directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 4 d'octubre de 2024 16:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La sanitat catalana també pateix la manca de previsió inversora

El ràpid creixement demogràfic i l'envelliment de la població ha disparat la demanda sanitària

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

La consellera de Salut, Marina Geli, ha advertit que la manca d'inversió que tants problemes ha generat en serveis com Renfe o la xarxa elèctrica també afecta la xarxa sanitària. En referència implícita als governs de CiU, Geli ha lamentat que en la dècada dels 90 'no es va saber preveure' les necessitats de la Catalunya actual, on el ràpid creixement demogràfic i l'envelliment de la població ha disparat la demanda sanitària. El secretari executiu d'autogovern de Convergència Democràtica de Catalunya, Francesc Homs, li ha replicat que CiU sí va planificar el futur però no va encertar en algunes de les seves previsions, i ha advertit a Geli que 'anar-se passant la pilota' d'uns als altres només genera 'desconcert'.
donació sang granollers hospital
Un ciutadà dóna sang a Granollers

Comparteix
   


Etiquetes
Geli, que aquest dimarts ha inaugurat un curs sobre addiccions i malalties mentals a la Universitat Catalana d'Estiu, considera que la sanitat ha patit també durant anys la manca d'inversió en infraestructures que en els últims mesos tant està denunciant Catalunya. Per la consellera, el Govern d'aquells anys hauria d'haver previst el futur i no només dedicar-se a gestionar el present. En aquest sentit, Geli ha assegurat que el Govern del tripartit deixarà ben lligat el futur de la sanitat catalana.

En referència implícita als governs de CiU, Geli ha lamentat que durant la dècada dels 90 'no es va preveure de cap manera' el creixement demogràfic que experimentaria Catalunya en els anys següents, i per això 'ara ens costa més gestionar el present'. La consellera de Salut ha recordat que Catalunya és la regió europea on més ràpidament ha crescut la població en els últims 20 anys, amb un milió més d'habitants només en l'última dècada. Al fenomen migratori se l'ha sumat, a l'envelliment de la població autòctona, que ha disparat la demanda d'atenció sanitària.

Com a exemple de la manca de previsió, Geli ha recordat que feia 25 anys que no s'augmentava el numero d'alumnes de Medicina a Catalunya. La manca de facultatius ha obligat al Departament a crear per al curs vinent 3 noves unitats docents d'aquesta carrera, concretament a la Universitat de Girona, la Pompeu Fabra i la Universitat Internacional de Catalunya.

Geli ha recordat, però, que els resultats d'aquest augment de places no es començarà a veure fins d'aquí a una dècada, ja que la formació d'un metge dura uns deu anys. Entretant, la conselleria estudia tornar a buscar especialistes en altres països amb excés de metges, com ara els d'Europa de l'Est.

La consellera ha recordat que la conselleria de Salut s'emporta més d'una quarta part del pressupost de la Generalitat i ha comentat que, 'com molts altres', el seu departament espera amb impaciència un nou model de finançament. La consellera ha destacat, però, que la percepció general entre els ciutadans és que el sistema sanitari català és 'bo', malgrat les mancances, perquè el sistema de salut s'està adaptant 'raonablement bé', segons ha dit, als canvis del país.

Malalties mentals


D'altra banda, Marina Geli ha explicat que cada cop es detecten més casos de malalties mentals a Catalunya, sobretot pel que fa a trastorns mentals lleus. De fet, segons la conselleria de Salut un de cada quatre catalans patiran algun trastorn mental al llarg de la seva vida. Actualment el Departament de Salut destina l'11% del seu pressupost a aquestes malalties, que suposen el 30% de les consultes a l'atenció primària. Tot i això, segons Geli, encara hi ha un infradiagnòstic en malalties com la depressió.

Geli ha subratllat que la conselleria treballa en diverses línies per millorar el diagnòstic, fins i tot a les escoles bressol, col·legis i instituts, per detectar precoçment possibles trastorns mentals o addiccions. En aquest sentit, Geli ha recordat que en els últims anys s'ha produït un gran canvi en el consum de drogues, amb una edat d'iniciació cada cop més baixa i una menor percepció de risc en substàncies com el cànnabis, que en deu anys ha crescut un 94% entre els consumidors catalans.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi fletxa Manresa
23 d'agost de 2007, 13.23 h

Fa 4 anys que governa el tripartit, però la culpa és de convergència. Em pregunto quant de temps hauran de governar els socialistes perquè deixin de fer aquesta excusa tan estúpida.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Massa voltors volen devorar la riquesa catalana

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.