directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L’esquerra abertzale camí d’una victòria electoral

Arnaldo Otegi demana perdó a les víctimes d'ETA en el llibre 'El tiempo de las luces' i fa un exercici de sana autocrítica que obre la porta al triomf electoral

Comentaris 5  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant

El líder Arnaldo Otegi afirma que l'esquerra abertzale reconeix el "dolor causat" a les famílies de les víctimes d'accions d'ETA i que ell, com a portaveu, vol anar una mica més enllà i demanar "disculpes" si en la seva condició ha afegit més "dolor, patiment o humiliació". Així es manifesta en una llarga entrevista que sortirà publicada el 28 de setembre amb el diari 'Gara' sota el títol 'El tiempo de las luces'. Es tracta d'una conversa des de la presó amb el periodista Fermin Munarriz, en què revela detalls de la nova estratègia política. Otegi no dubta que "el procés d'alliberament nacional ha arribat a les condicions de maduresa suficient" i creu que és possible guanyar.
"El tiempo de las luces"
"El tiempo de las luces"

Comparteix
   


Etiquetes
Sana autocrítica

 "Ho sento, de cor". Aquestes són les paraules que Otegi va dir en l'entrevista, i que recull el llibre. Segons ell, l'esquerra abertzale "ha reconegut i reconeix" el dolor causat a les víctimes i les famílies per les accions armades d'ETA.

Otegi reconeix que ha estat militant d'ETA i que ha practicat la lluita armada durant el franquisme, i diu que ha entès que existeixen "circumstàncies polítiques o socials excepcionals". Però assegura tenir molt clara ara que "les vies de lluita són la lluita pacífica i desobedient, tant per qüestions ètiques com polítiques".

Rubalcaba mai va voler negociar de veritat

A més, el líder abertzale revela que en les negociacions de Ginebra amb el govern espanyol, "membres de la comunitat internacionals li van preguntar si tornaria a Euskadi perquè Rubalcaba els havia assegurat que serien detinguts i empresonats".

En aquell moment, la delegació d'ETA es va acomiadar amb una encaixada de mans, que ell va decidir no fer. "em vaig oposar frontalment i recordo que vaig dir que quedava pendent per quan s'arribés a un acord incloent i que se'ns respectés definitivament com a nació", argumenta.

Per guanyar ens cal la política

En el llibre, Otegi apunta com a moment decisiu per al canvi d'estratègia de l'esquerra abertzale quan van tornar desolats de Ginebra pel fracàs de les negociacions amb el govern del PSOE el 2007. En aquell moment, el líder abertzale recorda que Rufi Etxeberria li va dir que aquell "model de negociació i estratègia estava esgotat".

"Repensar-ho tot".

A més de tractar les circumstàncies del col·lapse del procés negociador 2005-2007, toca les raons del debat intern de l'esquerra abertzale, la seva nova estratègia i la implicació de la comunitat internacional o les pretensions de l'estat espanyol. també aporta reflexions sobre les prioritats actuals, com els presos, les víctimes, la nova organització, la crisi i la necessitat de "repensar-ho tot".

El llibre, que es publicarà amb un pròleg del líder del Sinn Féin, Gerry Adams, també ofereix moments de la vida personal menys coneguda d'Otegi i les seves vivències tant a dins com fora de la presó, on està des del 2009.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
18 de setembre de 2012, 11.47 h

Rubalcaba mai NO va voler negociar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa CATALUNYA
18 de setembre de 2012, 09.41 h

#2 I tu seguiràs sent un imbècil,vet-ho aquí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Josep fletxa Lleida
16 de setembre de 2012, 17.01 h

Molt bé Arnaldo Otegi. I es que Euskalherria també sera independent dintre de poc. Espanyols ja heu perdut moltes colònies: america llatina sencera, paisos d'asia, d'africa......................... doncs ara perdreu les colonies europees que son Euskalherria i Catalunya. Sempre esteu amb el centralisme dels collons , pero feu bé per que al final Espanya només sera Madrid. Si Franco aixeca el cap ajajajajajjaaa Espanya se rompe, Espanya se rompe ajajjajaa


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
16 de setembre de 2012, 13.52 h

OTEGUI Y SU RALEA SIEMPRE SERAN FILOTERRORISTAS


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Maria fletxa Barcelona
16 de setembre de 2012, 13.08 h

Són molt bones noticies, Otegi té molt clar l'actual situació i com es pot guanyar


Valora aquest comentari:   votar positiu 17   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.