directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 14:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Independència: límit 2 anys per salvar l'Estat del benestar

Esquerra afirma que assolint la sobirania plena "en dos anys" es podrà "refer l'estat del benestar" i impedir que acabi "mort" amb Espanya

Comentaris 11  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 15 vots )
carregant Carregant

Hi ha qui interessadament vol separar el debat nacional del social, però van per força units. De fet, avui ERC ha advertit que per salvar l'estat del benestar, cal assolir la independència en un termini màxim de 2 anys. El número cinc de la llista d'Esquerra Republicana, Oriol Amorós, ha assegurat després de reunir-se amb el Centre Català de Negocis, que la situació econòmica d'una Catalunya independent seria viable i milloraria les condicions financeres. Fins a tal punt ho creu el republicà que ha afirmat que des d'ERC calculen que la prima de risc amb un nou estat propi seria inferior als 200 punts si es tenen en compte els paràmetres macroeconòmics de PIB per càpita, exportació i deute en relació a la resta d'Estats d'Europa. 

Comparteix
   

La cúpula d'Esquerra s'ha reunit aquest dijous al matí amb el Cercle Català de Negocis per analitzar la viabilitat econòmica que, segons les seves tesis, tindria una Catalunya independitzada d'Espanya. Després de la trobada, Oriol Amorós ha reafirmat el convenciment dels republicans en que "la millor sortida és la independència". En aquest sentit, ha explicat que els seus càlculs determinen que la prima de risc d'una Catalunya independent se situaria "entre els 150 i els 200 punts". 

En aquest sentit, ha donat per fet que Catalunya situaria els paràmetres macroeconòmics de PIB per càpita, exportació i deute en xifres semblants a la mitjana dels països europeus que l'envolten. I a partir d'aquest càlcul, veu evident que "tindríem una forma de pagament del deute i una prima de risc a uns nivells que ens reduiria molt els costos financers" i que permetria en els primers anys de la independència "tenir una política fiscal a la baixa en IRPF i en l'impost de societats" cosa que creu que "ens permetria millorar el consum i la competitivitat de les empreses". 

Tan segur està el republicà de la viabilitat i millora econòmica de Catalunya fora de l'Estat espanyol, que ha arribat a afirmar que "els pressupostos en salut, educació i benestar d'abans de la crisi els podrem recuperar i fer enrere les retallades viscudes". "En un horitzó temporal del 2013-16, si assolim la independència en dos anys, podrem fer-ho", ha dit, tot afegint que si no és així, "l'estat del benestar està tocat de mort" perquè "Espanya no pot afrontar els deutes que té". 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
PereelDigne fletxa Granollers
19 d'octubre de 2012, 23.59 h

#8 Sembla mentida que amb tan poques paraules es poguin dir tantes bestieses. Sort que el poble parlarà i situarà a cada un al seu lloc.
El que hauríem de cercar seria precisament que ERC tingui uns molt bons resultats per tal de vigilar que el camí de CiU sigui el dreturer cap al nostre alliberament. Si ERC és la segona força, el procés cap a la independència serà molt més ràpit.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
JRS fletxa Alt Empordà PPCC !!*!!
19 d'octubre de 2012, 17.02 h

#8 Tu deus ser brutalment SAVI/A, oi Gentil ? perquè mira que saber què faria ERC en cas de tenir majoria, sense pertànyer a la direcció del partit,... et converteix en més que savi, en PROFETA, i resulta que fins avui, TOTS ELS PROFETES HAN ESTAT UNS MISERABLES ENSARRONADORS. És clar que "potser" tu ets diferent, potser tu ets més que profeta, potser tu ets un DÉU (dels milers de déus que hi ha hagut fins ara, al menys tots menys un (jo crec que tots) TAMBÉ HAN ESTAT ENGANYS MALINTEN... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
JRS fletxa Alt Empordà PPCC !!*!!
19 d'octubre de 2012, 16.56 h

#3 Perdona, Carles V, no havia entès la teva V, però ja veus que jo no afirmava res, només preguntava. Ja m'estranyava que posessis Carles amb E. Torno a presentar-te les meves disculpes. Insisteixo, però, en què fou Carod Rovira el primer de parlar d'un referèndum el 2014, i tothom se n'hi en fotia. I ningú no li ha demanat disculpes, que jo sàpiga.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Gentil fletxa Ripollès
19 d'octubre de 2012, 15.17 h

#6 Si ERC tingu´és majoria, tornaria a fer el tripartit que li va sortir tant rendable per les seves butxaques. Alerta no refiar-vos d'ERC que tornarà a traïr Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Pepo fletxa Terrassa
19 d'octubre de 2012, 12.09 h

#4 Hola Jaume. Estic gairebé al 99% d´acord amb tot el que exposes, però per començar et diré que el benestar (és clar, de tots/es), és precisament igualtat i llibertat, com a poc en el sistema republicà i humanista que és el que a mi m´gradaria que s´implantés.
Com tothom que fa servir el cap per quelcom més que penjar-hi un barret, penso que no serà gens positiu que CiU faci majoria absoluta, perquè haurem begut oli en molts dels aspectes que tu tractes en el teu comentari. Per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Roc fletxa Sarrià de Ter
19 d'octubre de 2012, 11.23 h

#4, aquí el que hem d'aconseguir és que CiU no tregui majoria absoluta. Si ERC tingués majoria fariem referendum i declaració unilateral d'independència per part del parlament (si legalment no ens deixen, doncs ho fem al revés, declaració unilateral i referendum després), celebració d'eleccions constituents i a redactar la nova constitució de la república catalana. Jo també crec que el nou país ha d'estar al servei dels ciutadans i no dels oligopolis financers. Però això només ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
mario fletxa barna
19 d'octubre de 2012, 10.14 h

#4 És una mica el que tothom pensa, però els polítics són els que han de dur la política en democràcia, jo només et diré que la proposta que va fer ERC a CIU per no desmuntar l'estat del benestar va ser tornar l'impost de successions als més rics que és un 20% del total, imposar una taxa turística ( que aquest any hagués estat d'una entrada suculenta a les arques de la generalitat) imposar un impost a la banca per les grans imposicions. Només amb això ja no hi haguessin hagut reta... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jaume fletxa Barcelona
19 d'octubre de 2012, 09.20 h

Quan això arribi, la sanitat serà pública o privada?. D'on sortiran els diners, fins que siguem independents per mantenir, el que ha costat tant temps d'aconseguir? Si s'ha invertit en obres públiques i equipaments que no tenen sortida (AVE, Aeroports, Ciutats de la cultura... espoli fiscal, bombolles immobiliaries, casos Pretoria, Millets, i el que no ens arriba); si el capital privat ha anat a sortides especulatives i no de creació de riquesa estructural (cultura, educació, Investigaci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles V fletxa Vilanova
19 d'octubre de 2012, 06.50 h

JRS he dit res fals? Equipares escepticisme amb espanyolisme? V és la inicial del meu cognom per cert...veig que he ferit susceptibilitats.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 5
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
JRS fletxa Alt Empordà, PPCC !!*!!
18 d'octubre de 2012, 18.39 h

Jo calculava que serien 4 o 5 anys, però de ben segur que els dirigents d'ERC (per molt que digui el "monarca" de Vilanova) tenen mitjans i saben calcular molt més bé que jo.

Per cert, monarca vilanoví (#1), ja em dirás qui va anunciar el referendum per la independència per a 2014. I no entenc perquè has triat un nom tan abominable com el de CarlOs V (que de català no en tenia res més que l'avi i que en realitat es dèia Karl der Fünfte) ... que potser ets espanyolista, pregunto? H... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.