directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 14:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

PSOE, federalisme exprés per aturar el sobiranisme

Rubalcaba aposta ara per "avançar cap a un model federal" encara que calgui "canviar la Constitució"; de cop la Carta Magna ha perdut la seva suposada immutabilitat

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat aquest dilluns que ell és partidari d'"avançar cap a un model federal" a l'Estat semblant al que té Alemanya i ha apuntat que si aquest model no té encaix a la Constitució "caldria canviar la Constitució", que "no és immutable". Ha fet aquestes manifestacions en un a entrevista a la Cadena Ser en el marc del debat sobre el futur de Catalunya i la petició del PSC perquè la formació doni suport a un federalisme asimètric. Rubalcaba ha recordat que el PSC "no és un partit sobiranista ni vol la independència de Catalunya", però sí "una Catalunya forta".

Comparteix
   

Federalisme de nyigui-nyogui per arreglar la fractura entre Catalunya i Espanya
 
El canvi de rasant de Rubalcaba coincideix amb el debat intern al PSC, que aquest dilluns estudia una aposta ferma per la reforma de la Constitució a favor del federalisme com a alternativa a la deriva sobiranista de CiU i el govern de la Generalitat i per evitar quedar-se sol al costat del PP davant les formacions del Parlament que aposten pel dret a decidir.

El secretari general del PSOE, que fins ara s'havia resistit a parlar explícitament del federalisme i que ha evitat llançar aquest missatge fins i tot quan ha assistit a la Festa de la Rosa, ha admès aquest dilluns que entre Catalunya i Espanya s'ha produït una "fractura" que "cal arreglar políticament" i "això probablement ens exigeixi revisar algunes coses que el partit socialista està d'acord a revisar".

L'objectiu que cal perseguir ara, segons Rubalcaba, és "posar-nos d'acord en un model que avanci sobre l'Estat autonòmic en direcció federal" i "veure si això encaixa a la Constitució", perquè sinó "caldrà canviar la Constitució", que "no és immutable". Per fer-ho possible, ha dit, cal "posar-se d'acord" i mantenir el "consens constitucional".

Rubalcaba s’oblida dels Bono, Ibarra i Griñan en parlar de “catalanofobia”
 
Rubalcaba, que ha explicat que parla amb Pere Navarro "cada dia", ha emplaçat de nou a Artur Mas a "explicar què vol". També ha acusat el PP d'haver fet "catalanofobia" en la seva campanya contra l'Estatut i l'ha culpat d'haver instigat el sentiment independentista dels catalans.

Davant de les postures del PP i de CiU, Rubalcaba ha afirmat que l'Estat autonòmic té trenta tants anys i "ha funcionat bé", però ara "hi ha coses que cal corregir" perquè en alguns punts "es va quedar a mitges". Per aquest motiu ha apuntat que cal caminar cap a un "model federal" semblant a l'alemany que ha de ser "el final del camí del model autonòmic· i "garanteix la igualtat de drets i preserva la singularitat" de cada territori.

Segons el secretari general del PSOE, apostar per aquest model implicaria mecanismes de cooperació "més clars" i "més respecte" a les comunitats autònomes, com en el cas de Catalunya que té "una llengua, una cultura i uns drets històrics propis".
 
Democràcia, i dret a decidir, ara no toca

En canvi, Rubalcaba no ha parlat de la possibilitat acabi donant suport a una proposta de referèndum ni a un text del Parlament que, segons ha explicat, encara no coneix el primer secretari del PSC, Pere Navarro. En tot cas ha dit que "és evident que el PSC no és un partit sobiranista" sinó que "vol que Catalunya segueixi amb Espanya, però vol una Catalunya forta".
 
PSC, Tura es postula i Sabaté diu que fer primàries serà complicat
 
Tura anuncia que es presentarà a les primàries del PSC si s'acaben celebrant i aposta perquè el partit posi en marxa aquest procés encara que Mas avanci les eleccions
"Estic disposada a plantejar que hi concorreré per tal que hi hagi primàries i perquè hi hagi la possibilitat de més d'un candidat", ha afirmat. A més Tura, ha apostat perquè el PSC celebri el procés de primàries, tal com va aprovar el passat Congrés, encara que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions anticipades.
 
