directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 15:21 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas: "Ja és hora que el poble de Catalunya exerceixi el seu dret a l'autodeterminació"

Mas no es tornarà a presentar a unes eleccions si Catalunya aconsegueix la “plenitud nacional.” Millor en una legislatura, que en dues”

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat que no es tornarà a presentar a unes eleccions si Catalunya aconsegueix els objectius nacionals que els seus ciutadans decideixin. Ha pres aquesta decisió personal, ha dit, perquè si ara toca demanar força als catalans, no vol que ningú pugui pensar que ho fa en benefici partidista i personal. "Prefereixo que les regles del joc siguin clares, netes i transparents. Aquestes eleccions no es convoquen per ajudar una persona a perpetuar-se en el poder", ha assegurat. Mas ha reivindicat que ha arribat l'hora d'exercir el dret a l'autodeterminació, i ha apostat per fer-ho en la propera legislatura. "Millor en una que en dues", ha apuntat.  
© @acn


© @marcpuigperez

Comparteix
   


Etiquetes
Cap a l'Estat propi, Catalunya, nou Estat d'Europa

Recuperant el fil de l'inici de la seva intervenció, Mas s'ha guardat una sorpresa per al final del seu discurs. Després de concloure la seva intervenció prevista, la que els periodistes tenien en paper, ha fet un afegitó que probablement pocs s'esperaven: el president ha anunciat que no es tornarà a presentar a les eleccions un cop Catalunya "hagi assolit els objectius nacionals que el poble decideixi".
 
La intenció d'aquesta decisió "estrictament personal i en clau de país", ha continuat, és intentar "amortir el soroll de la confrontació partidista". I és que Mas ha remarcat que si ara ha de demanar tota la força al poble de Catalunya per endegar el procés cap a la plenitud nacional, no vol que ningú cregui que ho fa en benefici propi. "No vull que ningú pensi que la demano a major glòria meva o a conveniència de CiU", ha dit.
 
Mas ha assegurat que prefereix fixar des del principi unes regles de joc "clares, netes i transparents". "Aquestes eleccions no es convoquen per ajudar una persona a perpetuar-se en el poder, es convoquen perquè el conjunt de la població decideixi de forma democràtica, pacífica, cívica i convivencial quin ha de ser el seu futur", ha remarcat.
 
I el convergent ha fixat aquest nou horitzó en els propers quatre anys. "Espero, desitjo i confio que aquests objectius s'assoleixin en la propers legislatura, millor en una legislatura que en dues", ha dit. I en un altre moment del seu discurs ha assenyalat que serà el Parlament que surti de les urnes el 25 de novembre "qui haurà de fer front a una missió històrica, probablement la més complexa i transcendent dels darrers 300 anys". "I també la més arriscada, la que hi tenim més a guanyar, o més a perdre", ha afegit. És més, ha arribat a proclamar que "ha arribat l'hora d'exercir" el dret a l'autodeterminació, "de manera democràtica, pacífica i constructiva".
 
Catalunya és un país de diàleg però no "mesell"
 
El president de la Generalitat s'ha dirigit a l'Estat per defensar Catalunya com un país "de diàleg i de pacte", però alhora ha advertit que això no vol dir que sigui un país "mesell". "Que no es confongui una actitud que busca l'acord i una mentalitat basada en què parlant la gent s'entén amb una actitud amorfa i acomodada a qualsevol circumstància", ha subratllat Mas, que indicat que els catalans poden ser "amics de tothom", però mai a canvi de deixar de ser catalans. 
 
També ha advertit els propis ciutadans de Catalunya que el camí que ara comença estarà "ple d'entrebancs", perquè hi haurà "difamacions, provocacions i amenaces", i es dirà que Catalunya "va cap al precipici i s'intentarà utilitzar la llengua i l'origen geogràfic de les persones per enfrontar-les entre elles". A aquestes persones els ha recordat que el castellà també és patrimoni de Catalunya, i "estimat", com el català ho hauria de ser d'Espanya. Encara en aquesta línia, els ha dit que dividir un poble per l'origen de les persones és una "aberració", perquè "l'ànima de Catalunya s'alimenta de la barreja de persones de procedències ben diverses". 
 
"Aquest cop no votarà el Congrés, votarà el poble de Catalunya"
 
Mas ha confirmat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va demanar-li que portés el pacte fiscal a les Corts, igual que l'Estatut, però ell es va negar, perquè no estava disposat, ha dit, a "passar per un nou via crucis i una nova humiliació". "Aquest cop no votarà el Congrés, votarà el poble de Catalunya", ha exclamat.
 
"Que el poble decideixi lliurement el seu camí de futur, el seu horitzó. Heus aquí el perquè de les eleccions. Sotmetem-nos, tots plegats, a la seva voluntat. Acatem, tots plegats, el seu veredicte", ha conclòs.
 
De fet, Mas ha preguntat com algú podia dubtar de la conveniència d'aquests comicis després d'una manifestació com la de l'Onze de Setembre, que ha suposat un "abans i un després". Anar a les urnes, al seu parer, és l'única manera de saber si els que no van anar a la manifestació estan tots en contra de l'estat propi, i si els que hi varen anar hi estan tots a favor.
 
Abans d'arribar a aquesta conclusió, el president de la Generalitat ha recordat la història dels últims 30 anys, especialment la més recent, la de l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional després d'anys d'intents de construir Espanya.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
garbo fletxa premià de dalt
26 de setembre de 2012, 19.12 h

Encara que sigui un convers d´ultima hora...El President Mas ho està fent molt bé,va donat passos clars i decidits...no l´he votat mai però si CiU posa la paraula Estat propi o independència al seu programa,tindré un "problema" per votar...però no els vull amb majoria absoluta i m´agradaria votar a una possible coalició independentista amb Reagrupament,Solidaritat,ERC,CUP....Coi com m´agrada aquest moment i poder-lo viure!!!..senyors fem-ho bé!!,pensem el nostre vot en clau catalan... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
APAÑAMELAPELA fletxa Llavaneras
26 de setembre de 2012, 11.02 h

Navarro,el delegat a Catalunya,de la FAES de l'Aznar,els del PSOE-psc?,son com els
camaleons,canvien de color,segons el lloc, a on es posen.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
MIQUEL ÀNGEL fletxa BARCELONA
26 de setembre de 2012, 10.12 h

Acabo de sentir el senyor Pere Navarro a la ràdio. Si el presentador no arriba a dir el seu nom, hauria jurat que era un adlàter d'en Rajoy qui parlava d'Espanya i la relació que Catalunya hi ha de tenir.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
MIQUEL ÀNGEL fletxa BARCELONA
26 de setembre de 2012, 10.08 h

Ens podem refiar d'un prersident que fa quatre dies s'abraça desaforadament amb l'Alicia?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
KPLL fletxa Barcelona
26 de setembre de 2012, 07.39 h

No l'he votat mai, peró... "chapó", President Mas, estic completament d'acord amb vosté i des d'ara al seu costat.
INDEPENDÈNCIA JA


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
26 de setembre de 2012, 07.25 h

No he sentit més als Presidents d'Extremadura, Cantàbria, Galicia i altres indrets dir que ens mantenen. Per què?


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.