directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Josep-Lluís Carod-Rovira i el periodista Toni Cruanyes, guanyadors en la 41a edició dels Premis Octubre

L'exvicepresident obté el Premi de narrativa ex aequo amb l'escriptor valencià Tomàs Llopis, mentre que el premi de poesia ha estat per Josep Anton Soldevilla

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

València (ACN).- Josep-Lluís Carod-Rovira ha estat guardonat aquest dissabte amb el Premi Andròmina de Narrativa per la novel·la 'La passió italiana', guardó compartit ex-aequo amb 'Hi ha morts que pesen cent anys' del valencià Tomàs Llopis. El corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes, ha obtingut el Joan Fuster d'Assaig per 'Un antídot contra l'extrema dreta' mentre que el poeta barceloní Josep Anton Soldevilla ha estat guardonat amb el Vicent Andrés Estellés de Poesia per 'El mur de planck'. Tots quatre han estat els gran noms de la 41a edició dels Octubre, que s'han lliurat en el tradicional sopar que reuneix al món cultural, econòmic i polític dels territoris de parla catalana, una cita recuperada enguany. 
Els quatre guardonats en aquesta 41a edició dels Premis Octubre. D'esquerra a dreta, Josep-Lluis Carod-Rovira (Narrativa ex aequo), Josep Anton Soldevilla (Poesia), Toni Cruanyes (Assaig) i Tomàs Llopis (Narrativa exaequo).
Els quatre guardonats en aquesta 41a edició dels Premis Octubre. D'esquerra a dreta, Josep-Lluis Carod-Rovira (Narrativa ex aequo), Josep Anton Soldevilla (Poesia), Toni Cruanyes (Assaig) i Tomàs Llopis (Narrativa exaequo).
© @acn

Comparteix
   


Etiquetes
Presentat amb el pseudònim de Miquel Capella, nom del seu oncle, Josep-Lluís Carod-Rovira, 'La passió italiana' és una llibre de narrativa memoralística "però que inclou també literatura de viatges, retrats d'alguns personatges, fins i tot gastronomia", segons que ha explicat el seu autor en roda de premsa. Carod-Rovira ha insistit en el fet que no són unes memòries sinó el relat de la seva relació amb la cultura italiana i la de molts catalans. 
 
L'actual director de la càtedra sobre diversitat social de la Pompeu Fabra ha explicat que aquesta "passió" per Itàlia li va néixer quan es trobava a la presó Model l'any 1973 al costat de l'advocat Josep Solé i Barberà arran de l'afirmació d'aquest que "els catalans som una mena d'italians frustrats". El llibre lliga reflexions a partir de llocs de la memòria personal de Carod-Rovira vinculats a Itàlia a partir de la idea de la Mediterrània com un espai comú i amb una "perspectiva nacional" en la línia de Joan Fuster, segons que ha explicat. 
 
L'exvicepresident català ha compartit ex-aequo el Premi Andròmina de Narrativa amb el valencià Tomàs Llopis per l'obra 'Hi ha morts que pesen cent anys'. La novel·la narra la història d'una família, els Facadell, des de l'expulsió dels moriscos fins a les segons germanies, finalitzant amb un epíleg de l'inici de la Batalla d'Almansa.
 
Llopis ha explicat en roda de premsa que va començar a escriure el llibre en l'època en què la construcció i les hipoteques estaven en el seu punt més àlgid. "A mi tot això em sona a una nova edició del feudalisme, vaig trobar un paral·lelisme amb el que estem vivint ara", ha assenyalat. L'autor ha afegit que amb 'Hi ha morts que pesen cent anys' ha volgut donar veu "als pobres, als humils i als que es revoltaven contra aquelles condicions tan dures alhora" que recreava l'ambient del seu poble, Benidoleig (Marina Alta), el segle XVII. 
 
Un "llibre de combat"contra l'extrema dreta
 
El corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes, ha obtingut el Premi Joan Fuster d'Assaig per 'Un antídot contra l'extrema dreta'. Cruanyes ha reflexionat sobre els exemples puixants a països com Holanda, Àustria o Finlàndia. El periodista ha explicat que el llibre neix de la idea de fer un reportatge sobre l'extrema dreta a Europa però que amb el temps ha esdevingut un assaig "amb voluntat de ser un llibre de combat". 
 
Cruanyes considera que de l'extrema dreta europea "se'n parla poc i malament" i que calia una mirada analítica sobre els motius del seu èxit a latituds tan diferents. L'autor afegeix que el seu anàlisi se centra en el moviments demogràfics, el canvis en l'economia, la baixada de natalitat, emigració, el paper l'Islam o el fracàs d'Europa de convertir-se en una alternativa autòctona en el procés de globalització. 
 
'Un antídot contra l'extrema dreta' fa un inventari dels exemples arreu d'Europa i alerta dels perills que aquests partits siguin cada vegada més visibles als parlaments i que els partits majoritaris assumeixin part dels seus discursos, deixant-se endur pel populisme. Contra això, Cruanyes conclou que es pot combatre "fent el buit" a aquestes formacions o deixant que participin en formes de govern "perquè perdin aquesta aura d'antisistema". 
 
Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, el poeta barceloní Josep Anton Soldevilla ha estat guardonat per l'obra 'El Mur de planck'. El poemari reflexiona sobre el viatge cap a l'interior de cadascun de nosaltres amb un estil senzill, segons que ha explicat Soldevilla. 
 
Al Tall i Joan Fuster, protagonistes en la Nit dels Octubre
 
La 41a edició dels Premis Octubre ha recuperat el tradicional sopar literari després que l'any passat els problemes econòmics de l'organització obliguessin a suspendre la cita. La nova editora de 3i4, Laia Climent, ha pres el testimoni del seu pare, Eliseu Climent, en una cerimònia que s'ha iniciat amb el parlament de tots dos. 
 
Després del sopar, l'organització ha realitzat un homenatge al grup Al Tall, que deixa els escenaris després de més de 40 anys, i a l'intel·lectual Joan Fuster, en el 50è aniversari de l'obra 'Nosaltres, els valencians'. Els guanyadors de la passada edició, Gemma Aguilera (Assaig), Daniel O'Hara (Novel·la) i Jordi Llavina (Poesia) han rebut els guardons de mans d'Eliseu Climent, en reconeixement a les seves obres, atès que l'any anterior no hi hagué sopar de lliurament. Posteriorment, s'han lliurat els guardons d'enguany. 
 
A la cita, han assistit representants del món polític de formacions com el PSPV-PSOE, Esquerra Unida del País Valencià, Compromís, Esquerra Republicana, PSAN, representants d'Òmnium Cultural, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana o les Universitat Jaume I de Castelló, Universitat d'Alacant i Universitat de València. 
 




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
mario fletxa barna
28 d'octubre de 2012, 10.22 h

Gran notícia, per tots els catalans. Enhorabona per tots ells i sobretot per Carod-Rovira que mai m'ha decepcionat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
28 d'octubre de 2012, 08.15 h

Felicitats, Josep-Lluís: si escrius tan bé com parles, llegir "La passió italiana" serà una disfrutada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.