Preocupació a la FAES perquè Espanya no té prou efectius per ocupar Catalunya
Un professor col•laborador habitual de la FAES calcula la necessitat d’efectius per ocupar Catalunya i conclou que la capacitat militar d’Espanya queda curta
El catedràtic d'Economía de la Universitat Complutense de Madrid i habitual en els estudis de la FAES, Mikel Buesa, ha fet un article publicat a Libertad Digital on calcula les necessitats d’efectius per a la ocupació i el control efectiu de Catalunya. Buesa assegura que caldria una força de l'ordre de 270.000 soldats, efectius que actualment no es troben disponibles a Espanya. Segons el catedràtic col·laborador de la FAES, “les Forces Armades espanyoles compten, amb un total de 134.772 homes i dones, incloent els militars de carrera i de complement, les classes de tropa i marineria i els reservistes voluntaris, és a dir, encara que es mobilitzessin completament, els exèrcits només arriben a la meitat dels efectius teòricament necessaris per restablir l'ordre constitucional en el cas que es produís la secessió”.
La Guàrdia Civil, una cosa o un cos a partMalgrat que la Guàrdia Civil insisteix en definir-se com a cos militar, pel Catedràtic, els benemèrites són figues d’un altre paner, i assegura que “si fins i tot si a aquesta força es sumés la totalitat dels 80.210 membres de la Guàrdia Civil, la capacitat militar d'Espanya és dubtosa per aconseguir aquest objectiu”, en referència a la ocupació de Catalunya. Li mancarien uns 55.000 efectius, en números rodons, sense comptar que a “Catalunya hi ha actualment 16.654 mossos i 10.894 policies locals, és a dir, una força amb més de 27.000 efectius amb experiència en l'ús de la força armada” .
Qui dóna les ordres d’ocupació és el Govern espanyol i no el Rei
Assegura Buesa que “més enllà de la mida de la força que és possible mobilitzar hi ha la qüestió política. D'acord amb la Constitució, és missió de les Forces Armades la defensa de la integritat territorial d'Espanya, i encara que el seu comandament suprem correspon al Rei, estan subordinades al Govern”, per tant, Buesa atorga al govern de l’estat, i no al Rei, la capacitat de donar l’ordre d’ocupar Catalunya. en cas de secessió. I acaba provocant Rajoy, “quan Mas diu que ningú pot utilitzar unilateralment les armes" és perquè deu estar onvençut que el Govern d'Espanya no aplicarà la força.