directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:47 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

21-O: 1,7 milions de bascos i 2,7 milions de gallecs estan cridats a les urnes

Les eleccions al País Basc i Galícia suposen un test per a les polítiques del PP a l'Estat

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- 1,7 milions de bascos i 2,7 milions de gallecs estan cridats a les urnes aquest diumenge per decidir la configuració de sengles parlaments autonòmics. Les d'aquest 21 d'octubre són les primeres eleccions a Euskadi sense l'amenaça d'ETA i suposaran el retorn de l'esquerra abertzale al parlament de Vitòria. Les enquestes prèvies a la jornada electoral basca pronostiquen una victòria d'Íñigo Urkullu (PNB), EH-Bildu com a segona força més votada i el PSE del lehendakari Patxi López en tercera posició. A Galícia, la incògnita és saber si el PP d'Alberto Núñez Feijóo revalidarà la majoria o bé els ciutadans castigaran les retallades. Les darreres enquestes situen en un 40% el nombre de gallecs indecisos. 
La candidata d'EH-Bildu, Laura Mintegi; el candidat del PSE, Patxi López; el candidat del PNB, Iñigo Urkullu; i el candidat del PP, Antonio Basagoiti, en el debat electoral televisiu del dimecres passat al País Basc.
La candidata d'EH-Bildu, Laura Mintegi; el candidat del PSE, Patxi López; el candidat del PNB, Iñigo Urkullu; i el candidat del PP, Antonio Basagoiti, en el debat electoral televisiu del dimecres passat al País Basc.
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Els col·legis electorals de Galícia i el País Basc obren portes a les 9 del matí d'aquest diumenge. Al País Basc, són 758 els centres habilitats i 1.775.336 electors censats estan cridats a les urnes. A Galícia, hi ha 2.528 col·legis electorals i 2.696.566 milions d'electors, dels quals 397.383 viuen a l'estranger.

Serà EH Bildu la sorpresa?

Les eleccions al País Basc arriben un any després que ETA anunciés el cessament de l'activitat armada. El terrorisme, doncs, ha passat a un segon pla i els candidats s'han centrat al llarg de la campanya en la crisi econòmica i també en les aspiracions independentistes. Tot i que totes les convocatòries electorals tenen les seves sorpreses i el nombre d'indecisos era elevat quan es van realitzar les enquestes, les travesses donen per fet que el candidat del PNB, Iñigo Urkullu serà el proper lehendakari. Els pronòstics també diuen que cap partit aconseguirà la majoria absoluta al parlament de Vitòria, que té en total 75 escons.

Totes les enquestes preveuen a més que l'esquerra abertzale, absent en els darrers comicis pels seus vincles amb ETA, irrompi a la cambra basca com a segona força més votada, desplaçant els socialistes, actualment al govern. La convocatòria electoral s'hauria d'haver celebrat la primavera del 2013, però el lehendakari, el socialista Patxi López, va avançar els comicis després que el president del PP basc i actual candidat dels populars, Antonio Basagoiti, anunciés al maig la ruptura del pacte que sostenia els socialistes al govern basc. López es va convertir en el primer lehendakari no nacionalista l'any 2009.

La campanya electoral, així com la llarga precampanya, s'ha caracteritzat per la moderació en els missatges de tots els candidats, que han estat molt centrats en les propostes per abordar la crisi econòmiques. Tot i això, el debat independentista obert a Catalunya ha fet que els candidats bascos es veiessin obligats a posicionar-se. El cap de llista del PNB ha preferit aparcar la qüestió independentista, mentre socialistes, i sobretot populars, han coincidit en els seus missatges sobre les conseqüències econòmiques negatives d'una hipotètica secessió.

Després d'una legislatura absent de la cambra de Vitòria i diversos anys d'il·legalització de les seves sigles, l'esquerra abertzale tornarà al parlament integrada en la coalició EH-Bildu i amb la professora universitària i escriptora Laura Mintegi com a candidata. Mintegui confia que en aquesta legislatura hi hagi una consulta independentista, si bé la majoria dels seus missatges durant la campanya s'han centrat en la crisi econòmica i en plantejar una política econòmica diferent del model neoliberal.

Núñez Feijóo podria perdre la majoria absoluta

Les eleccions gallegues es presenten com un examen a la gestió del president del govern estatal, Mariano Rajoy. La votació s'ha convertit en un plebiscit sobre el rescat bancari, les retallades i la pujada d'impostos del PP i la possible petició d'una nova ajuda a l'Eurozona. El populars, encapçalats a Galícia per Alberto Núñez Feijóo, s'arrisquen a perdre la majoria absoluta i fins i tot el poder. Això seria un important revés per a Rajoy, ja que el PP ha governat a terres gallegues durant 24 dels darrers 31 anys.

Segons una enquesta recent del diari 'La Voz de Galicia', un 40% dels electors encara no havien decidit fins fa poc a qui votarien, fet que dificulta les previsions sobre el resultat. El sondeig donava 39 escons al PP, davant dels 21 al Partit Socialista encapçalat per Pachi Vázquez. Altres enquestes, però, atorgaven als populars menys dels 38 diputats que es necessiten per aconseguir la majoria absoluta.

Les eleccions se celebren enmig d'una recessió al conjunt d'Espanya i unes perspectives econòmiques a la baixa. Tot i que l'atur a Galícia, situat en un 21% és més baix que la mitjana espanyola del 24,6% -impulsat sobretot per Inditex-, alguns sectors lluiten per sobreviure.
Els dubtes sobre la petició d'un nou rescat a l'Eurozona han planat també sobre la campanya gallega. I de fet Feijóo, un potencial hereu polític, s'ha distanciat del president del govern durant la campanya. Tots dos han aparegut junts a Galícia només una vegada i els cartells de campanya de Feijóo contenen un logo discret del PP i una fotografia del candidat, amb el lema 'Galícia primer' en gallec. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
JRS fletxa Alt Empordà PPCC !!*!!
21 d'octubre de 2012, 17.51 h

#1 Oh!! quina por!! Aquí hi ha un monstre que encara usa la paraula FRIKI ! Recony quin mal gust. I quins arguments, dignes de... (no sé trobar cap lloc ni persona d'on o de qui puguin ser dignes uns arguments tan anèmics, meres exclamacions sense raonaments)


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa CATALUNYA
21 d'octubre de 2012, 12.09 h

#1 Deixa més aviat de pensar amb el cul,o és que et penses que no saben que el pp tornarà a guanyar a Galícia?la té en propietat des de fà anys,era la finca particular de fraga.Els vots ja estàn a les urnes des de ahir,avui treuen els votants a passejar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Lomik fletxa nòmada
21 d'octubre de 2012, 11.07 h

#1 Amb el cap amb el cor i amb el cul si fa falta: Independència !


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Xavier fletxa Sabadell
21 d'octubre de 2012, 08.43 h

Avui el PP de GALICIA farà callar moltes boques i posarà la por el cos a molts frikis separates d'aquest país.
No era Galícia una comunitat històrica, amb llengua propia i clau pel trencament d'ESPANYA?
Ainssss, que no acabem mai de d'encertar una......
Com sempre somiant truites.... deixeu de pensar amb el COR i comenceu a pensar amb el CAP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 9
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.