Estelades al 'The Daily Telegraph' i als mitjans de mig món
L'oposició del govern espanyol al pacte fiscal es fa un lloc a les edicions en paper de les capçaleres internacionals
El diari britànic 'The Daily Telegraph' obre aquest divendres la portada del seu suplement de negocis amb una fotografia de grans dimensions de la manifestació independentista de la Diada i el titular 'Crisi constitucional a Espanya després que Rajoy provoqués la fúria catalana'. El diari conservador anglès es fa ressò de la pregunta parlamentària de CiU, ERC i ICV a la Comissió Europea sobre la posició de la UE a la creació d'un nou estat dins d'Europa i també destaca les amenaces de militars com el coronel Alamán a qualsevol procés independentista. L'italià 'Corriere della Sera' parla de "fumata negra" després de la reunió i el 'Wall Street Journal' destaca que les tensions "escalaran".
Full de ruta a EuropaL'article del 'Daily Telegraph', firmat pel periodista Ambrose Evans-Pritchard, es fa ressò de la tasca política dels eurodiputats catalans a Brussel·les i assegura que els partits catalans han demanat a la Unió Europea "el full de ruta per ser membre de la UE i l'euro com un estat independent".
El text cita les declaracions del ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, que va avisar que una secessió seria "il·legal i letal" i que Espanya "bloquejaria que Catalunya fos un estat membre de la UE indefinidament". L'article d'Evans-Pritchard assegura que la "crisi constitucional ha eclipsat el drama paral·lel de la petició de rescat al fons europeu" i defensa que "la rapidesa dels esdeveniments ha agafat gairebé a tothom per sorpresa, incloent al propi Mas".
Una economia com la d'Àustria
El 'Daily Telegraph' explica que el president de la Generalitat va decidir fer la seva roda de premsa des de la delegació del Govern a Madrid "davant de la bandera catalana i l'europea" després del 'no' de Rajoy. L'article assegura que la petició dels catalans era poder gestionar i recaptar tots els seus impostos, ja Catalunya és una economia "de la mida d'Àustria". Però després de la Diada, destaca el diari, Mas ha assumit "com a pròpia" la petició dels manifestants independentistes, deixant enrere la política de CiU "d'ambigüitat calculada".
300 anys de lluita soterrada
L'article recorda que la disputa entre Catalunya i Espanya es remunta al 1714, i destaca que la crisi econòmica actual "ha afectat els nervis arreu del país, igual que ho va fer abans de la guerra civil dels anys 30". El periodista assegura que la crisi constitucional arriba en plena crisi econòmica i mentre segueixen les negociacions per si Espanya demana un rescat europeu. "Un memoràndum europeu hauria d'incloure més restricció fiscal per les regions, inflamant encara més els ànims a Catalunya", diu el text.
Evans-Pritchard avisa que "els riscos de malinterpretar" el problema amb Catalunya "són grans", i cita aleshores les intervencions del rei -"la primera des del 1981"- i els comentaris dels militars Francisco Alamán i Pedro Pitarch, que han amenaçat amb aixecaments militars si Catalunya s'independitza. El periodista del 'Daily Telegraph' assegura, després de recitar les amenaces dels militars, que "els inversors que tenen deute espanyol estan escoltant atentament".
Catalunya l’economia més gran de l’estat, diu el 'Corriere della Sera'
Per la seva banda, l'italià 'Corriere della Sera' publica aquest divendres una notícia amb una fotografia d'Artur Mas i Mariano Rajoy i una imatge de la manifestació independentista de l'11 de setembre. L'article, firmat pel corresponal a Madrid del diari, inclou una vinyeta gràfica amb un mapa on s'assegura que Catalunya té l'economia més gran de l'Estat i contribueix un 10% del seu PIB anual a les arques centrals.
El text destaca que la reunió entre Mas i Rajoy va acabar amb "fumata negra" i recull les paraules del president català, que va assegurar que s'havia perdut "una oportunitat històrica per la comprensió entre Catalunya i la resta de l'Estat". El diari destaca també que el líder del PP només va publicar després de la trobada un comunicat i que va defensar que el pacte fiscal "no és constitucional". El mitjà italià parla també de debat de la propera setmana a Catalunya i pronostica una convocatòria electoral "amb un caràcter explícitament independentista". El text també recull les peticions del rei Joan Carles I per la "unitat" d'Espanya i el debat sobre el lideratge de Rajoy i la petició d'un rescat a Europa.
'The Guardian' i una "crisi constitucional"
'The Guardian' fa referència a l'edició en paper d'aquest divendres a la trobada Mas-Rajoy d'ahir al matí a Madrid en una columna titulada "El president rebutja la crida catalana per majors competències en matèria fiscal". El diari reprodueix les paraules de Mas que titllen la trobada com una oportunitat que "s'ha perdut" i fa referència a la possibilitat de convocatòria de noves eleccions durant les pròximes setmanes. "Una majoria separatista al parlament català podria provocar una crisi constitucional quan Espanya intenta fer front a la doble recessió, al 25% d'atur i, potencialment, a un pla de rescat per part d'altres països de l'eurozona", diu 'The Guardian'. El diari contextualitza la trobada d'ambdós dirigents fent referència als resultats de les enquestes que mostren que els "catalans estan indignats perquè contribueixen en un 8% més en ingressos fiscals del que reben del govern central".
L'FT proposa una "reforma constitucional"
'El Financial Times', en un article d'anàlisis general l'actual situació econòmica espanyola parla de la manifestació de l'11 de Setembre a Barcelona sota el lema "Catalunya: nou estat d'Europa" com una "demostració de la rapidesa en què la secessió ha captat imaginari públic a Catalunya des que Espanya va caure en la gran crisi financera l'any 2010". En aquest sentit, també fa referència a la reunió sense acord d'aquest dijous entre Mas i Rajoy per a la petició d'un pacte fiscal amb un major control dels impostos catalans. L'article dóna com a possible solució "una comprensiva reforma constitucional" però afirma que "serà difícil si la crisi econòmica persisteix i la qüestió catalana segueix plena de tensió".