directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

La Plataforma per la Llengua denuncia diversos casos de discriminació lingüística de FECSA-ENDESA

Des de la Platafroma es recomana als afectats que facin una reclamació oficial a través de la mateixa Plataforma

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Usuaris afectats per l’apagada de Barcelona han notificat a la Plataforma per la Llengua que, en el moment de fer les reclamacions pertinents a l’empresa elèctrica, s’han trobat amb situacions de desatenció i discriminació pel fet de dirigir-s’hi en català. Si algun dels nostres lectors s'ha trobat amb aquest problema que no dubti a llegir la següent notícia per esbrinar què cal fer.
endesa fecsa
Comparteix
   


Etiquetes
Després de la convulsió viscuda a Barcelona per l’apagada de fa dues setmanes, l’empresa FECSA-ENDESA torna a ser notícia pels comportaments discriminatoris que han rebut alguns dels clients afectats. En els darrers dies, diversos usuaris han notificat a la Plataforma per la Llengua que, en el moment de fer les reclamacions pertinents a l’empresa elèctrica, s’han trobat amb el desagradable incident d’un tracte discriminatori per raons lingüístiques. Així, s’han produït des de casos en què el personal de l’empresa no comprenia el català i els obligava a canviar de llengua o els feien tornar a telefonar, fins a casos en què l’empresa ha respost per escrit en castellà quan la carta del client havia estat adreçada en català.
Des de La Plataforma per la Llengua es considera de gravetat aquests fets tenint en compte que:
1. Les persones perjudicades a causa de l’apagada, han sofert un doble greuge quan l’empresa els ha atès amb una manca total de cura i respecte a ells, i als seus drets lingüístics com a clients.
2. La negativa d’atendre als usuaris que parlen en català és clarament una vulneració de la legislació actual. Qualsevol empresa que ofereixi un servei a Catalunya (encara que truqui de fora d’aquest territori) té l’obligació d’atendre als clients que parlin en català. Així s’estableix a l’article 32.1 de la llei 1/1998 de política lingüística: “Les empreses i els establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis que desenvolupen llur activitat a Catalunya han d'estar en condicions de poder atendre els consumidors i consumidores quan s'expressin en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya”.
3. Els casos en què FECSA-ENDESA s’ha dirigit per escrit als seus clients residents a Catalunya sense emprar el català, també ha infingrit la legislació vigent, tenint en compte l’article 31.2 de la llei de política lingüística: “Les comunicacions i les notificacions escrites adreçades a persones residents a Catalunya per les empreses i les entitats a què fa referència l'apartat 1, incloses les factures i els altres documents de tràfic, s'han de fer almenys en català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà si ho demanen”.
Des de la Platafroma es recomana als clients i usuaris que es puguin haver trobat, o es trobin en endavant, discriminats lingüísticament per FECSA-ENDESA, que facin una reclamació oficial a través de la mateixa Plataforma per la Llengua, o bé directament a l’Agència Catalana del Consum o a les Oficines de Garanties Lingüístiques de la Generalitat:
Agència Catalana del Consum:
Tel. 935 566 010
www.consum.cat

Oficina de Garanties lingüístiques:
Tel. Barcelona: 935 671 074







COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.