directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 22:01 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Referèndum sobre la independència doble fletxa

El PSC serà independentista o no serà?

Un centenar de socialistes exigeixen a Navarro que impliqui el PSC en el procés sobiranista

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Un centenar de militants i ex alts càrrecs socialistes han impulsat i signat un manifest que reclama a la cúpula del partit que el PSC s'impliqui en el procés sobiranista. El document planteja que els socialistes no poden permetre que la "Catalunya-Estat" que se gesta es construeixi només des del "centre-dreta". En aquest sentit, consideren necessària la "presència activa d'una esquerra catalana potent, perquè Catalunya només disposarà de la força que li cal si pot comptar amb la unitat dels seus partits i forces nacionals que es reclamen del catalanisme". El manifest també demana que la voluntat de sobirania "esdevingui un projecte polític seriós, realista, amb recorregut". 
© @acn


© @acn

Comparteix
   


Documents relacionats

Etiquetes
La independència ha guanyat la centralitat política

El manifest ha estat signat inicialment per un centenar de socialistes, entre els que hi ha destacats membres del partit, ex alcaldes, regidors, diputats i ex consellers. Així, hi figuren noms com el de l'eurodiputada Maria Badia, l'exdiputat al Parlament Josep maria Balcells, la líder del partit a Girona Pia Bosch, l'ex alt càrrec d'Economia Martí Carnicer, els exconsellers Antoni Castells, Joan Manuel del Pozo, Antoni Siurana Marina Geli o Ernest Maragall, l'ex secretari de Mobilitat Manel Nadal, el diputat Dani Font, o ex diputats com José Antonio donaire. També noms del món municipal com l'alcalde de LleIDa Àngel Ros, l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez, l'exalcaldesa de Roses Magda Casamitjana o l'ex primer tinent d'alcalde de Barcelona Jordi William han signat aquest document, que té voluntat d'influir en el debat programàtic de cara al 25 de novembre. La majoria dels socialistes que ho han subscrit pertanyen a la coneguda com ala catalanista o 'maragallista' del partit. 
 
El manifest destaca la necessitat d'establir l'eix social com un dels potents del PSC per aconseguir la recuperació econòmica. Però alhora, no té cap problema en entrar de ple en el debat nacional. Així, posa de manifest el malestar dels catalans davant el tracte rebut per part de l'Estat i el difícil encaix que té en una Constitució com l'actual. 
 
A més, es parla del creiexement d'un sentiment independentista que "ha passat de ser un sentiment reactiu a ser una voluntat positiva, conscient, plural i integradora; de ser una proposta minoritària a ser un factor transversal, compartit per amplis sectors de la població". És en aquest context que el manifest planteja que "cal, ara, que aquesta creixent voluntat de sobirania esdevingui un projecte polític seriós, realista, amb recorregut, sense oportunismes ni improvisacions irresponsables, amb tot el càlcul que el cas demana". I, amb aquesta finalitat, subratllen els signants del document, "fa més falta que mai la presència activa d'una esquerra catalana potent, perquè Catalunya només disposarà de la força que li cal si pot comptar amb la unitat dels seus partits i forces nacionals que es reclamen del catalanisme". 
 
D'aquesta manera, el manifest destaca, per això, que "la Catalunya-Estat no pot fer-se a la mida única de la ideologia liberal de centre-dreta, sinó que ha de bastir-se des de la pluralitat". I per això planteja que el PSC ha d'implicar-s'hi i té "l'obligació d'escoltar i servir el clam d'una ciutadania que ha parlat alt i clar". "És l'hora, doncs, de crear els escenaris perquè el poble de Catalunya pugui exercir democràticament el seu dret a decidir. I aquest pas ha de fer-se amb tota la força disponible, des de la unitat, des d'una acció concertada i ferma de tot el catalanisme en la seva pluralitat", detalla el text. 
 
El manifest, tot i parlar d'una futura "Catalunya-Estat", no fa un clam clarament independentista. De fet, parla més aviat de sobirania plena per Catalunya però amb inèrcies i competències compartides amb l'Estat espanyol i amb Europa. "És a l'Estat espanyol a qui correspon ara moure peça", es diu després de posar de manifest la impossibilitat de negociar alternatives que Catalunya ha plantejat, tot afegint que "és l'Estat espanyol el que, fins ara, ha tancat la porta". 
 
