directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 11:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Mas crida a votar sense por per aconseguir les aspiracions de Catalunya

El president Mas diu que “El món mira Espanya i els qui utilitzen l'estratègia de la por s'estan retratant"

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat a votar "sense por" el proper 25 de novembre perquè "ningú pot utilitzar les armes per anar contra la voluntat d'un poble decidida democràtica i pacíficament, i a més a més per grans majories". Després de signar el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria d'eleccions, Mas ha garantit que Catalunya emprendrà un procés "amb una pulcritud democràtica i una actitud pacífica absolutes", però ha demanat que Espanya reaccioni com un estat europeu, "madur i responsable". "No es pot fer callar la veu d'un poble a base d'introduir por. Ja hi va haver generacions de catalans que van passar per la vergonya d'un estat dictatorial", ha recordat.
 

Comparteix
   

Espanya està fent servir la "por" per rebaixar les aspiracions de Catalunya.
 
Mas ha intentat tranquil·litzar la població després de diferents declaracions i missatges que arriben des de l'Estat amenaçant amb una sortida de l'euro i d'Europa i amb insinuacions fins i tot d'invasió militar. També s'ha dirigit al món econòmic i als empresaris reticents. El president ha reclamat a la població que el 25 de novembre vagi a les urnes "sense por", i que s'acostumi a votar sense por en el futur. "Ningú ha de tenir por d'això, perquè tenir por d'això vol dir tenir por de la democràcia i de les majories. I qui té por d'això?", ha preguntat.

Segons el president de la Generalitat, és Espanya qui està fent servir la "por" per rebaixar les aspiracions de Catalunya. "Tot són amenaces, us passaran no sé quantes calamitats. Aquest és el vocabulari dels altres però no hi hem de caure", ha demanat.


La UE consagra el principi de la democràcia com a "sagrat"

Però a més d'aquest argument, Mas ha fet servir un altre, la pertinença a Europa. Això és garantia, al seu parer, de poder expressar-se amb llibertat i sense por a represàlies, perquè la UE consagra el principi de la democràcia com a "sagrat", i dins d'aquest marc, "tot és possible plantejar-ho i tot és possible decidir-ho si hi ha majories suficients".

En aquest sentit, ha garantit que des de Catalunya s'iniciarà un procés que tindrà "una pulcritud democràtica absoluta i una actitud pacífica i constructiva absolutes". Ara bé, ha demanat el mateix en el cas espanyol. Ha dit que espera que l'Estat reaccioni "com un estat madur i responsable", perquè "no es pot fer callar la veu del poble a base d'introduir por". Aquesta actitud és d'altres moments, ha recordat, i ara "no toca això". "Ja hi va haver generacions de catalans que van passar per la vergonya d'un estat dictatorial. No hi ha d'haver por perquè ningú pot utilitzar unilateralment les armes per anar contra la voluntat d'un poble decidida democràtica i pacíficament, i a més per grans majories", ha argumentat, ha dit, en sentit figurat.

Ha advertit Espanya que des de l'exterior s'està observant Catalunya, però també l'estat espanyol i quina és la seva reacció davant d'un fet "democràtic com és que un poble decideixi el seu futur". "El món mira Espanya i els qui utilitzen l'estratègia de la por s'estan retratant", ha avisat.

Catalunya no sortirà d'Europa

Sobre una possible sortida de l'euro i d'Europa, ha recordat que la mateixa vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha declarat que aquest és un procés de moment intern i que enlloc està escrit que Catalunya hagués de ser expulsada d'Europa si aconseguís la independència. Ha donat per fet que a partir d'ara hi haurà veus en un sentit o en un altre, però ha insistit que no hi ha precedents en l'àmbit europeu d'una situació com aquesta i ja es veurà com s'acaba evolucionant.

En qualsevol cas, ha apuntat que des de Catalunya es procurarà que aquest procés s'enceti amb garanties suficients que els catalans no seran expulsats d'Europa. De tota manera, ha remarcat que ell no parla de "secessió, separació ni ruptura", sinó que Catalunya és una nació amb 1.000 anys d'història que vol evolucionar de forma natural.

Missatge als mercats: Catalunya és forta

En resposta a una pregunta d'un periodista de la televisió de Suïssa, Mas ha dirigit un missatge també als mercats, i els ha demanat que analitzin la trajectòria econòmica de Catalunya, un poble que sense tenir instruments d'estat s'ha convertit en una de les economies més obertes a l'exterior i que crea riquesa per sobre del seu percentatge de població.

