“La Caixa” al servei del país o d’Espanya?
L’entitat catalana és una peça clau per crear estructures d’estat, Madrid ho sap i ja porta temps descatalanitzant i controlant “La Caixa.”
Isidre Fainé presideix la primera entitat financera de l’Estat i quasi l’única que ens queda a Catalunya, una entitat que porta per nom “La Caixa” amb més d’un segle d’història, fundada per la societat civil per ajudar a la seva gent, i per crear riquesa a Catalunya. Malgrat que no ho sembli, La Caixa és una entitat d’utilitat pública tot i que la seva cúpula directiva gestiona l’entitat com si fos una entitat de lucre privat. Per entendre-ho, Fainé no és Botin, i Fainé és deu al país i no a Espanya. És hora, i mes després del #11s2012, de posar la primera entitat financera del país al servei del Govern de Catalunya i no en mans del Govern Espanyol.
La Caixa va recollir42.000 milions d’euros de fons de liquiditat , tots els mitjans de comunicació es van fer ressò dels resultats de la primera entitat financera del país, els resultats han estat presentats com espectaculars i que confirmen a La Caixa com una entitat sanejada i de primer ordre mundial. Entre altres coses s’ha destacat aquests 42.000 milions de liquiditat que l’entitat ha recollit, el mateix Conseller delegat Joan Maria Nin ho ha remarcat i ha confirmat que l’entitat té dipositats al Banc Central Europeu, 6.000 milions d’euros al 0% d’interès.
42.0000 MEUR és la mateixa xifra que el deute total de la Generalitat de Catalunya, i no estem parlant de saquejar l’entitat, estem parlant que “La Caixa” és posi al servei del país i dels seus propietaris, és a dir dels milers d’impositors que el #11s2012 van sortir al carrer o hi van donar suport des de la distància. Cap país del món renunciaria a que les entitats financeres del país ajudessin en moment de dificultats als seus governs.
No pot ser que La Caixa deixi més diners a empreses especulatives que a la Generalitat de Catalunya
“La Caixa” ha enterrat milers de milions d’euros en empreses del IBEX, algunes de les quals de difícil justificació amb una solvència molt dubtosa, i resultarà que no pot finançar la Generalitat de Catalunya, que és molt més solvent que algunes de les empreses finançades per la Caixa. ACS o Sacyr són més solvents què el Govern de Catalunya? Ara fa pocs dies s’ha sabut que l’entitat catalana ha perdut 80 milions d’euros que va invertir a Bankia.
La força de “La Caixa”
La Caixa és primera entitat financera de l’Estat per volum de dipòsits que a més té, segons tots els experts, un forta consolidació i uns balanços sanejats que ja voldrien tenir moltes altres entitats. “La Caixa” va crear, per segons diuen garantir el seu futur, “CaixaBank”, i el nou banc va se creat perquè podria recaptar finançament mitjançant la sortida a borsa de part del seu capital, i així, poder sobreviure al tsunami que avançava sobre el model financer. Va començar garantint que mantindria un 75% del capital, avui en dia desprès de l’adquisició per ordres d’Espanya de “Banca Cívica” ja tant sols conserva un 60 i escaig % del capital de “CaixaBank”. Fa uns mesos va sorgir una notícia en el sentit que Europa exigiria entre les condicions del rescat espanyol que cap caixa tingués més del 50% del capital, i això, és una veritable amenaça de cara a poder mantenir la propietat pública de “La Caixa.”
“La Caixa” té a més participacions significatives a empreses estratègiques, claus per garantir el serveis en un futur estat independent, “La Caixa” participa en l’accionariat de Repsol, Telefonica, Abertis o Gas Natural, empreses claus i que caldrà que és posin al servei del país en els moments complicats, i “La Caixa” hi té un paper a fer insubstituïble.
Notícies relacionades
- La Caixa presta a Espanya el que nega a Catalunya 14.09.2012.
- Per què el Govern de Catalunya no utilitza “La Caixa”? 03.09.2012.
- “La Caixa”, l’alternativa al rescat per part d’Espanya 30.07.2012.
- “La Caixa” enterra 80 milions d‘euros a Bankia 21.07.2012.