directe ! a La República. N. 4126. Dilluns, 17 de juny de 2024 20:15 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

El Constitucional torna a atacar el català: cop a la justícia

El TC sentencia que la justícia és una competència de l'Estat i deixa clar que el català no pot ser un requisit

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El Tribunal Constitucional ha desestimat un recurs d'inconstitucionalitat presentat l'any 2004 pel Parlament en contra de l'última reforma de la llei orgànica del Poder Judicial. En la sentència, el TC referma que la justícia és una competència espanyola i que per tant els funcionaris de justícia tenen caràcter estatal. Això significa que el català només serà un mèrit a la justícia, i no un requisit. El Parlament va recórrer contra més de 30 punts de la llei orgànica del Poder Judicial, que havia reformat un any abans el govern de José María Aznar, en considerar que envaïa competències de la Generalitat. Segons el TC, però, Catalunya només té competències en el personal no judicial de Justícia.

Comparteix
   

El Parlament de Catalunya va interposar un recurs d'inconstitucionalitat el 25 de març del 2004 contra una trentena de preceptes de la llei orgànica del Poder Judicial que considerava que envaïen les competències de la Generalitat.

El Tribunal Constitucional, en una sentència del 20 de setembre feta pública aquest divendres, recorda que l'article 149.1.5 de la Constitució atribueix a l'Estat la competència exclusiva sobre l'Administració de Justícia. Segons afirma a la interlocutòria, la sentència de l'Estatut ja establia que les competències només es refereixen al personal no judicial.

Això afecta el català. La sentència deixa clar que en les convocatòries per a llocs de treball de les comunitats autònomes amb competències assumides i que tinguin una llengua oficial "es valorarà com a mèrit el coneixement oral i escrit" d'aquesta llengua. Només en determinats llocs de treball, "quan de la naturalesa de les funcions se'n derivi l'exigència" la llengua podrà "considerar-se requisit exigible".

A més, recorda que el caràcter "nacional" del cos de funcionaris "impedeix la designació dels membres dels tribunals qualificats per part de la Generalitat de Catalunya".

La Generalitat només té competència sobre el personal no judicial al servei de l'Administració de Justícia, fet que inclou la regulació de l'organització del personal en cossos i escales, el procés de selecció, la promoció interna i la formació, la provisió de destinacions i ascensos, les retricuions, la jornada laboral, etc.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Pere fletxa Terrassa
20 d'octubre de 2012, 14.17 h

#8
I lligarem els gossos amb llonganissa, però només els gossos catalans, els altres gossos que es fotin.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
20 d'octubre de 2012, 11.07 h

En el cas que assolim la independència talcom volem, els funcionaris que han vingut d'Espanya per a ocupar places a Catalunya no marxaran, cal que siguem realistes, ells no voldran marxar ja que a Espanya totes les places dels jutjats són ocupades per funcionaris de carrera des de fa molts anys i apareixen molt poques places molt de tant en tant, per aquesta raó venen columnes senceres d'autocars i altres mitjans de transport des de Galícia, Andalucia, Aragó, Extremadura, Murcia i altr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
JRS fletxa Alt Empordà PPCC !!*!!
20 d'octubre de 2012, 09.37 h

Els castellans i els seus satèl.lits són especialistes en tribunals DEGENERATS. I si no t'ho creus, pregunta-ho als Països Baixos, pregunta'ls què pensen del famós "Tribunal de la Sangre"de l'època dels Habsburg (els que els castellans, poc dotats per les llengües, anomenen "casa de Austria")


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
20 d'octubre de 2012, 05.09 h

Quant jutges del Constitucional eren jutges del Caudillo Franco? Si tots ho eren, i van col.laborar amb la dictadura criminal, feixista i terrorista, com es que encara no s'els ha jutjat i expulsat de la carrera judicial franquista? España, pais surrealista, golpista, antidemocratic i fexista com cal. Pels espanyols, saber idiomes es una aberració intellectual


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Carles V fletxa Vilanova
20 d'octubre de 2012, 01.41 h

D'acord que tot això aviat deixarà d'importar i els convidarem amablement a fer les maletes i fotre el camp i treure les seves grapes del nostre país. Però això no treu que aquest edifici tan bonic que tenen els del TC a Madrit el podríem adquirir en concepte de deutes contrets i convertir-lo en un parc temàtic.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Synera fletxa Barcelona
20 d'octubre de 2012, 00.29 h

Ja no s'aguanta més. Insubmissió front a uns tribunals polítics, un rei polític, un gobern espoliador, unes Corts a on no es pot parlar català ( la cinquena part de la població espanyola el parla. No som Mèxic ni Argentina, ni el Pais Basca, parlant en plata). I, a sobre, la virreina sevillana que no sap ni història, ni cultura, ni res. Cultura nazionalsocialista espanyola. Re més! Senyora delgada vagi a adqurir cultura democràtica. Aquí no cal espanyolitzar. Ho enten? Psrò tan fa q... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
David fletxa Garraf
19 d'octubre de 2012, 19.57 h

Que facin el que vulguin, ja els hi queda poc..
Visca Catalunya Estat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
19 d'octubre de 2012, 19.55 h

Quan siguem independents, hi hauran moltes places lliures als jutjats...


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Vicenç Ramoneda i Ullar fletxa Sentmenat - (República de Catalunya)
19 d'octubre de 2012, 19.52 h

El castellà "eminentment és una llengua americana", en tant que al continent americà s'hi concentren el 90% de parlants, o no?


Valora aquest comentari:   votar positiu 16   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.