Carod: què farà Duran "en el dia D, hora H" de la independència?
La societat catalana "ja no està per aixecar el peu de l'accelerador i posar el fre" sinó que pensa en "simplement avançar", assegura Carod
L'exvicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest dimecres que espera saber quin paper tindrà el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, "en el dia D, hora H" de la independència. Per Carod, el president Mas ho està fent bé, està aguantant "bé el tipus", caldrà veure però, veurem si "l'entorn de CiU, Duran i altres factors no menors", permetran que Mas continui donant la talla,ha comentat Carod, que ha destacat que la societat catalana "ja no està per aixecar el peu de l'accelerador i posar el fre" sinó que pensa en "simplement avançar". En una entrevista a Ràdio Euskadi, l'exvicepresident també ha comentat que sense el pas del PSC pel Govern no s'entén la situació actual i que ara alguns "han de triar ara entre estar al costat del poble o al costat del carrer Ferraz".
Espanya té "tics ètnics”Carod-Rovira també s'ha mostrat partidari que el president de la Generalitat, Artur Mas, faci servir sense embuts el terme "independència" i ha advocat per tenir un tracte "de tu a tu" amb l'Estat espanyol. Ha definit Espanya com un país "al·lèrgic a la diversitat, a la diferència i al matís" i que "no tolera el que és diferent". En concret, ha afirmat que té "tics ètnics" ja que té més en compte "la sang i l'origen geogràfic" i per exemplificar-ho, s'ha referit al suggeriment de l'expresident extremeny, Guillermo Fernández Vara, de "repatriar" els néts extremenys residents a Catalunya. "Aquests néts estaven a la manifestació", ha dit. Per contra, segons Carod, el model català no demana "on s'ha nascut, quin idioma o cognoms porta sinó cap on va".
Crític amb l’ambigüitat de CiU
Segons l'exvicepresident, Catalunya ha comès l'error de "no adonar-se un segle abans" del que comporta "pertànyer a Espanya" i ressaltat "l'ambigüetat" de CiU per no referir-se a la independència o perquè quan "parla de pacte fiscal no diu concert econòmic". "Demana determinades reivindicacions són per quedar-se a Espanya, demanar el concert econòmic és demanar millorar les condicions de vida per quedar-se", ha comentat Carod. "Ningú renegociarà que se li arregli el pis quan el que està pensant és de canviar de pis", ha afegit.
La situació del PSC d’avui, és conseqüència dels tripartits
D'altra banda, Carod-Rovira ha assegurat que sense que el PSC hagués estat al Govern o que en el segon govern una persona no nascuda a Catalunya hagi estat president de la Generalitat, "no s'entendria què està succeint al PSC". "Hi ha gent que sap que ha d'escollir: o està al costat del seu poble, o està al costat del carrer Ferraz. Són prioritats absolutament diferents", ha sentenciat.
Dins el PPC també hi ha independentistes
L'exvicepresident del Govern ha reivindicat el mode català, en el qual, ha dit, "hi cap qui hi vulgui cabre" i s'ha fet ressò d'algunes enquestes que apunten que al voltant d'un 10% dels votants del PP a Catalunya que votaria a favor de la independència.