Xavier Sabaté creu que serà "força complicat" dur a terme les primàries i ha apuntat que el PSC activaria "altres mecanismes, al màxim de democràtics" en el sí del partit. Així mateix, Sabaté ha assegurat que no s'oposaria a una conferència extraordinària del partit sobre les relacions Catalunya- Espanya que va proposar Ernest Maragall. "No seria contrari a una conferència nacional per parlar sobre la qüestió de la relació de Catalunya amb Espanya i amb el món", ha dit.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
25 de setembre de 2012, 21.46 h

I mira que n'arriben a enredar-nos aquests del Psoe. Es neguen en rotund a una fiscalitat pròpia i ara surten amb el federalisme veïent com s'està posant el pati. Bé, de fet en Rubalcaba només diu "en direcció "al federalisme, jo quan vaig a la feina també vaig "en direcció" Londres però mai no hi arribo.. m'enteneu? Res. El fet és que no hi ha cap sistema federal que no tingui un règim fiscal propi, i ara surten a defensar-lo?! A més, la independència depèn només de la nostra vo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
25 de setembre de 2012, 21.46 h

I mira que n'arriben a enredar-nos aquests del Psoe. Es neguen en rotund a una fiscalitat pròpia i ara surten amb el federalisme veïent com s'està posant el pati. Bé, de fet en Rubalcaba només diu "en direcció "al federalisme, jo quan vaig a la feina també vaig "en direcció" Londres però mai no hi arribo.. m'enteneu? Res. El fet és que no hi ha cap sistema federal que no tingui un règim fiscal propi, i ara surten a defensar-lo?! A més, la independència depèn només de la nostra vo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Àngel fletxa Barcelona
25 de setembre de 2012, 10.24 h

Esperpéntic Rubalcaba. Fins i tot alguns dels de la seva sucursal catalana, com E.Maragall, li diuen Adeú.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Lomik fletxa nòmada
25 de setembre de 2012, 06.49 h

Han perdut i ho saben, ara van a la deriva mentre nosaltres tenim molt clar el nostre objectiu i el nostre destí. Que res ens aturi. Visca Catalunya i els catalans!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Maties fletxa El pla
25 de setembre de 2012, 00.06 h

Acceptaran el referèndum sempre que continigui una triple elecció. Estat propi, Federalisme o autonomisme continuista. Jo també acceptaria la seva propost (a fi que no puguin fer-se els marginats) però posaria un mètode que desmontés la intenció de dispersar voluntats reflectides en vots - amb la intenció de restar potència les altres dues alternatives i deixar un panorama més confós -. El mètodes es utilitzat en eleccions presidencials de diverses parts del món: referèndum amb po... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Rauric fletxa La Guingueta
24 de setembre de 2012, 18.13 h

Diumenge passat Rubalcaba va dir que s´enfrontarien a Catalunya.
Ahir va dir que España havia de ser federal
Avui el Navarro ha tret pit i ja ha dit que el PSOE ha canviat gràcies al PSC
Després ha sortit Cospedal defensant la Constitució i el model actual autonòmic.
Unes hores després, Elena Valenciano ha dit que de federalisme res, que com a molt, profunditzar en el model autonòmic actual.
Això és España, qui hi vol seguir?


Valora aquest comentari:   votar positiu 29   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Médol fletxa Altafulla
24 de setembre de 2012, 18.10 h

Mira per on ara s'han adonat que l'independencia de Catalunya va de veritat. Ara tornen als centenaris cants de sirena. La cançó de sempre. Encara hi ha gent que creu en les promeses de la Meseta? Ara és l'hora, poc a poc però amb fermesa, que creguin que tornem a la fila, preparant-nos pel nostre futur estat i quan arribi el dia escollit, bon cop de falç i adeu Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
APAÑAMELAPELA fletxa Llavaneras
24 de setembre de 2012, 14.07 h

Federalisme unionista,mes del mateix,com sempre els Escanyols de sempre,el PSOE de sempre,
fins i tot els catalanistes del PSC,aquest mati he sentit la Tura,i el seu discurs es ambigu,sempre
escombrant cap a Escanya,no volen Independencia,volen Dependencia.
El Psc es mort a Catalunya,fins i tot els socialistes catalans,voten PP,amb l'unionisme,els
han guanyat,la partida.

"EL PSC-PSOE,SON UNIONISTES- FRANQUISTES,AMB CAMISA VERMELLA"

"CiU, NO ENS PORTARA, MAI A L'INDEPENDENCIA"


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 15
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat-(República de Catalunya)
24 de setembre de 2012, 13.19 h

Ha! Ha! Els enganya "tontos" junts! A Catalunya quasi no en queden de "tontos", nois! Massa tard! No ens enganyareu mai mes! Ja us coneixem de sobres!
Els mexicans, filipins, cubans, en fi, tot el continent americà i algun d'africà i asiàtic ho varen fer abans que nosaltres! I ho tenien molt mes difícil! Que no! Que sembleu uns "tonto babas"!
Això demostra que ens voleu seguir robant, anorreant, vexant i fer-nos desaparèixer com a poble però, ja heu fet molt tard! La llibertat no la atur... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.