El conseller Huguet inaugurarà demà la 39a Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent
Esperen superar els 1.500 participants
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, inaugurarà aquest divendres la 39a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebrarà a Prada de Conflent fins el 25 d'agost. La UCE ofereix cursos que analitzen el passat, present i futur de la nostra terra i que si fóssim un país normal no caldria organitzar, enguany en el marc de la trista commemoració dels 300 anys de la batalla d'Almansa, que va significar el final d'uns Països Catalans sobirans. L'edició de l'any anterior va estar molt polititzada, amb l'Estatut i les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre com a temes estrella. Enguany la política hi perd pes, i hi haurà cursos més acadèmics sobre el canvi climàtic a casa nostra o sobre bioètica, entre d'altres. Tot i així, hi seran personalitats com Pasqual Maragall parlant de l'Euroregió o Joan Carretero analitzant el present i futur de la sobirania catalana.
Malgrat la davallada del contingut polític i l'augment dels temes acadèmics, diversos representants polítics assisteixen a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE). A banda del conseller, també hi participen la consellera de Salut, Marina Geli; el conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura; el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena; l'expresident Pasqual Maragall; l'exconseller i líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero; el secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Maria Pelegrí; el portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera; i la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol.Enguany la universitat afegirà a la seva programació de cursos temes d'actualitat com l'energia i el canvi climàtic als territoris de parla catalana, la bioètica i la seva transcendència en l'atenció sanitària o les claus de les reformes dels estatuts català, valencià o balear. La UCE compta per a aquesta edició amb un pressupost d'uns 500.000 euros i espera superar els 1.500 participants.
L'any passat la UCE va estar marcada per la conjuntura política, de manera que l'Estatut i les eleccions al Parlament de la tardor van centrar algunes de les principals activitats. Enguany, un cop superats aquests debats, la política ha perdut cert pes en la programació, tot i que tampoc hi desapareix completament. Per exemple, el 24 d'agost hi haurà una jornada tècnica per analitzar 'Les claus de les reformes dels estatuts català, valencià o balear'. I el 21 d'agost s'analitzarà l'estat i futur de la sobirania catalana en un acte sota el títol 'Més lluny, hem d'anar més lluny: un poble i un horitzó', que comptarà, entre d'altres, amb l'exconseller i líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero. Per la seva banda, Pasqual Maragall participarà en la UCE el 23 d'agost per parlar sobre 'El futur de l'Euroregió'.
A banda dels temes polítics, la UCE tornarà a analitzar qüestions d'actualitat dels diversos àmbits del coneixement. És el cas del curs 'Energia i canvi climàtic als Països Catalans', que entre el 21 i el 24 d'agost analitzarà temes com el futur de la biomassa i el biocombustible o quines solucions poder aportar les energies renovables en aquests territoris. Dins del capítol de Ciències de la Salut destaquen dos cursos: 'La bioètica i la seva transcendència en l'atenció sanitària', que se celebrarà del 17 al 20 d'agost, i 'Salut mental i societat', del 21 al 25 d'agost.
Aquest any tornarà a oferir-se un curs ja clàssic a la UCE: 'Arquitectura i paisatge rural dels Països Catalans', que enguany analitzarà, entre d'altres temes, l'arquitectura rural de l'Alguer o el control ambiental de l'arquitectura rural. En l'apartat de Ciències Socials destaca també el curs 'Articulació econòmica dels Països Catalans', que analitzarà el dèficit en inversions públiques en infraestructures o l'estructura industrial d'aquests territoris, entre d'altres qüestions.
Les Humanitats tornaran a tenir enguany un pes destacat dins la programació de la UCE, amb cursos sobre terminologia catalana, el mercat dels llibres en català o la música als territoris de parla catalana, entre d'altres. Destaca, així mateix, el curs 'Política i planificació lingüística a la Unió Europea', a càrrec de Bernat Joan.
A banda dels cursos, entre les activitats programades a la UCE figura també un debat sota el títol 'Cultura, mitjans de comunicació i país' (22 d'agost), així com un debat sobre el futur de la mateixa Universitat Catalana d'Estiu (19 d'agost). Com cada any, les activitats formatives es combinaran amb activitats paral·leles com tallers i actuacions musicals, que enguany comptaran am artistes com Maria del Mar Bonet, Pep Sala, Obrint Pas, La Vella Dixieland i l'Orquestra Simfònica de Joves Intèrprets dels Països Catalans, entre d'altres.