directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 04:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Estelades al 'The Daily Telegraph' i als mitjans de mig món

L'oposició del govern espanyol al pacte fiscal es fa un lloc a les edicions en paper de les capçaleres internacionals

Comentaris 28  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 18 vots )
carregant Carregant

El diari britànic 'The Daily Telegraph' obre aquest divendres la portada del seu suplement de negocis amb una fotografia de grans dimensions de la manifestació independentista de la Diada i el titular 'Crisi constitucional a Espanya després que Rajoy provoqués la fúria catalana'. El diari conservador anglès es fa ressò de la pregunta parlamentària de CiU, ERC i ICV a la Comissió Europea sobre la posició de la UE a la creació d'un nou estat dins d'Europa i també destaca les amenaces de militars com el coronel Alamán a qualsevol procés independentista. L'italià 'Corriere della Sera' parla de "fumata negra" després de la reunió i el 'Wall Street Journal' destaca que les tensions "escalaran".



Comparteix
   

Full de ruta a Europa
 
L'article del 'Daily Telegraph', firmat pel periodista Ambrose Evans-Pritchard, es fa ressò de la tasca política dels eurodiputats catalans a Brussel·les i assegura que els partits catalans han demanat a la Unió Europea "el full de ruta per ser membre de la UE i l'euro com un estat independent".

El text cita les declaracions del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va avisar que una secessió seria "il·legal i letal" i que Espanya "bloquejaria que Catalunya fos un estat membre de la UE indefinidament". L'article d'Evans-Pritchard assegura que la "crisi constitucional ha eclipsat el drama paral·lel de la petició de rescat al fons europeu" i defensa que "la rapidesa dels esdeveniments ha agafat gairebé a tothom per sorpresa, incloent al propi Mas".

Una economia com la d'Àustria

El 'Daily Telegraph' explica que el president de la Generalitat va decidir fer la seva roda de premsa des de la delegació del Govern a Madrid "davant de la bandera catalana i l'europea" després del 'no' de Rajoy. L'article assegura que la petició dels catalans era poder gestionar i recaptar tots els seus impostos, ja Catalunya és una economia "de la mida d'Àustria". Però després de la Diada, destaca el diari, Mas ha assumit "com a pròpia" la petició dels manifestants independentistes, deixant enrere la política de CiU "d'ambigüitat calculada".

300 anys de lluita soterrada
 
L'article recorda que la disputa entre Catalunya i Espanya es remunta al 1714, i destaca que la crisi econòmica actual "ha afectat els nervis arreu del país, igual que ho va fer abans de la guerra civil dels anys 30". El periodista assegura que la crisi constitucional arriba en plena crisi econòmica i mentre segueixen les negociacions per si Espanya demana un rescat europeu. "Un memoràndum europeu hauria d'incloure més restricció fiscal per les regions, inflamant encara més els ànims a Catalunya", diu el text.

Evans-Pritchard avisa que "els riscos de malinterpretar" el problema amb Catalunya "són grans", i cita aleshores les intervencions del rei -"la primera des del 1981"- i els comentaris dels militars Francisco Alamán i Pedro Pitarch, que han amenaçat amb aixecaments militars si Catalunya s'independitza. El periodista del 'Daily Telegraph' assegura, després de recitar les amenaces dels militars, que "els inversors que tenen deute espanyol estan escoltant atentament".

Catalunya l’economia més gran de l’estat, diu el 'Corriere della Sera'

Per la seva banda, l'italià 'Corriere della Sera' publica aquest divendres una notícia amb una fotografia d'Artur Mas i Mariano Rajoy i una imatge de la manifestació independentista de l'11 de setembre. L'article, firmat pel corresponal a Madrid del diari, inclou una vinyeta gràfica amb un mapa on s'assegura que Catalunya té l'economia més gran de l'Estat i contribueix un 10% del seu PIB anual a les arques centrals.

El text destaca que la reunió entre Mas i Rajoy va acabar amb "fumata negra" i recull les paraules del president català, que va assegurar que s'havia perdut "una oportunitat històrica per la comprensió entre Catalunya i la resta de l'Estat". El diari destaca també que el líder del PP només va publicar després de la trobada un comunicat i que va defensar que el pacte fiscal "no és constitucional". El mitjà italià parla també de debat de la propera setmana a Catalunya i pronostica una convocatòria electoral "amb un caràcter explícitament independentista". El text també recull les peticions del rei Joan Carles I per la "unitat" d'Espanya i el debat sobre el lideratge de Rajoy i la petició d'un rescat a Europa.

