Mas demana a Espanya que escolti el poble català i no amenaci
El president diu al govern espanyol que no es pot posar fre a la democràcia i a les aspiracions d’un poble amb 1000 anys d’història
Després que el govern espanyol amenacés de portar al TC la consulta per aturar un possible referèndum d'autodeterminació, el president de la Generalitat, Artur Mas ha demanat ''diàleg i negociació''. Mas creu que les amenaces d'impedir la consulta ''no ajuden a la bona convivència''. El president del Govern també ha recordat que no es pot impedir que un poble amb 1.000 anys d'història es pronunciï sobre el seu futur i ha destacat que ''l'autonomia no és suficient'' per una qüestió de ''supervivència, qualitat i benestar'', i h recordat que la societat catalana vol fer ''un salt endavant''. També ha qualificat ''d'històrica'' la votació d'aquest dijous al Parlament i confia que la majoria a favor del dret a decidir encara es pot ampliar si es suma el PSC.
Que l’estat reaccioni amb amenaces és “típic i tradicional”Artur Mas ha respost aquest divendres les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría, que va assegurar que portarà la consulta sobre l'autodeterminació al Tribunal Constitucional (TC) per aturar-la, i ha demanat ''diàleg i negociació'' al govern espanyol. Mas creu que l'executiu ha d'escoltar ''el valor de la democràcia'' que és ''la veu de la gent'' que es pronuncia en referèndums, consultes o eleccions.
Mas ha declarat que les amenaces són ''típiques i tradicionals'' i responen a la manera de ''reaccionar des dels poders de l'estat''. Per això, però, demana que ''escoltin'' el que diu els poble de Catalunya. Per Mas, cal veure els resultats de les eleccions del 25-N per confirmar el gir que està fent el poble de Catalunya i ha assegurat que ''no tenim cap ganes de fer les coses fora del marc legal''. Tanmateix, per Mas, no es pot impedir que un poble amb 1.000 anys d'història i amb projecte de futur, es pronunciï sobre aquest futur. Segons el president de la Generalitat, les ''amenaces i sortides de to'' no ajuden a la ''bona convivència'' perquè considera que s'ha de resoldre amb diàleg, negociació i sense amenaces.
Catalunya vol fer un salt endavant
Per Mas, la votació d'aquest dijous al Parlament va ser ''molt estimulant'' i creu que va ser ''històrica'' i que pot marcar ''un abans i un després''. Segons el president de la Generalitat, la societat vol fer ''un salt endavant'' ja que l'autonomia no és suficient. Per Mas, és una qüestió de ''supervivència, qualitat i benestar'' ja que el país s'hi juga el ''futur col·lectiu'', no només des del punt de vista identitari.
Mas creu que el Parlament ''va estar a l'alçada de les circumstàncies'' i va demostrar que els percentatges són ''molt alts''. Per Mas, encara pot ser que la majoria s'ampliï, si el Partit Socialista de Catalunya (PSC) segueixen la tendència del país i no ''volen quedar despenjats''.
La fotografia amb el rei, un malentès protocolari
Artur Mas també ha tret importància a l'episodi d'aquest dijous en la inauguració de la nova terminal del Port de Barcelona, en què no es va col·locar al costat del Rei Joan Carles en el moment de fer les fotografies. Mas ha explicat que va ser un problema de ''protocol'' i que per ''educació'' va preferir quedar al costat de la ministra de Foment, Ana Mato, que no pas moure els responsables de l'empresa xinesa. Per això, ha explicat el president, es van quedar a l'extrem de la instantània.