Acceptarien avui els escocesos la unió d'una Escòcia independent amb Anglaterra?
El director de la campanya 'Yes Scotland' fa la pregunta mentre assegura que "El 2014 serà l'any del sí i aconseguirem la majoria que busquem"
El director de la campanya en favor de la independència d'Escòcia, Blair Jenkins, ha defensat que el 2014 "serà l'any del sí". En un discurs al congrés de l'SNP a Perth, Blair Jenkins ha dit que la plataforma 'Yes Scotland' aconseguirà la majoria i ha demanat als partidaris de la independència que "no mirin les enquestes", que actualment mostren un suport majoritari per mantenir la unió. De fet, Jenkins ha proposat als escocesos que facin l'exercici de pensar si avui votarien a favor d'unir una Escòcia independent amb Anglaterra. "Seria una campanya impossible", ha assegurat Jenkins, que havia estat cap d'informatius de la televisió escocesa STV i de BBC Scotland.
La independència no pot aïllar Escòcia a nivell internacional"Si pareu un moment i ho analitzeu, una campanya avui per persuadir Escòcia d'entrar a la unió seria, en la meva opinió, impossible de tirar endavant. Només cal que imagineu les propostes, el que es proposaria al poble escocès", ha dit Blair Jenkins, que de seguida ha descrit quines serien aquestes "promeses" electorals: "El teu principal parlament es traslladarà a milers de milles, els teus diputats seran una petita minoria, tindràs un govern pel que no has votat, tots els beneficis del teu petroli i gas es donaran al Tresor de Londres. L'arsenal més important d'armes nuclears d'Europa occidental es construirà al riu Clyde, a unes 30 milles de la teva ciutat més gran. T'uniràs a un país on els serveis de salut i educació estan sent ràpidament privatitzats".
Durant el seu discurs, el cap de la campanya pel 'sí' ha rebutjat que la independència pugui aïllar Escòcia a nivell internacional. Segons Jenkins, els partidaris de mantenir-se al Regne Unit asseguren que "la resta del món, altres països, adoptarien immediatament una visió irracional i hostil cap a l'Escòcia independent". "No crec que això tingui cap base racional ni substancial", ha destacat.
"Labouf for independence" una escisió del slaboristes per la independència
Jenkins, que dirigeix una campanya que pretén agrupar tots els partidaris de la independència, sigui quin sigui el seu partit, ha destacat que cada vegada tenen més seguidors. Segons ell, després de l'SNP, el Partit dels Verds tindrà un "rol substancial" a la campanya, però també comptarà amb membres dels laboristes i els liberal demòcrates. De fet, dins del partit laborista -que lidera la campanya pel 'no' dirigida per l'exministre britànic d'Economia, Alistair Darling-s'ha creat recentment un grup de partidaris de la independència, "Labour for Independence".
Queda temps per guanyar els adeptes que calen
Jenkins ha demanat a l'audiència del congrés de Perth que no miri les enquestes negatives per la causa independentista, perquè encara queden dos anys fins el referèndum. "Crec que tenim les proves. Crec que tenim els arguments. Crec que tenim la visió i el moment", ha assegurat el director del 'Yes Scotland'. Precisament aquest dissabte, la campanya pel 'no' ha publicat una enquesta que indica que del 31% d'escocesos a favor de la independència, només un 16% n'és "fortament" partidari. El sondeig també apunta a un 56% d'opositors a la independència, dels quals un 37% s'hi oposa intensament.
Per l'SNP d'Alex Salmond, però, l'enquesta també té altres lectures. "Aquest sondeig indica que ja hi ha un quart dels votants laboristes i gairebé un terç dels liberal demòcrates que estan a favor d'una Escòcia independent, mentre que el suport general pel 'sí' ha crescut un 3% en dues setmanes", ha assegurat un portaveu del partit. "Confiem que quan arribi el referèndum, en dos anys, el poble escocès votarà sí a una Escòcia independent", ha afegit el portaveu.
La independència é sel camí cap a la prosperitat econòmica
Aquest dissabte el primer ministre escocès, Alex Salmond, s'adreçarà al congrés de l'SNP. Es preveu que el líder del partit defensi els beneficis d'una Escòcia independent, defensant les diferències de gestió entre el govern britànic i l'escocès pel que fa a l'austeritat i remarcant que la independència és el camí cap a la prosperitat econòmica.
El partit independentista d'Escòcia, l'SNP, celebra des de dijous a Perth el seu congrés anual. Divendres al vespre, els delegats de la formació van votar a favor d'una resolució que estipula que una Escòcia independent hauria d'esdevenir membre de ple dret de l'OTAN. La mesura suposa un canvi en la política del partit, fins ara anti-OTAN (i que defensa que es retiri l'armament nuclear britànic del riu de Glasgow). La nova política de defensa, dissenyada pel diputat escocès a Westminster Angus Robertson, es va votar per 426 vots a favor i 332 en contra. L'SNP defensa que una Escòcia independent ha de tenir un exèrcit propi i la seva pròpia política internacional.