Les relacions Catalunya-Espanya i la crisi econòmica, opcions per als lectors de no-ficció
El preu de la traïció de Miquel Mir i Mariano Santamaria, Les lliçons d'història de Ramon d'Abadal i la reedició de Notícia de Catalunya, de Jaume Vicens Vives, són tres dels títols més suggerents que els aficionats a la història de Catalunya poden trobar aquest Sant Jordi. Més d’actualitat, hi ha uns quants assajos dedicats a explicar i donar les claus de la crisi econòmica. Per exemple, Els plats trencats, de Francesc Sanuy. Una altra crisi, la de la llengua, és motiu de reflexió a Plantem Cara, una obra de Joan Solà que continua despertant interès. Però una de les obres amb més números per triomfar aquest Sant Jordi és la del divulgador científic Eduard Punset, que tanca amb El viatge al poder de la ment (Ediciones Destino) la seva trilogia sobre la felicitat, l'amor i el poder, les claus, segons l'autor, que mouen el món.
Amb aquesta darrera entrega, Punset descobreix els enigmes del cervell humà i del món de les emocions i demostra l'enorme poder que té la ment sobre el comportament.El guanyador del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2009, Joan Solà, ha recollit a Plantem Cara. Defensa de la llengua, defensa de la terra (La Magrana) un seguit de peces breus, publicades principalment a la secció 'Parlem-ne' del diari Avui. Amb ironia i rotunditat, Joan Solà presenta articles escrits entre el 1998 i el 2008 on dóna lliçons de gramàtica i reflexiona sobre l'etimologia. Solà, que ha comptat amb la col·laboració de Neus Nogué i Helena Gonzàlez, expressa amb aquesta publicació el seu compromís amb la llengua i amb el país, i posa de manifesta la seva preocupació per la degradació tan d'un aspecte com de l'altre.
La crisi econòmica ha donat i dóna per a moltes reflexions i assajos. En aquesta línia Francesc Sanuy acaba de publicar Els plats trencats (La Magrana), on aporta les seves reflexions sobre les veritables causes de la crisi, intentant buscar els responsables i denunciar males pràctiques que han portat a la deriva l'economia mundial. Per això, el subtítol que ha escollit: ‘Banquers, polítics i ciutadans: culpables i víctimes de la crisi econòmica’.
L’assassinat dels maristes i Tarradellas
A El preu de la traïció (Editorial Pòrtic), els historiadors Miquel Mir i Mariano Santamaria posen en paper les seves investigacions sobre la violència revolucionària i expliquen la persecució i el xantatge que van patir els maristes per part de dirigents de la CNT-FAI i la fosca relació que hi va tenir l’expresident Josep Tarradellas . Dóna a conèixer el que es considera un dels episodis més cruents de la persecució religiosa a Catalunya durant l'any 1936 que va acabar amb la vida de 172 maristes.
L'editorial La Magrana presenta una sèrie de textos i reflexions que el gran medievalista Ramon d'Abadal i de Vinyals va redactar per explicar històricament les relacions entre Catalunya i Espanya. D’Abadal va dedicar bona part de la seva tasca a desxifrar els orígens nacionals del país i va reflexionar sobre el món contemporani. Una obra que dóna una mirada al passat i permet entendre millor aspectes actuals de l’encaix de Catalunya en l’Estat.
Aquest 2010 i amb motiu de l'aniversari del naixement de l'historiador Jaume Vicens Vives, es reedita Notícia de Catalunya (Vicens Vives), el llibre català més venut durant el Nadal del 1954, any en què va veure la llum. En aquell moment, quan Vicens Vives ja estava consolidat com a catedràtic d'història moderna a la UB, la publicació era insòlita perquè reflexionava sobre la catalanitat i malgrat això, va ser ben acollida a l'estat espanyol. Ara, en la commemoració d'aquest aniversari, s'ha reeditat amb un avantpròleg de Borja de Riquer.
L'historiador granadí José Enrique Ruiz-Domenec acaba de publicar Europa: las claves de su historia (RBA) un assaig que para atenció a la idea d'Europa al llarg de la història i a les bases que l'han fet evolucionar com ara les arrels cristianes, la cultura o les diferents formes de govern i mites. Segons l'autor, la voluntat és donar a conèixer detalls de la història d'Europa per poder fer un pas endavant.
I per canviar de continent, ha arribat també a les llibreries Las grabaciones de Bill Clinton (RBA), el recull de les 79 converses que va tenir l'expresident nord-americà amb el periodista i guanyador d'un Premi Pulitzer, Taylor Branch. Amb més de cent hores gravades, Clinton va deixar testimoni de la seva tasca al capdavant de la Casablanca, va repassar els episodis més satisfactoris i també els més obscurs que ara conformen un volum de més de 800 pàgines.