directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 11:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

"Catalunya té més projecte que Espanya"

En una entrevista a televisió, el president de la Generalitat ha demanat a Rajoy que deixi que els catalans decideixin el seu futur per no crear més "frustració"

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

Barcelona (ACN).- El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat en una entrevista al programa 'Salvados' de la Sexta, que avui "Catalunya té més projecte que Espanya". Mas ha fet referència al procés que ha iniciat el país cap a l'autodeterminació i que hauria de culminar amb la creació d'un nou estat català dins la UE si els ciutadans així ho decideixen. En aquest sentit, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que permeti la convocatòria d'un referèndum. "Es provoca més frustració no deixant que la gent decideixi sobre el seu futur", ha apuntat. Mas ha destacat el component "d'il·lusió" que s'ha generat entre els catalans i que "compensa" els patiments que arriben com a conseqüència de la crisi. 


© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Mas ha concedit a la Sexta la primera entrevista a un mitjà de comunicació estatal després de l'Onze de Setembre. La independència de Catalunya ha estat el principal tema de conversa en una entrevista gravada a Vilassar de Mar el passat 12 d'Octubre, coincidint amb el Dia de la Hispanitat. Una data fixada pel president, tal com s'ha encarregat de recordar el presentador del programa, Jordi Évole. "No m'identifico molt amb aquesta festa", ha explicat Mas.
 
"Espanya s'ha quedat en el fons sense projecte. O el seu projecte consisteix en mirar-se el melic i recentralitzar-se completament", ha opinat Mas durant el transcurs de l'entrevista. Davant d'aquest fet i la impossibilitat amb què ha topat Catalunya per seguir progressant, el president de la Generalitat ha destacat el procés cap a l'autodeterminació com la millor alternativa per als catalans. "Si l'alternativa és quedar-nos com estem no ens serveix", ha assegurat.
 
Davant d'aquest escenari, Mas ha demanat a Rajoy que permeti la convocatòria d'un referèndum a Catalunya perquè els catalans puguin decidir el seu futur. "Vol vostè que Catalunya sigui un nou estat de la Unió Europea?", és la pregunta que planteja Artur Mas i a través de la qual confia aconseguir una gran majoria social partidària del 'sí'. El candidat de CiU a la reelecció ha insistit en què convocarà un referèndum (amb el permís de l'Estat) o una consulta (a través de l'aprovació d'una llei catalana de consultes) durant els propers quatre anys. "Si posem una data ara ens estarem lligant de mans innecessàriament. Escollirem la data quan més ens convingui", ha afirmat.
 
"A Catalunya tenim les retallades, la crisi, la recessió econòmica, l'atur, la pobresa i encara massa fracàs escolar. Però hi ha molta gent que té il·lusió. I això és nou", ha destacat Mas mentre parlava del dret a decidir, que el proper 25 de novembre tindrà el primer examen en unes eleccions marcades pel discurs nacional. Unes eleccions que Mas ha insistit que no hauria convocat en cas que Rajoy hagués acceptat negociar el pacte fiscal. Fins i tot ha arribat a dir que la manifestació de l'Onze de Setembre no hagués estat tan "decisiva" si el president espanyol no s'hagués negat en rodó a canviar el model de finançament de Catalunya.
 
Durant l'entrevista, d'una hora de duració, Évole ha qüestionat Mas sobre diferents aspectes tant del seu bagatge al capdavant del Govern com de la configuració d'una Catalunya independent. En aquest segon capítol, Mas ha explicat, entre d'altres, que no veuria lògic la creació d'un exèrcit català, ni que els jubilats deixessin de pagar els medicaments, ni la supressió dels peatges a les autopistes. En canvi, ha destacat que en amb un estat propi la Generalitat podria treballar perquè els catalans tinguessin un millor sistema de pensions, un millor model sanitari i educatiu i més serveis socials.
 
Pel que fa al balanç de Govern, Mas ha reconegut que objectivament el balanç del creixement del nombre d'aturats, de les retallades en serveis públics o de la destrucció d'empreses no és el millor actiu per convocar unes eleccions. Tot i això, ha explicat que CiU "ha agafat el toro per les banyes" i s'ha posat al davant de les reclamacions dels ciutadans. És per això que confia rebre un gran suport el proper 25 de novembre.
 




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Jaumet fletxa Barcelona
22 d'octubre de 2012, 12.42 h

La Constitció del 78 está ferida de mort en espera del tret
de gràcia del 25 Novembre.
Ara bé, les coses clares i laxocolata espéssa : Que quedi
molt clar en TOTS els progranes sobiranistes que volem
la INDEPENDÈNCIA com té Dinamarca ( que ha arrivat
a dir el Sr. A. Mas, tingui-ho molt present Sr.President!).---


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
22 d'octubre de 2012, 12.00 h


El senyor Mas utilitza la independencia per fótrevos mes impostos, retallades i demés, tira la culpa a Espanya i no a si mateix, vos vendrà la moto i despres vos pendrà pel sac


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 d'octubre de 2012, 10.48 h

En Mas està fent el que toca. No es pas ell sol, qui desitja tenir un nou status Europeu a Catalunya, sinó la gran majoria dels catalans. Un altre cosa és el que desitgen a Madrid, que és poder-li agafar com a cap de turc i una vegada desacreditat el líder, la resta a fer punyetes. Per tant, s'han de tenir les idees clares que des de Madrid en saben molt de com fer mal a Catalunya, tenen tanta experiència........


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.