directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 de juliol de 2024 01:49 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Tecnologia doble fletxa

La UAB participa en un projecte europeu per estudiar els orígens de la matèria

Vol reproduir les condicions del Big Bang

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Port d'Informació Científica, centre tecnològic situat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), iniciarà el pròxim 23 d'agost la primera fase del projecte europeu Large Hadron Collider (LHC), l'accelerador de partícules més gran del món. L'objectiu és reproduir condicions similars a les que es van produir al Big Bang per estudiar els orígens de la matèria. El Port d'Informació Científica i altres centres de computació d'arreu del món començaran a rebre dades de raigs còsmics captades per l'ATLAS, un dels quatre detectors que s'utilitzaran al projecte. Aquestes dades s'utilitzaran per provar el sistema abans que l'accelerador es posi en marxa a l'abril del 2008.
sincrotó partícules
Comparteix
   


Etiquetes
El projecte LHC consisteix en un gran accelerador de partícules situat a un túnel subterrani de 27 kilòmetres de llargada que creua la frontera entre França i Suïssa. Dins del túnel, feixos de protons seran accelerats a velocitats properes a la de la llum i es faran col·lidir. Això permetrà reproduir condicions de densitat d'energia molt grans, similars a la dels primers moments de l'univers, el Big Bang.

Segons la UAB, d'aquesta manera es podrà estudiar l'origen de la matèria, posant a prova la validesa de la teoria vigent que explica el comportament de les partícules elementals.

L'acceleració i la col·lisió de partícules a alta energia genera una informació que és detectada per quatre aparells. Els detectors envien aquesta informació a una sèrie de centres de computació repartits per Europa, Àsia i Amèrica que emmagatzemen i processen les dades, entre d'ells el de la UAB. Entre el 23 d'agost i el 3 de setembre es començarà a provar el funcionament del sistema fent que un dels quatre detectors, anomenat ATLAS, detecti dades provinents de raigs còsmics i els transmeti a diversos centres de computació.

S'espera que durant aquests dies es podran emmagatzemar 10 milions de col·lisions de partícules. Un cop analitzades, les dades seran utilitzades per refinar els paràmetres de calibració del detector abans que aquest comenci a treballar, el 2008, amb les dades provinents dels experiments d'acceleració i col·lisió de partícules.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els sabaters que facin sabates i els turistes que ajudin a millorar la vida de tots

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.