directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 24 d'octubre de 2024 14:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El dret a decidir i la independència protagonistes al Parlament. Serà possible l’acord?

Els grups parlamentaris buscaran el màxim consens entorn al dret a l'autodeterminació durant el proper Debat de Política General

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

De ben segur que el proper dijous es votaran desenes si no centenars de propostes de resolució al Parlament durant el darrer dia del Debat de Política General. Algunes demanaran el posicionament sobre les retallades, la llengua i l'educació, però el focus mediàtic se situarà amb molta probabilitat en aquelles que parlin de l'exercici del dret a decidir i la independència de Catalunya. De fet, CiU, ICV-EUiA, ERC i SI han començat a treballar per arribar a una proposta conjunta centrada en el dret a decidir. Les converses encara són incipients i els grups hauran de decidir si prefereixen un acord de màxims que fixi calendari i instruments concrets, o si deixen obert el procés per incloure el PSC.



Comparteix
   


Etiquetes
CiU vol donar sentit a la manifestació de la Diada

La federació nacionalista ha assegurat aquest diumenge a través del president del grup parlamentari, Oriol Pujol, que la resolució que s'acabi votant el proper dijous ha de servir per "donar sentit i sortida" al que va passar en la manifestació de la Diada. Fins i tot ha explicat que és probable que inclogui el mateix lema que va obrir la mobilització del passat Onze de Setembre: 'Catalunya nou estat d'Europa'.

CiU ha explicat que negociarà amb la resta de grups fins al darrer moment per intentar atraure aquells que, com el PSC, de moment no s'han mostrat partidaris de posicionar-se a favor de l'autodeterminació de Catalunya.

ICV-EUiA proposa la creació d'un grup de treball sobre el dret a decidir

ICV-EUiA s'ha mostrat sempre del costat del dret a decidir. En aquesta ocasió proposen, entre d'altres, la creació d'una comissió d'estudi formada per tots els grups parlamentaris i centrada exclusivament en l'exercici del dret a decidir.

Els ecosocialistes no demanen cap calendari concret per a la convocatòria d'un referèndum i reclamen que l'exercici del dret a decidir no malmeti la cohesió social a Catalunya. A més, destaquen que "qualsevol avenç cap a més estructures d'estat implica la necessitat de defensar, i no pas desmantellar, les estructures d'estat de les que Catalunya ja disposa, en especial les de tots els serveis públics que conformen l'estat del benestar".

La voluntat d'ICV-EUiA és sumar a l'acord, a més de CiU, ERC o SI, al PSC, que opinen que es pot sentir "còmode" acceptant que es doni veu als ciutadans perquè decideixin quines són les estructures d'estat que volen per a Catalunya. En tot cas, fons d'ICV-EUiA asseguren que les negociacions formals amb la resta de partits per a consensuar una moció no s'han produït.

ERC vol un compromís de màxims

A ERC li agradaria que la resolució fos de màxims, és a dir, que inclogués un calendari concret i les eines perquè els catalans poguessin exercir el seu dret a l'autodeterminació. Tot i que els agradaria que es fixés la convocatòria d'un referèndum, conscients del seu pes al Parlament, els republicans no obstaculitzaran cap resolució que tingui el vistiplau de la majoria.

A més, demanen als socialistes que abandonin les seves postures allunyades del dret a decidir i que s'apropin a la "democràcia" per garantir que els ciutadans puguin expressar lliurement si volen o no que Catalunya esdevingui un estat independent d'Europa.

SI demanarà un compromís per la independència

El portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha apel·lat a la discreció per evitar valorar qualsevol acostament sobre una possible proposta de resolució conjunta entorn al dret a decidir. "Lla pitjor cosa que es pot fer és negociar davant els mitjans", ha explicat aquest diumenge. El diputat s'ha limitat a recordar que CiU, SI, ICV i ERC van donar suport a la manifestació de l'11 setembre i que "qualsevol resolució al Parlament es tirarà endavant amb l'acord d'aquests quatre partits".

En tot cas, la proposta 'estrella' de SI de cara al Debat de Política General serà la que cerca un compromís explícit per lluitar per la independència de Catalunya. El passat 13 de setembre, els diputats de SI, Alfons López Tena i Uriel Bertran, i l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis (CUP), van anunciar que presentarien al Parlament i als ajuntaments que s'adhereixin a la iniciativa, una moció per formar un govern d'unitat nacional que declari la independència de Catalunya com a més tard durant la tardor del 2014. Aquesta és la veritable resposta que, segons SI, caldria donar a la manifestació del passat Onze de Setembre.

Navarro es mostra obert a acceptar el dret a decidir sempre que hi hagi una majoria clara al Parlament que el reclami

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, s'ha mostrat obert a acceptar una consulta sobre la independència de Catalunya sempre que hi hagi una majoria al Parlament que reclami el dret a decidir de manera clara. "Si després de les properes eleccions, siguin quan siguin, hi ha una majoria dels partits que s'han declarat obertament independentistes, s'haurà d'establir algun sistema democràtic perquè el poble de Catalunya s'expressi", ha opinat aquest diumenge durant l'acte d'homenatge a les víctimes de la riuada que va afectar el Vallès l'any 1962. El líder socialista també ha afirmat que és compatible la defensa del federalisme que fa el PSC amb el fet que algun militant es declari independentista.

