licient addicional per conèixer la ciutat i el país del qual és capital". D'altra banda, ha expressat que Barcelona, en tant que "capital mediterrània", també parlarà dels episodis recents de lluita per la democràcia i els drets humans.

"No és casualitat que celebrem una derrota", ha afirmat Soler. "L'11 de setembre de 1714 significa sobretot una tragèdia humana, urbana i nacional, i si ens hi aturem és perquè en la vida i en la història, com passa en el fubol, tan important és saber guanyar com saber perdre".

I ha afegit: "Les derrotes es paguen cares però ens donen lliçons eternes. Capbussant-nos en el 1714 podem extreure lliçons impagables de generositat, d'idealisme, de compromís, d'esperit comunitari que ens poden ajudar, finalment a saber guanyar. Tant de bo n'haguem après i ho puguem celebrar tots junts, sota un sol de justícia, l'11 de setembre de 2014", ha conclòs.

L'alcalde, Xavier Trias, havia introduït l'acte recordant que els actes commemoratius començaran l'11 de setembre de 2013, coincidint amb la inauguració del Born Centre Cultural. Serà una celebració que "parlarà del passat però que mirarà endavant per entendre el nostre país", ha indicat.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
14 de setembre de 2012, 18.55 h

Toni tens raó,
en Toni Soler és llinceciat en història, però crec que el mínim que es podia haver cercat per a fer de comissari algú que realment conegués a fons, per la seva formació i els seus estudis, ja sigui recerca, publicacions, tesis doctorals o altres treballs especialitzats en l'any 1714, i segur que dins i fora de les nostres universitats en trobariem un munt.
No es tracta de desmereixer en Toni Soler que crec que realment fa una bonafeina al Polònia i altres programes de ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Toni fletxa Ripoll
13 de setembre de 2012, 21.12 h

#9 Jo diria que en Toni Soler és llicenciat en història, ara bé no ser si és la millor persona per fer aquesta feina que li han encomanat


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
13 de setembre de 2012, 20.16 h

És vergonyós que s'hagi triat en Toni Soler com a comissari.
Una errada tan grossa ens mostra com un poble que mereixem ser i estar tant malament com estem.
Que no podien pas trobar cap especialista, investigador, historiador, catedràtic d'universitat o altres molt més ben preparats.
En Toni Soler únicament s'atreví després de tenir una mica de fama a publicar un refregit d'apunts d'història de Catalunya mal presos i mal explicats de nivell d'ESO.

Un comissari com en Toni Soler m'av... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Jordi fletxa CATALUNYA
13 de setembre de 2012, 17.01 h

#5 tu ets imbècil des de el Juràssic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Andreu fletxa L'Hospitalet
13 de setembre de 2012, 16.04 h

L'article reflecteix les molt bé les paraules d'en Toni Soler encara que jo faria una puntualització a les seves paraules : els Cathalans NO celebrem res a la Diada ans SI que Commemorem, es a dir fent record d'uns fets per no oblidar-los de cara al futur, no gaire llunyà de la Independència, de no tornar pas a cometre altra vegada l'errada de creure en la "idea" d'ejspanya que al llarg d'aquest tres segles ens han vengut uns i altres, de dintre i fora.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
13 de setembre de 2012, 11.57 h

castella i les seves expansions (autoanomenats escanyols), historicament mai a produit res, a viscut sempre de conquerir i saquejar tot el que han pogut, imposant la seva religio i llengua i robant totes les seves propietats fins a deixals ben empobrits totes les seves colonies s'han anat independitzant, nosaltres som la seva ultima colonia i continuan sense produir res, fins avui han continuat vivint de l'especulació financera e inmobilaria
perquè la seva maxima és viure a costa d'expoliar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
ORIOL MORAGUES I MAS fletxa MONTREUX (SUIZA)
13 de setembre de 2012, 10.42 h

¿Y tu solito has llegado a esa brillante conclusion? ¿Tantas neuronas has gastado que te abstienes de escribir la basura que escribes habitualmente?

Ya te adelanto que en pocos dias pasare a ser "Catalanes(algunos), seguid otros 500 años siendo imbeciles" para que asi puedas salvaguardar las pocas neuronas que te quedan.

QUE PENA ME DABAS Y QUE ASCO ME DAS


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 62
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
ORIOL MORAGUES I MAS fletxa MONTREUX (SUIZA)
13 de setembre de 2012, 10.38 h

#3

¿Y tu solito has llegado a esa brillante conclusion? ¿Tantas neuronas has gastado que te abstienes de escribir la basura que escribes habitualmente?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 29
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
12 de setembre de 2012, 23.57 h

ORIOL MORAGUES I MAS ES SPANAIR


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
12 de setembre de 2012, 22.46 h

És veritat. Espanya de fa segles és el resultat de llargues derrotes socials, politiques, económiques i morals.
Ara, els que ho hem pagat amb escreix fins el dia d'avui, som nosaltres, els catalans.


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.