"Aquesta poble sense instruments d'estat, sense poder fer lleis, sense tenir els recursos suficients, s'ha convertit en el sud d'Europa en el pol més atractiu turístic i en l'àmbit de la recerca i la ciència. Que analitzin les universitats que tenim, les escoles de negoci, i tot això Catalunya ho ha fet sense instruments d'estat i amb un dèficit fiscal que no té precedents a la UE", ha esgrimit.

Llei de consultes amb majoria de CiU o sense

Sobre la futura fórmula de Catalunya i la relació amb Espanya, ha remarcat que això també està per veure, però el que cal primer és que el poble voti si vol ser consultat sobre aquesta qüestió, si vol poder pronunciar-se sobre el seu futur. A partir d'aquí, serà es plantejarà la pregunta que majoritàriament es decideixi al Parlament i per part del Govern.

Però per fer això, caldrà aprovar primer una Llei de consultes, i ha donat per fet que serà una de les primeres que haurà de tirar endavant el futur Parlament. Tot i que CiU no governi per majoria absoluta, ha donat per fet que s'aprovarà perquè ja existeix una majoria que l'avali.
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
3 d'octubre de 2012, 10.03 h

-No està escrit enlloc. No 'enlloc està escrit'
-per assolir les aspiracions. No 'aconseguir'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
JORDI fletxa GRANOLLERS
2 d'octubre de 2012, 10.34 h

No em va quedar gens clar el posicionament del President Mas ahir a l'entrevista de TV3. No m'agrada que no vulgui trencar amb Espanya, no m'agrada que no posi una data per declarar el Estat Català, no m'agrada que no posi una data per fer la consulta preceptiva. Ha passat dos anys marejant la perdiu amb el pacte fiscal quan ja li havien dit per activa i per pasiva que res de res. Seguirà ara donant temps al temps i qui dia passa any empeny?.
Per si un cas, serà molt positiu per Catalunya q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
2 d'octubre de 2012, 08.25 h

#2
Bon company saberut. Veig que tu també fas "retalla i enganxa".
De tota manera, t'haig de dir que el "títol", és per a impactar.
La idea és que hem d'anar tots junts cap a la Independència


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
2 d'octubre de 2012, 00.51 h

Espanya és un estat que mor. Han quebrat tots els principis de la democràcia (ni Saviesa, ni Moderació, ni Valentía ni Justícia) de Plató (República). Estan podrides totes les institucions ( rey, execuiu, legislatiu i judicial). La culpa no la te el poble, sinó els polítics que han trovat un modus vivendi esdevenint funcionaris i multiplicant-se com a bolets inútils. El poble català ha encès una llum tot sol i ha dit prou amb una revolució de vellut que alguns polítics es neguen a... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat-(República de Catalunya)
1 d'octubre de 2012, 19.43 h

Un diari noruec s'arrenglera amb Catalunya.
"El conflicte entre Catalunya i Madrid té profundes arrels històriques d'opressió".

El diari, E24.no, un dels principals diaris financers de Noruega, ha dedicat un article ( http://e24.no/makro-og-politikk/her-synger-catalonia-madrid-midt-i-mot/20280221 ) a la possible independència de Catalunya on analitza algunes de les causes de l'e... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 21   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Saberut Idiota fletxa Rukilàndia
1 d'octubre de 2012, 17.37 h

(fet amb copia-enganxa d'una altra notícia:) "JO NO VULL NI DRETES NI ESQUERRES", cosa que ja dèia en Franco quan aconsellava: "haz como yo, no te metas en política". La realitat, però, és ben diferent: qui no sigui un ignorantàs polític sap perfectament que les dretes són els representants del capital i les esquerres els de les classes populars. Cadascú defensa els seus interessos. Qui té un patrimoni inferior al milió d'euros, o bé és un RUC políticament ignorant o bé és d'esq... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
1 d'octubre de 2012, 16.19 h

.. o és ara o no serà mai...
I quina és la voluntat, ara, del POBLE?
Que anèu junts tots els partits que voleu un estat propi.
Sr. President, si realment és cert el que vàreu dir,
per què no enceteu un torn de consultes amb els partits pro-estat i
poseu en marxa una gran coalició que ens porti, cap a la Independència, amb pas ferm i segur?
AIXÒ ÉS EL QUE VOL EL POBLE.

U N I T A T

Tots junts ho aconseguirem majoria absoluta.Separats NO.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.