directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 02:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua, és l’alpinista mort en un allau a l’Himàlaia

L'entitat destaca el seu compromís amb la llengua, la cultura catalana i la lluita pel país

Comentaris 16  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

L'alpinista català que ha mort a causa d'un allau a l'Himàlaia és Martí Gasull i Roig, fundador i màxim impulsor de la Plataforma per la Llengua. La Plataforma per la Llengua expressa el seu més sentit condol a la família de Gasull. L'entitat destaca de la seva persona la passió que tenia per l'alta muntanya, el compromís amb la llengua, la cultura catalana, i assenyala que era prou conegut per la seva humanitat i el compromís en la lluita pel país. Martí Gasull ha mort sepultat per un allau que ha tingut lloc al cim Manaslu, situat a l'Himàlaia nepalesa.
Martí Gasull, coordinador de Plataforma per la Llengua.
Martí Gasull, coordinador de Plataforma per la Llengua.
© @ACN

Comparteix
   

La notícia de la mort de #MartíGasull ha provocat nombroses mostres de consternació a la xarxa, el fundador de la Plataforma per la Llengua s'ha convertit en 'TT' de Twitter a l'Estat

@salvadorcardus El més gran homenatge a Martí Gasull per l'enorme tasca a favor del català i del país. Som on som també pel seu generós patriotisme. DEP.
 
@kilianj El condol a la familia i amics del Marti Gasull, i esperant noticies sobre l'expe de Chamonix i de Dynafit

@QuimMasferrer Martí Gasull in memoriam. El meu condol a tota la família, amics i a tots els que havíem treballat amb ell a @llenguacat Quina putada!

@perearagones El meu condol a la família d'en Martí Gasull, activista infatigable pel català.El dia de la llibertat tindrem el teu somriure allà on siguis

@angelcolom El meu condol més sincer a la família de Martí Gasull @llenguacat Descansa en pau, patriota! Farem el cim del català i de #Catalunya amb tu

@JoanTarda Desolat x la notícia d la mort d Martí Gasull. Quina putada tan grossa!

@joseprull Molt consternat per la mort de Martí Gasull. Caràcter afable i conviccions granítiques en defensa de la llengua i la nació. ACS.

Oriol Pujol, sobre Gasull: "Catalunya ha perdut un dels seus treballadors incansables i ferms defensors de la seva identitat"

El secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol, ha expressat en nom del partit el seu "més sentit i profund condol" per la mort de Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua i "destacat activista en defensa de la llengua i la cultura d'aquest país". Pujol ha lamentat que "Catalunya ha perdut avui un dels seus treballadors incansables i ferms defensors de la seva identitat". Així mateix, el secretari general de CDC ha destacat que "en aquests moments intensos" en què s'inicia "una nova etapa en el procés de plenitud nacional, el testimoniatge i l'exemple de Martí Gasull ens esperona a no defallir en la defensa de Catalunya". 

Jordi Porta, sobre Gasull: "Tenia iniciatives per promocionar la llengua des d'un punt de vista positiu"

El membre del consell consultiu de la Plataforma per la Llengua i president del Centre UNESCO de Catalunya, Jordi Porta, ha destacat a l'ACN que Martí Gasull "tenia iniciatives per promocionar la llengua des d'un punt de vista positiu i mirant endavant". El també expresident d'Òmnium Cultural ha dit que Gasull defensava la llengua "d'una manera molt assenyada i molt correcte", ja que "intentava no estar en contra de" sinó que "sobretot a favor de" i, per tant, era una persona que "pensava en projectes i campanyes que ajudessin a valoritzar l'ús de la llengua catalana". "S'ha de continuar treballant en aquest tema encara que ell no hi sigui, que és el que ell voldria a més a més", ha reflexionat Porta. 

UGT destaca la implicació de Gasull en la defensa de l'ús del català a les empreses

La UGT de Catalunya ha expressat la seva consternació per la mort d'en Martí Gasull, "activista profundament compromès amb la defensa de la llengua i la cultura catalana". El sindicat ha destacat la implicació "de manera molt activa amb els projectes" del sindicat "i amb la defensa de l'ús del català entre els treballadors i les treballadores en el si de les empreses". La UGT ha fet palesa la seva consternació i ha volgut mostrar el seu condol a la família, amics i persones més properes d'en Martí. L'ha definit com una de les "persones de referència de l'activisme lingüístic, sempre disposada a sumar esforços amb les organitzacions socials". 

Mascarell destaca la "constància" de Gasull en la defensa del català i "una fermesa de conviccions extraordinària"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat en declaracions a l'ACN la "constància" del fundador i màxim impulsor de Plataforma per la Llengua, Martí Gasull en la seva tasca de defensa de la llengua catalana. Mascarell ha parlat d'un "activisme absolutament positiu, sempre des d'una fermesa de conviccions extraordinària, sempre amb una notable discreció i amb molta constància amb la seva feina". El titular de Cultura ha dit que Gasull tenia "una actitud molt oberta respecte el català però sense exclusió, buscant que tots els ciutadans de Catalunya haguessin vingut d'on haguessin vingut tinguessin present el català i entenguessin la seva dimensió de llengua nacional".

ERC expressa el seu condol per la pèrdua de Martí Gasull

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras,en nom del partit vol expressar el més sentit condol a la família i amics de Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua.

Martí ha estat un patriota de pedra picada i d’un coratge sense límits, que ha ofert el millor dels seus anys a defensar la dignitat de la nostra llengua. La seva estima pel país i la muntanya, el seu compromís  amb les llibertats nacionals de Catalunya, la cultura catalana i el català són un exemple per tots nosaltres.

