directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 16:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Sánchez-Camacho fa el ridícul davant d'Europa contradient a la vicepresidenta de la Comissió Europea

Segons una interpretació molt lliure de Camacho del Tractat de Funcionament de la UE, una Catalunya independent quedaria necessàriament fora de la UE

Comentaris 32  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 13 vots )
carregant Carregant

El Partit Popular vol fer una carrera de llarg recorregut en la propaganda de la por per intentar tallar l'augment de la causa independentista entre els catalans. I res no l'aturarà. Ni tan sols un dels principals mandataris d'Europa. Després que la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, digués en un mitjà espanyol que no hi havia cap llei internacional que digués que Catalunya hauria de sortir de la UE en cas de constituir-se com a Estat, prou s'ha afanyat Alícia Sánchez-Camacho per fer una interpretació molt lliure del tracta de la UE i contradir l'afirmació d'aquells que hi manen. 

Comparteix
   

Integritat territorial, valor democràtic i violència
La Presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho ha esmentat 3 articles pels quals considera que Catalunya deixaria de formar part de la UE. En primer lloc, l'article 4 sobre el Tractat de la UE, on es recull que la integritat territorial d'un Estat membre recau en el propi estat. A continuació l'article original:

Article 4

1. De conformidad con lo dispuesto en el artículo 5, toda competencia no atribuida a la Unión en los Tratados corresponde a los Estados miembros.

2. La Unión respetará la igualdad de los Estados miembros ante los Tratados, así como su identidad nacional, inherente a las estructuras fundamentales políticas y constitucionales de éstos, también en lo referente a la autonomía local y regional. Respetará las funciones esenciales del Estado, especialmente las que tienen por objeto garantizar su integridad territorial, mantener el orden público y salvaguardar la seguridad nacional. En particular, la seguridad nacional seguirá siendo responsabi­lidad exclusiva de cada Estado miembro.

3. Conforme al principio de cooperación leal, la Unión y los Estados miembros se respetarán y asistirán mutuamente en el cumplimiento de las misiones derivadas de los Tratados.

Los Estados miembros adoptarán todas las medidas generales o particulares apropiadas para asegurar el cumplimiento de las obligaciones derivadas de los Tratados o resultantes de los actos de las instituciones de la Unión.

Los Estados miembros ayudarán a la Unión en el cumplimiento de su misión y se abstendrán de toda medida que pueda poner en peligro la consecución de los objetivos de la Unión.

Segons Camacho, aquest article permet concloure que Catalunya només pot declarar-se independent amb el consentiment d'Espanya, un fet insòlit fins ara en els processos d'independència que vulneraria els drets fonamentals dels pobles i el dret internacional. Un article, doncs, que té certa lògica si es tractés d'una secessió no democràtica i violenta d'un territori, ja que va lligada amb "l'ordre públic i la seguretat". En qualsevol cas, una no autorització de l'Estat espanyol posaria en evidència la poca cultura democràtica que regna a les institucions espanyoles, cosa que dificultaria el seu prestigi i avenç internacional. Davant d'un cas similar, el Regne Unit autoritzarà la secessió d'Escòcia si així ho reclama el seu poble. 


Ciutadania europea
L'altre article que ha posat sobre la taula Camacho és el número 20 del Tractat de Funcionament de la UE, on segons Camacho consta que els ciutadans d'un estat que s'ha segregat d'un altre que és membre de la UE, perden automàticament la ciutadania europea. A continuació l'article



Article 20
1. Se crea una ciudadanía de la Unión. Será ciudadano de la Unión toda persona que ostente la nacionalidad de un Estado miembro. La ciudadanía de la Unión se añade a la ciudadanía nacional sin sustituirla.

2. Los ciudadanos de la Unión son titulares de los derechos y están sujetos a los deberes esta­ blecidos en los Tratados. Tienen, entre otras cosas, el derecho:

a) de circular y residir libremente en el territorio de los Estados miembros;

b) de sufragio activo y pasivo en las elecciones al Parlamento Europeo y en las elecciones munici­ pales del Estado miembro en el que residan, en las mismas condiciones que los nacionales de dicho Estado

c) de acogerse, en el territorio de un tercer país en el que no esté representado el Estado miembro del que sean nacionales, a la protección de las autoridades diplomáticas y consulares de cualquier Estado miembro en las mismas condiciones que los nacionales de dicho Estado;

d) de formular peticiones al Parlamento Europeo, de recurrir al Defensor del Pueblo Europeo, así como de dirigirse a las instituciones y a los órganos consultivos de la Unión en una de las lenguas de los Tratados y de recibir una contestación en esa misma lengua.

Estos derechos se ejercerán en las condiciones y dentro de los límites definidos por los Tratados y por las medidas adoptadas en aplicación de éstos.


L'article no parla en cap cas de la pèrdua de la ciutadania europea, sinó simplement que es té la ciutadania europea si es forma part d'un estat membre. Això no implica que Catalunya no sigui Estat membre, fins i tot de manera automàtica a partir de la seva declaració unilateral d'independència. 