En aquest sentit, es demana que "no ha de considerar-se cap proposta" per pactar amb l'Estat "que no sigui global, que no contempli tots els aspectes de l'encaix nacional de Catalunya". És per això que els socialistes plantegen que aquest nou acord "hauria de ser un pacte d'Estat que inclogués un pacte explícit i bilateral amb Catalunya", "hauria de reconèixer Catalunya com a nació i com a subjecte de sobirania pròpia" i "hauria de reconèixer el dret d'autodeterminació de Catalunya, que podria ser exercit mitjançant referèndum convocat pel Parlament de Catalunya".
 
La "capacitat decisòria plena en les polítiques bàsiques" per a Catalunya com l'educació i salut, cultura i llengua, serveis socials, indústria i ocupació, justícia, immigració, agricultura, representació exterior, esports i una presència catalana normalitzada a les competicions internacionals, haurien de ser competència de la Generalitat. Mentre que "serien objecte de decisió compartida el sistema de pensions i seguretat social, la defensa, les relacions de l'Estat espanyol amb les institucions europees, amb les institucions internacionals i amb tercers països, els aspectes comuns de la política immigratòria". 
 
El nou pacte també hauria de comportar "la presència directa de Catalunya a les instàncies federals europees" i reconèixer una Agència Tributària Catalana per la qual passés tota la recaptació "amb criteris fiscals compartits d'àmbit espanyol i europeu i amb la seva participació en uns mecanismes de solidaritat justos". Per últim, planteja establir "els mecanismes concrets de corresponsabilitat de la Catalunya-Estat a l'Estat comú espanyol o ibèric".
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
17 d'octubre de 2012, 20.33 h

Si el sector catalanista no tingués por de perdre les poltrones i càrrecs aleshores tal vegada veuriem quin pes real tenen ells i quin té el PSOE a casa nostra.
Tot sovint els divorcis són clarificadors.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Ll.B. fletxa Granollers
17 d'octubre de 2012, 19.56 h

Pot ser convé que el sector catalanista del PSC es mantingui al PSC. Si els resultats electorals donessin una ampla majoria a les forces independentistes pot ser Espanya voldria negociar un Estat Federal amb unes bases clares, i blindades, com les exposades.
Es evident que el nostre intent ha de ser el d'assolir la independència i oblidar-nos del mal son d'Espanya. Però si malgrat tenir uns grans resultats no ho assolim, pot-ser també ens podria convenir un Estat Federal que contingui el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
4 d'octubre de 2012, 20.49 h

Fa temps que els socialistes catalans diuen amén a tot el que diuen a Madrid i al PSOE, ha deixat de ser un partit català ja fa molts anys per a convertir-se en rés més que el PSOE a Catalunya.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Pepo fletxa Terrassa
4 d'octubre de 2012, 11.02 h

No us deixeu enlluernar. Llegiu i escolteu bé el que diuen. No surten de la dependència a l´Estado Español. Sobretot quan parla la torrecollons i pija de la Geli, que sembla la mestra tites, sempre donant lliçons i sentant càtedra.

No són fiables. No saben exactament que volen. No són un bon partit, i mai més ben dit.

Visca la Terra Lliure.


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
xauxau fletxa CAT
4 d'octubre de 2012, 08.40 h

Aquesta Maria Badia és la que ha votat contra el català a la unió europea i altres mils putades a tot lo que faci referencia a lo nostre. Només amb la seva presencia a la llista aquesta, ja la contamina del tot. Llista amb pudor putrefacte espanyola. Bon vent socialtes espanyolistes loaperos


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
magrab fletxa Barcelona
3 d'octubre de 2012, 22.41 h

Hm, doncs, ERC i ICV son tots dos de "centre-dreta".


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Robert fletxa Castelldefels
3 d'octubre de 2012, 22.37 h

Ja és prou positiu que al PSC es facin aquests plantejaments, encara que només surtin de l'anomenat sector Catalanista. Malauradament, sembla ser que la nova direcció vol anar cap a un altre camí (competir amb el PP i C'S pel vot espanyolista), ja s'ho faran. Mentre no donin el pas que aqui es planteja, s'allunyaran més i més del poble Català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
xavier fletxa barcelona
3 d'octubre de 2012, 22.28 h

La partitocràcia viu al planeta de les forses factiques. Llegiu "Delenda est hispania" d'Albert Pont.

Quan siguem independents, començarem a ser concients de tot l'engany de la traïció de la transició franquista i de com ens han esborrat la memoria i robat l'identitat.

Tenen sort que estem a una socientat sense principis perquè si no tota aquesta gent no podria sortir de casa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 d'octubre de 2012, 21.23 h

Cal que doneu pautes als vostres seguidors i familiars, que votin independentistes.
ARA ÉS L'HORA CATALANS.


Valora aquest comentari:   votar positiu 28   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.