Espanya no escolta Mas
Malgrat la transcendència de la conferència de Mas a Madrid, on hi assisteixen habitualment membres destacats del Govern espanyol, avui li han fet el buit
El president de al Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest matí una conferència esmorzar, al Fòrum Europa on ha deixat clar que Catalunya és una nació que necessita un estat, i que després de 30 anys d’intents frustrants d’encaixar amb Espanya s’ha vist que l’estat espanyol no serveix. El president ha parlat de fatiga mútua entre Catalunya i Espanya i ha alertat Espanya que minimitzar la manifestació de la Diada seria un gravíssim error. Mas s’ha esforçat en donar una lliçó de democràcia, que d’entrada ha caigut en sac buit, vista la reacció de la delegada del Govern espanyol a Madrid -màxima representant del Govern espanyol a la conferència- que ha sentenciat que: Catalunya és Espanya.
Catalunya necessita un estat
El president ha iniciat la conferència expressant la fatiga mútua que, al seu entendre, pateix Catalunya i Espanya i ha parlat des 35 anys de frustració de Catalunya per canviar un estat que ha pagat la col·laboració de Catalunya amb invasions competencials permanents, estatuts sempre a la baixa i amb passada de ribot, dèficit fiscal constant del 8% del PIB esforç inversor sempre per sota de la població i incompliments en pagar el deute, a més de la manca de sensibilitat i un menysteniment preocupant d’un poble, d’una nació que té 1000 anys d’història i encara és ben viu.
El president, ha advertit aquest dijous des de Madrid que seria un "gravíssim error" minimitzar la manifestació de l'Onze de Setembre i creure que és una "febre d'estiu passatgera". La manifestació de la Diada seria comparable a que 9 milions d’espanyols haguessin sortit al , ha dit Mas i ha recordat que s’identifica amb el clam d ela manifestació i el reconeix com a mandat, perquè un mandat del carrer i la població no es pot ignorar.
El president també ha recordat que una majoria dels catalans se senten nació i que aquesta singularitat, juntament amb el tracte que Catalunya ha rebut per part de l'Estat en els últims trenta-cinc anys, ha decantat la balança. Per aquest motiu ha recordat que Catalunya necessita estructures d'Estat per desenvolupar el seu potencial i créixer.
Resoldre el conflicte dins el marc europeu
Catalunya és una nació i si Espanya ho entén es podran resoldre les coses, sinó, haurem de resoldre-les dins el marc europeu, ha dit Mas, i s’ha referit ales paraules de Durao Barrosso que va afirmar que “el futur d’Europa és el dels estats que representen nacions”.
Mas ha assegurat que, Malgrat no haver-hi precedents de secessió a Europa, aquesta ha de pensar com adaptat normativament la realitat a la realitat canviant, i ha recordat que Catalunya té una vocació Europea que té més de 1.200 anys d’història i és l’únic territori de l’estat espanyol que formava part de la marca hispànica, la resta era una altra cosa, “la nostra vocació europea està en l’ADN de Catalunya, és mil·lenària”, ha dit.
Lliçó de democràcia
La paraula democràcia ha estat reiterativa durant tot el discurs del president. En resposta a una pregunta sobre si creu que s’ha de consultar a tota Espanya sobre el futur de Catalunya Mas ha respost que les consultes s’han de fer on hi ha sobirania i el que seria normal seria consultar-ho als catalans, i si Espanya considera que Catalunya és una província, i la seva cultura mil·lenària folklore, no ens entendrem mai, ha reblat.
En resposta a una pregunta que feia referència a la possible suspensió de l’autonomia a Catalunya per part de l’Estat espanyol a través d ela via constitucional, Mas ha respost que “aniquilar el sentiment de nació d’un poble aplicant un article fred d ela constitució no durà enlloc” és millor dialogar per cercar solucions.
Sobre la possibilitat d’una Espanya federal, Mas ha dit, ras i curt, que Espanya no s’ho creu i que el senat és l’exemple d’una cambra no territorial, d’una cambra de segona lectura.