Toni Soler: les derrotes es paguen cares però ens donen lliçons eternes
El comissari dels actes de commemoració dels 300 anys de l'11 de Setembre de 1714 creu que capbussant-nos en el 1714 podem extreure lliçons impagables
Toni Soler ha pronunciat aquest dimecres la conferència '2014: saber guanyar' al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, com a colofó dels actes vinculats a la Diada Nacional de Catalunya. El periodista ha desgranat els esdeveniments d'aquella data històrica, ha repassat el passat i el present dels anhels sobiranistes de Catalunya i ha apuntat les línies d'actuació que guiaran la celebració de l'efemèride. Soler ha argumentat que pel caràcter "voluble" de la història no ha de sorprendre que capbussant-nos en el 1714 "hi trobem arguments per reforçar qualsevol visió de la Catalunya present: caldo de cultiu pel sobiranisme, pel federalisme i per l'unitarisme".
Per això, Soler ha apuntat que "per fer ús de la història però no ser-ne esclaus (...) cal evitar que els nostres envits com a poble i els nostres objectius de futur es fonamentin en fets i actituds de tres segles ençà".Malgrat això, i atenent a l'encàrrec de "trobar punts de contacte entre 1714 i 2014" que el periodista té com a comissari dels actes de commemoració del 300 aniversari de d'aquell 11 de setembre a Barcelona, Soler ha encertat a exposar "tres constants que es repeteixen" al llarg de la història de Catalunya: la voluntat de ser, l'esperit de recuperació i la capacitat de combinar identitat pròpia amb la "integració en projectes polítics d'abast superior". Soler ha subratllat que la connexió entre les dues dates té "molt sentit" en relació amb aquesta última constant, "a causa de la globalització política i econòmica".
Europa, i per extensió el món, és aquest subjecte polític superior. En aquest sentit, Soler s'ha referit al referèndum que celebrarà Escòcia l'any 2014 "per decidir si volen integrar-se a Europa com un estat més". Per Soler aquest és un fet simptomàtic que obre un debat continental "apassionant" en el qual "Catalunya ha de poder participar com a subjecte polític de ple dret". D'aquesta manera, Soler voldria que el 2014, coincidint amb els actes de celebració que ell comissariarà a Barcelona, Catalunya i Barcelona fossin l'epicentre "d'una renovada discussió sobre els fonaments de l'Europa futura".
Esbossant les línies mestres d'aquests actes de celebració, Toni Soler, ha apuntat la voluntat que Barcelona "interpel·li els seus ciutadans", portant la commemoració "a tot arreu", i el desig de comptar amb "els catalans de totes les comarques". Així mateix ha expressat la seva intenció de dirigir-se també als visitants de la ciutat per donar-los "un al·licient addicional per conèixer la ciutat i el país del qual és capital". D'altra banda, ha expressat que Barcelona, en tant que "capital mediterrània", també parlarà dels episodis recents de lluita per la democràcia i els drets humans.
"No és casualitat que celebrem una derrota", ha afirmat Soler. "L'11 de setembre de 1714 significa sobretot una tragèdia humana, urbana i nacional, i si ens hi aturem és perquè en la vida i en la història, com passa en el fubol, tan important és saber guanyar com saber perdre".
I ha afegit: "Les derrotes es paguen cares però ens donen lliçons eternes. Capbussant-nos en el 1714 podem extreure lliçons impagables de generositat, d'idealisme, de compromís, d'esperit comunitari que ens poden ajudar, finalment a saber guanyar. Tant de bo n'haguem après i ho puguem celebrar tots junts, sota un sol de justícia, l'11 de setembre de 2014", ha conclòs.
L'alcalde, Xavier Trias, havia introduït l'acte recordant que els actes commemoratius començaran l'11 de setembre de 2013, coincidint amb la inauguració del Born Centre Cultural. Serà una celebració que "parlarà del passat però que mirarà endavant per entendre el nostre país", ha indicat.