"Si CiU és independentista, ha d'anar a les eleccions amb un programa que inclogui un calendari per a la independència", ha demanat Navarro. Les posicions "clares" són les que ajudaran els ciutadans a entendre què opina realment cada partit sobre la independència i el dret a decidir.

Populars i Ciutadans pura marginalitat



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
NOVAABC fletxa Igualada
26 de setembre de 2012, 01.53 h

#10 Si que es importante porque nadie quiere perder parcela, si esta diseñada proporcionalmente a las fuerzas actuales nadie saldria ganando, o mejor, todos saldrian ganando porque unificando los votos obtendrian mas escaños que por separado con los mismos votos (milagros de la ley Hont). De esta manera, si, por lo que sea, no conseguimosnuestro objetivo, los diputados pueden separarse y formar los mismos grupos que teienen en este momento.
Es la unica manera que los que tienen el poder (CiU)... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
KPLL fletxa Barcelona
25 de setembre de 2012, 13.18 h

#7 En una candidatura unitaria, no té importància ni el primer ni el segón, el que importa és anar tots a la una i que surtin 80 diputats per declarar la independència, desprès ja farem unes eleccions per elegir el nostre govern i cada partit ja farà les seves llistes. Aixó sí, demanarem una nova llei electoral, amb llistes obertes i res de llei de Hont que només serveix per afavorir els partits grans. Tindrem una veritable democràcia
INDEPENDÈNCIA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Gemma fletxa Girona
25 de setembre de 2012, 09.24 h

És veritat que durant molts anys CIU ha anat trampejat en una espècie de limb. Però de totes maneres, crec que el que està fent ara el president Mas no hagués gosat fer-ho cap dels altres polítics que tenim en aquest moment al panorama nacional (català, vull dir). Si hagués reaccionat d'una altra manera, l'estariem criticant per no haver recollit les demandes del poble. Si recull aquestes demandes, tampoc no estem contents perquè resulta que té intencions amagades.
Jo, personalment, l... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
NOVAABC fletxa Igualada
24 de setembre de 2012, 19.10 h

vamos a ver, si de lo que se trata es de conseguir el maximo numero de diputados por la independencia lo que se ha de hacer es una Colalicion, llamemosla "FUTUR" por ejemplo, que integre a todos los partidos pro-independencia (CiU, ERC, ICV, SI, y al Laporta) sin programa electoral partidista y con un unico punto en este: declaracion parlamentearia de la independencia, elavoracion de una Constitucion, votacion de esta, disolucion del Parlamento y Elecciones estas si, de partidos cada cual a lo ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
mario fletxa barna
24 de setembre de 2012, 18.54 h

#4 No estaria malament, però qui la formaria, qui seria el cap i qui la cua, ho veig una mica difícil. Que s'ho facin entre ells. Ja es veurà com responen cada partit en el debat de política general. Es posicionaran com cal sense ambigüetats per la part que els toca, Tots nosaltres amb els ulls i les orelles ben amatents.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
atlasac fletxa Vila-real
24 de setembre de 2012, 10.59 h

TAMBE, TAMBE els nostres (sembla que també son nostres) polítics es posen al DIA emperonats per els CIUTADANS....el BALLESTER HO DIA ENTRE TOTS HO FAREM TOT!!! i....REHOSTIA també al record sou.....FORMIDABLES!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 22
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
APAÑAMELAPELA fletxa Llavaneras
24 de setembre de 2012, 09.57 h

Llegiu el Blog d'en Ricard Biel "Nou frau del frau CiU",hi ha la resposta del que es CiU


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
KPLL fletxa Barcelona
24 de setembre de 2012, 08.20 h

#3 Bé, tan sols tindrem que veure el programa de CiU, si parla de independència, el podrem votar, i si com ha fet fins ara, que ha parlat de tot sense dir la paraula màgica: INDEPENDÊNCIA, dons sentint-ho molt votarem als partits que ho portin en el programa.
Peró no ens hem de deixar que ens enganyin més.
El millor seria fer una candidatura unitaria, a veure si d'una vegada per totes, els polítics fan el que el poble espara d'ells.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
24 de setembre de 2012, 06.03 h

#2 Doncs a mi em sembla, malgrat que els rebenti a alguns, que si ens basem només en el fets, SI és L'ÚNIC PARTIT VERITABLEMENT INDEPENDENTISTA* al Parlament. I si no, repasseu els darrers anys i el que han fet els altres partits... recordo aquell 13 de juliol...
*Si descomptem DC de Joan Laporta.
(i guan dic fets, no vull dir declaracions ni discursos).


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 11
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
J fletxa Vilajuïga
24 de setembre de 2012, 04.16 h

#1
Teniu rao, la puta i la ramoneta continuen en actiu.
Un cop assolida la majoria absoluta despres de les eleccions, ell que CiU intentara es obtenir el pacte fecal o una miqueta de peix al cove.
Un cop assolit, donara llargues i deixara que l'entusiasme dels ciutadans es refredi, i aixi haurem perdut 4 anys mes.
A les eleccions següents ja s'empescaran una altre argument per seguir enredan el personal.
D'una altre banda no podem enrefiarnos de SI, sempre actuan de forma perjudicial als int... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Si volem parlar en català ho haurem de fer a la reserva índia on se’ns haurà confinat

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.