El no d’Espanya al referèndum per la independència de Catalunya, té els dies comptats
Segons un prestigiós columnista del “Financial Times", el govern espanyol ha de deixar d'amagar-se en la llei i permetre un referèndum a Catalunya”
El govern espanyol de Mariano Rajoy "ha de deixar d'amagar-se en la llei i permetre un referèndum a Catalunya". És l'opinió del columnista del 'Financial Times' Gideon Rachman, que assegura en un article que es publicarà demà dimarts a l'edició en paper del diari que "un matrimoni no pot sobreviure simplement declarant il·legal el divorci". El columnista defensa que l'actitud del govern britànic, que aquest dilluns ha acordat amb el govern escocès la celebració d'un referèndum, és "més pragmàtica i més intel·ligent" que la de l'executiu de Rajoy. El text destaca que la decisió de Londres de permetre la consulta, a nivell "de justícia i de prudència", és "més sàvia" que declarar-lo il·legal.
Espanya vol mantenir la unitat d'Espanya per mitjà d'un cercle viciós"Ara, els catalans tenen una raó per mirar amb enveja cap a Escòcia", assegura l'article del 'Financial Times', que defensa que "al govern català li encantaria poder tenir el seu referèndum d'independència" igual que el que ha aconseguit Escòcia aquest dilluns. Però segons l'articulista la possibilitat d'una consulta catalana "està bloquejada amb determinació pel govern espanyol a Madrid".
"Espanya intenta frustrar el moviment independentista català a través d'un cercle viciós. El govern central diu que els nacionalistes catalans han de respectar la constitució. I la constitució fa il·legal organitzar un referèndum d'independència", destaca el text de Rachman.
"Els britànics estan adoptant una actitud alhora més pragmàtica i intel·ligent. El primer ministre David Cameron podria haver insistit fàcilment que només el govern britànic té el poder legal d'organitzar un referèndum. En canvi, ha acordat permetre als escocesos organitzar la consulta sobre el futur de la seva nació, amb la condició que la independència és la única pregunta a la papereta", assegura l'article. "A nivell de justícia i prudència, l'actitud del govern britànic sembla més sàvia", afegeix.
Espanya representa el "la maté porquè era mia"
"No té sentit intentar buscar camins legals per frustrar" els independentistes escocesos, diu l'article del 'Financial Times'. "L'actitud del govern britànic, tot i que arriscada, és psicològicament astuta. Dir a la gent que hi ha una cosa que tenen completament prohibida és una manera d'ampliar el seu desig de fer-la", destaca el text, que afegeix: "Aquest principi, establert al Jardí de l'Edèn, també és vàlid per la Catalunya moderna".
El text del columnista de l'FT destaca que la "gran diferència" entre Escòcia i Catalunya que explica "la diferència d'actitud entre Madrid i Londres" és, principalment de caire econòmic. "Catalunya és una de les regions més riques del país. La seva pèrdua suposaria un cop terrible per a Espanya", admet.
L'articulista defensa que, a nivell personal, és partidari de que tan Escòcia com Catalunya mantinguin la unió amb els seus respectius estats, però que només "amb base al consens". "El govern espanyol ha de parar d'amagar-se darrere de la llei i permetre un referèndum català. Cap matrimoni pot sobreviure simplement declarant il·legal el divorci", conclou.