directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 07:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El 'Financial Times' creu que les eleccions del 25-N es traduiran en "un referèndum sobre la secessió"

El rotatiu presenta Mas com "un nacionalista convencional" que ha descobert "que un gran sector de la societat no estava darrere seu, sinó davant"

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant

El 'Financial Times' creu que les eleccions al Parlament del proper 25 de novembre esdevindran a la pràctica en "un referèndum sobre la secessió de Catalunya". El rotatiu britànic publica aquest divendres un article titula 'El català amb el futur d'Espanya a les mans' on defineix el president Mas com "un nacionalista convencional" que ha descobert "que un gran sector de la societat no estava darrere seu, sinó davant". "Ha fet el salt perquè veu la història davant seu i vol intentar atrapar-la", declara l'economista Edward Hugh. Mas, que va assolir el poder com "un tecnòcrata de fons", segons l'FT, ara veu com el debat s'està tornant "visceral", diu, "a mesura que la política identitària comença a aclaparar el debat raonable". 

Comparteix
   


Etiquetes
Nou article sobre la independència de Catalunya al 'Financial Times', que aquest dissabte publica un perfil sobre el president de la Generalitat, Artur Mas. El rotatiu remarca que el president va sortir amb "les mans buides" de la reunió amb Mariano Rajoy, quan va avisar que Madrid havia perdut "una oportunitat històrica" rebutjant el pacte fiscal per "assegurar que Catalunya es pogués encara sentir còmode en un estat plurinacional". 
 
Per això després Mas va anunciar eleccions anticipades "que amb tota seguretat esdevindran un referèndum sobre la secessió catalana d'Espanya". A més, subratlla, "Barcelona ha votat a favor de convocar un plebiscit sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya".
 
"La supervivència de l'estat-nació està en joc"
 
Ara, l'estat espanyol afronta "una crisi constitucional en tota regla, on la supervivència de l'estat-nació d'Espanya amb les actuals fronteres està en joc" i que "xocarà frontalment amb la crisi de la zona euro", afirma l'FT.
 
El diari destaca que Catalunya entrega al voltant de 18.000 milions d'euros l'any, el 9% del PIB, "una quantitat que supera les exigències de la transferència equitativa cap a les regions més pobres, quan molts sistemes federals capitalitzen la meitat d'aquest nivell".
 
Tot amb tot, admet que "el sentiment separatista va començar molt abans de la crisi financera". "El clam per la independència va esdevenir majoritari després de les millores de l'autonomia catalana" promogudes pel govern socialista i que van ser tombades pel Tribunal Constitucional, recorda.
 
En aquest context, situa el pacte fiscal de Mas com "un trampolí del moviment tàctic per aconseguir una majoria més àmplia". "Tan àmplia que ha sobresaltat Espanya aquest mes durant la Diada". "Però Mas està liderant o seguint aparentment aquesta onada?", es pregunta.
 
El diari presenta CiU com "la personificació de la burgesia catalana i els seus tradicionalment prudents valors mercantils". I en destaca la seva "ambigüitat filosòfica sobre la independència" i la seva "ambivalència, aliant-se ocasionalment tant amb la dreta com amb l'esquerra a Madrid".




COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Synera fletxa Barcelona
30 de setembre de 2012, 11.11 h

El desprestigi d'Espaya es retrata en el video de ninots que està circulant per la xarxa. Crecque es xino de Hong kong. En Rajoi fuig de la realitat, el rei caça elefants. Tots dos s'amaguen sota el llit. CAT fuig amb catifa voladora cap el paradís. Us el recomano! No té pèrdua!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 de setembre de 2012, 10.00 h

Crec que si CIU ens traiciones ara hi hauria més d'un que sortiria molt mal parat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Synera fletxa Barcelona
29 de setembre de 2012, 23.11 h

Game is over. Good bye Spain!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.