Des de la tristesa dels nostres cors per la seva pèrdua entenem que el millor homenatge que li podem oferir és assolir aquells objectius pels quals ell tant va lluitar i que no són altres que aconseguir una Catalunya lliure i socialment justa.

Muriel Casals, sobre Martí Gasull: "És molt dolorós que no hi sigui perquè vénen temps difícils però feliços i el necessitàvem molt"

La presidenta d'Òmniun Cultural, Muriel Casals, s'ha mostrat molt afectada per la pèrdua de Martí Gasull, fundador de Plataforma per la Llengua, que ha mort sepultat per una allau a l'Himàlaia. "És molt dolorós que no hi sigui, per ell perquè vénen temps difícils però feliços i per nosaltres perquè el necessitàvem molt", ha lamentat. Casals ha destacat l'estreta relació que l'entitat seva té amb la Plataforma per la Llengua i que tenien amb Martí Gasull, amb qui treballaven de forma coordinada i compartien el mateix lloc de treball, situat al carrer Diputació.

Muriel Casals ha qualificat Martí Gasull de persona amable i eficaç i ha ressaltat el contacte "quotidià que mantenien amb ell pel fet de treballar coordinadament, compartir la dedicació a la llengua i també el lloc de feina. "En aquests moments que passen coses tan interessants pel país, per les quals Martí Gasull ha treballat i ha donat tants esforços, i és molt dolorós pensar que no hi pugui ser, per ell perquè vénen temps difícils però feliços i per nosaltres perquè el necessitàvem molt", ha lamentat.

Comunicat de la Plataforma per la Llengua:

Mort en un accident de muntanya al Manaslu (Nepal) Martí Gasull, sens dubte en aquests moments el principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país. Activista per la llengua i la cultura catalana. Fundador i màxim impulsor de la Plataforma per la Llengua, de qual n'era dirigent. Independentista i apassionat de l'alta muntanya, Compromès amb la llengua, la cultura catalana, i prou conegut per la seva humanitat i compromís en la lluita pel nostre país. La Plataforma per la Llengua expressa el seu més sentit condol a la família. 

En l'accident han mort nou persones i a més de Martí Gasull, entre les altres víctimes també hi ha un escalador alemany i un guia nepalès. Els equips d'emergència han pogut rescatar tretze supervivents del grup, mentre que quatre alpinistes més estan desapareguts, segons Reuters. Cinc dels supervivents han estat traslladats amb helicòpter a Katmandú per poder ser atesos de les ferides.

El Manaslu és el vuitè cim més alt del món amb una altura de 8.163 metres. L'accident s'ha produït als 7.000 metres d'altura, cosa que les condicions climatològiques han complicat molt les tasques de rescat dels alpinistes.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#16
Jordi fletxa CATALUNYA
25 de setembre de 2012, 00.36 h

#6 Anata wa, ika no 3-kakan sūpu, nioi ya ōto no yō ni shite iru


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#15
Joan Lizandra fletxa Barcelona
24 de setembre de 2012, 16.02 h

En primer lloc, vull expressar el meu condol a la família i a tots aquells qui han patit la seva pèrdua d'una forma més propera. Deuen ser uns moments molt difícils, i per això els envio una molt càlida abraçada. A nivell nacional, els Països Catalans perden, amb l'adéu d'en Martí, un activista d'altíssim nivell, i alhora, una persona d'una integritat i una vàlua humana immenses.

Que la teva bona ànima reposi en pau, Martí.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#14
Maria fletxa BCN
24 de setembre de 2012, 15.41 h

#12 Perdona, m'he equivocat, volia posar el "6#" i no el "#5" Ho sento.


Valora aquest comentari:   votar positiu 25   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
PereelDigne fletxa Granollers
24 de setembre de 2012, 13.11 h

#3 Aquesta resposta és la pròpia dels espanyols. Llàstima que na hagis mort tu


Valora aquest comentari:   votar positiu 29   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
APAÑAMELAPELA fletxa Llavaneras
24 de setembre de 2012, 11.38 h

#9 Un creti ? el que no soc es un feixista com el del 3# (Catalanes 500 años)


Valora aquest comentari:   votar positiu 65   votar negatiu 35
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
l'Esteve fletxa Vallès Oriental
24 de setembre de 2012, 11.09 h

Descansi en pau com mereixen els lluitadors per la llibertat , la cultura i la història del seu País.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Jordi fletxa CATALUNYA
24 de setembre de 2012, 09.57 h

#3 El mateix diran de tu algun dia,fill de puta.


Valora aquest comentari:   votar positiu 28   votar negatiu 27
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Maria fletxa BCN
24 de setembre de 2012, 09.56 h

#3 #5, Quan d'odi, realment est un cretí!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
23 de setembre de 2012, 23.37 h

Synera, estàs fent exactament allò per el qual en Marti Gasull lluitava en contra: que els catalans fossim submisos davan del castellà i, quan ens dirigim a un que usa el castellà automàticament, com si ell fos superior, usem la seva llengua.
Fes un esforç Synera, oblida't del castellà. Com si no el sabessis parlar o escriure. D'aquesta manera sí que la nostra llengua es recuperarà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 15   votar negatiu 26
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Synera fletxa Barcelona
23 de setembre de 2012, 21.38 h

#6 Claro. No tiene pasaporte español? No yerran, aunque su pasaporte lo era por obligación.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 29
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.