Admissió a la UE i drets humans
Camacho dóna per fet que la independència de Catalunya suposarà la seva sortida automàtica de la UE, malgrat que cap llei ho notifiqui d'aquesta manera. Aquesta és una qüestió que té un buit legal als reglaments europeus i que s'haurà de tractar properament davant els casos català i escocès. Alícia s'agafa a l'article 49 del Tractat de la UE per recordar que el dret d'admissió passa per la unanimitat en el Consell de la UE, de manera que qualsevol estat membre en podria vetar l'entrada. A continuació l'article complert:

Article 49

Cualquier Estado europeo que respete los valores mencionados en el artículo 2 y se comprometa a promoverlos podrá solicitar el ingreso como miembro en la Unión. Se informará de esta solicitud al Parlamento Europeo y a los Parlamentos nacionales. El Estado solicitante dirigirá su solicitud al Consejo, que se pronunciará por unanimidad después de haber consultado a la Comisión y previa aprobación del Parlamento Europeo, el cual se pronunciará por mayoría de los miembros que lo componen. Se tendrán en cuenta los criterios de elegibilidad acordados por el Consejo Europeo.

Las condiciones de admisión y las adaptaciones que esta admisión supone en lo relativo a los Tratados sobre los que se funda la Unión serán objeto de un acuerdo entre los Estados miembros y el Estado solicitante. Dicho acuerdo se someterá a la ratificación de todos los Estados contratantes, de conformidad con sus respectivas normas constitucionales.

En primer lloc, l'article no contempla la possibilitat d'un estat sorgit d'un estat membre, ni enlloc s'especifica que en una secessió d'aquest tipus, el nou Estat deixi de formar part de la UE. Però no només això: aquest mateix article parla de que per ser un Estat membre cal "respectar i comprometre's a promoure els valors de l'article 2, que reproduim a continuació:

Article 2


La Unión se fundamenta en los valores de respeto de la dignidad humana, libertad, democracia, igualdad, Estado de Derecho y respeto de los derechos humanos, incluidos los derechos de las personas pertenecientes a minorías. Estos valores son comunes a los Estados miembros en una sociedad caracterizada por el pluralismo, la no discriminación, la tolerancia, la justicia, la solidaridad y la igualdad entre mujeres y hombres.

Així doncs, si l'Estat espanyol es nega al dret a l'autodeterminació de Catalunya, estarà no respectant els drets humans, ja que el dret a l'autodeterminació està recollit a la Carta de les Nacions Unides i al Pacte Internacional de Drets Humans. També amenaces d'intervenció militar poden fer perillar la posició d'Espanya a la UE. L'article que esmenta Alícia Sánchez-Camacho pot anar-li en contra si no respecta la decisió catalana. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#32
3 d'octubre de 2012, 19.03 h

Cho pa asel el rirículo, no nisesito contladisir denguna bisioplesidenta!!! Me basto i me sobro chio sola pa asel too el rirículo que quiera i muschio más entabia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Jordi fletxa Girona
2 d'octubre de 2012, 17.16 h

He comprovat els articles que cita la "Quemacho" i estava fen un article per contestar-la de les interpretacions i mentides que diu ficant-se a la boca articles que en cap cas diuen o volen dir el que ella diu que diuen. Amb aquest article de directe!cat expressa el que jo volia esciure. De mentides a l'engròs d'ara endavant en tindrem un munt. Gràcies


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
EIi fletxa SABADELL
2 d'octubre de 2012, 16.04 h

La Senyora Reding te raó, no te perque sortir de la Unio Europea Catalunya, i la versió de la madame Sanchez Camacho , es de lo mès lliure, lliure, ara bè com que tots els estats han d`estar d`acord, no tingueu cap dubte que Espanya posarà tots els pals a la roda com pugui


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
Jordi fletxa CATALUNYA
2 d'octubre de 2012, 15.15 h

#26 Bufa!! d'aqui que arribi al teu nivell,es morirà de jaio.


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
Enric fletxa Cabrils
2 d'octubre de 2012, 14.30 h

Molt bon article. Just el que estava buscant: un escrit en que es posés punt per punt els articles que va esmentar la senyora Camacho per tal que cadascú pugui veure si la interpretació que en fa és correcte o no. A mi m'ha quedat clar que menteix, i ara ja ho puc explicar a tothom que conec sense por a que la senyora Reding fos qui estava equivocada. Moltes gràcies!


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
Synera fletxa Barcelona
2 d'octubre de 2012, 13.57 h

Però si aquesta manola no sap recde res. Només té una obsesió fundamentalista. Qui li va posar al cap? Pobre!


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
2 d'octubre de 2012, 13.12 h

#20

Que gilipolla y tocacollons que eres, albertito


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 80
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#25
Ignasi fletxa Premià de Mar
2 d'octubre de 2012, 12.35 h

Quí vulgui aprofundir en aquest tema, aquí tenim un informe, del Dr.Antoni Abat professor de la universitat de Standford : http://blocs.mesvilaweb.cat/media/aW5mb3JtZV9DRVNfYW1wbGlhY2lvX2ludGVybmE=_223408_1_7093_1.pdf


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#24
Josep fletxa sant Boi
2 d'octubre de 2012, 12.06 h

Que parli, com més parla més es veu el llautò. com pot parlar de democracia si no accepte un referendum ? No mes sap parlar de por i no diu que la por la te ella per que veu que s'els acaba la "mamella". No es ella qui está dividin la societat catalana entre Catalans i escanyols.?


Valora aquest comentari:   votar positiu 23   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#23
Ll.B. fletxa Granollers
2 d'octubre de 2012, 10.34 h

"1. Se crea una ciudadanía de la Unión. Será ciudadano de la Unión toda persona que ostente la nacionalidad de un Estado miembro. La ciudadanía de la Unión se añade a la ciudadanía nacional sin sustituirla."
Segons aquest article jo interpreto una paradoxa. Encara que no donesin la ciutadania europea a una Catalunya independent, tots els seus ciutadans tenen nacionalitat espanyola. Llavors hi hauria la paradoxa de com tractar a un país que no pertanya a la UE, però que si hi pertanyen... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 44   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.