'The Guardian' i una "crisi constitucional"

'The Guardian' fa referència a l'edició en paper d'aquest divendres a la trobada Mas-Rajoy d'ahir al matí a Madrid en una columna titulada "El president rebutja la crida catalana per majors competències en matèria fiscal". El diari reprodueix les paraules de Mas que titllen la trobada com una oportunitat que "s'ha perdut" i fa referència a la possibilitat de convocatòria de noves eleccions durant les pròximes setmanes. "Una majoria separatista al parlament català podria provocar una crisi constitucional quan Espanya intenta fer front a la doble recessió, al 25% d'atur i, potencialment, a un pla de rescat per part d'altres països de l'eurozona", diu 'The Guardian'. El diari contextualitza la trobada d'ambdós dirigents fent referència als resultats de les enquestes que mostren que els "catalans estan indignats perquè contribueixen en un 8% més en ingressos fiscals del que reben del govern central".

L'FT proposa una "reforma constitucional"

'El Financial Times', en un article d'anàlisis general l'actual situació econòmica espanyola parla de la manifestació de l'11 de Setembre a Barcelona sota el lema "Catalunya: nou estat d'Europa" com una "demostració de la rapidesa en què la secessió ha captat imaginari públic a Catalunya des que Espanya va caure en la gran crisi financera l'any 2010". En aquest sentit, també fa referència a la reunió sense acord d'aquest dijous entre Mas i Rajoy per a la petició d'un pacte fiscal amb un major control dels impostos catalans. L'article dóna com a possible solució "una comprensiva reforma constitucional" però afirma que "serà difícil si la crisi econòmica persisteix i la qüestió catalana segueix plena de tensió".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#28
Roderic fletxa Romanyà
23 de setembre de 2012, 18.52 h

#24 Vaja, veig que vols fer veure que saps anglès, eing, saberut de pega? I dius sense vergonya "depErtEment" que, suposo, deu derivar de "pert" (pron. pört), com tu, és a dir, fanfarró, fatxenda, teatreru, fals, enganyador, etc...

Abans de fer el ridícul en pùblic, pobre fatxa ignorant, assessora't un xic. Es diu DEPARTMENT, si no es vol semblar semianalfabet (com tu, comprendrás sens dubte). Au, nen, abans de corretgir els altres, mira't tu i plora de pena. I calla i no exhibeixis mé... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 48   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de setembre de 2012, 17.08 h

#24 Tu també podries treballar a molts "unidersidades" del mon,com a objecte d'experiment o com a netejador de vaters,això no et faria caedràtic.Inútil.


Valora aquest comentari:   votar positiu 37   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de setembre de 2012, 17.03 h

#24 http://www.vicentetrigo.com/pdf/einstein.pdf

Idiota,aprèn a llegir,com a mínim el castellà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de setembre de 2012, 16.59 h

#24 En Anglès:Teacher,en espanyol:profesor,maestro.


Catedràtico:n.m.:professor; contribution paid to bishop and prelates.


Extret del Cassell's Spanish Dictionary de MacMillan Publishing CO., INC London-New York.

2ª Impressio de 1980 I.S.B.N. 0 304 52290 2
Macmillan Publishing Co., I.S.B.N. 0 02 522900 I.

Alguna Pregunta Més?


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
22 de setembre de 2012, 15.48 h

#21

Idiota, Enistein trabajo muchos años en varias unidersidades de USA.

Catedratico (español) = Head of Depertment
Professor = profesor




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 25
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
KPLL fletxa Barcelona
22 de setembre de 2012, 15.33 h

#18 Y tu de dónde eres catedràtico, prenda?


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#22
Xavi fletxa Palafrugell
22 de setembre de 2012, 13.36 h

#19 Home... Tessis espanyolistes a Catalunya un cop siguem independents.... Quedarien fora de lloc no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#21
22 de setembre de 2012, 11.19 h

#18 Sala i Martin es "professor", l'equivalent a catedràtic, si no seria assistent o ajudant. Deixant a banda la validesa dels títols, Penso que Einstein no va treballar mai a la universitat, he vist articles de catedràtics de la Complutense criticant a en Sala i Martin, en els quals es demostra clarament, que o no se els han llegit o que no tenen comprensió lectora, prefereixo pensar que la seva postura ideològica els hi impedeix llegir un text d'en Sala i Martin. ni que de vegades veien ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 30   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#20
Jordi fletxa CATALUNYA
22 de setembre de 2012, 10.57 h

#18
http://www.spanishdict.com/translate/catedr%C3%A1tico

Com sempre els teus arguments no son sinó mentides,ja te'l vaig desmuntar un cop aquest comentari,que passa,que no tens dignitat o no tens cervell?


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#19
rosa fletxa Sant Carles de la Ràpita
22 de setembre de 2012, 10.57 h

Algú li hauria d'explicar a la Sra. Sanchez Camacho que en una Catalunya independent fins i tot ella hi podria viure tramquil·lament i presentar-se a les eleccions per conseguir un escó al Parlament de Catalunya sobirà per defensar les seves idees espanyolistes i reaccionàries.... Tret del cas que no pugui resistir-ho i deicideixi marxar a Madrid per estar més a prop del Rajoy de torn...


Valora aquest comentari:   votar positiu 31   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.