directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

UP es mobilitza a Madrid contra la presència de transgènics a la producció ecològica 'per respecte als consumidors'

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Una vintena de membres d'Unió de Pagesos (UP) vinguts de totes les demarcacions de Catalunya s'han mobilitzat aquest dijous davant del Ministeri d'Agricultura en contra del nou reglament europeu que permet que la producció certificada ecològica tingui presència de transgènics. Salomó Torres, responsable d'Agricultura i Ramaderia Ecològiques a la Comissió Permanent del sindicat, considera que 'els pagesos i els consumidors es mereixen una mica més de respecte i volen la garantia i la seguretat que els productes ecològics no tinguin cap traça de transgènics'.
unió pagesos transgènic
Manifestants de la Unió de Pagesos a Madrid / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
Fins a Madrid han arribat agricultors i ramaders ecològics convocats per la Unió de Pagesos de Catalunya, la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, la Unión de Campesinos de Castilla-León i la Unión de la Rioja per mostrar el seu rebuig al nou reglament comunitari que regula aquesta activitat agrària. Des de Catalunya han vingut de totes les demarcacions. De comarques com el Bages, l'Alt Empordà, el Priorat, Montsià, Conca del Barberà i del Penedès.

Sota el lema 'L'agricultura ecològica no admet la contaminació transgènica', les organitzacions convocants han denunciat el reglament europeu (CE 834/2007 de 28 de juny, publicat al Diari Oficial de les Comunitats Europees el dia 20 de juliol de 2007) que suposa un 'pas enrere' en el desenvolupament de la producció ecològica. Segons la Unió de Pagesos, aquest nou reglament europeu obre les portes a la presència d'Organismes Modificats Genèticament en els productes ecològics sobre la base 'd'interessos allunyats dels sectors de producció'. El nou Reglament europeu, que entrarà en vigor a partir de 2009, també afavoreix la creació de marques de certificació en detriment de la certificació pública, 'transparent i democràtica'.

Els pagesos catalans han vingut al Ministeri 'a defensar l'agricultura ecològica', ja que permetre que aquesta producció tingui presència de transgènics 'no és ètic' i que els consumidors 'es mereixen una mica més de respecte perquè creuen i confien en aquests productes'. Per aquest motiu consideren que s'ha de garantir que la producció ecològica no tingui cap rastre de transgènics. Salomó Torres, responsable d'Agricultura i Ramaderia Ecològiques a la Comissió Permanent del sindicat, pensa que el Ministeri d'Agricultura donant suport a l'iniciativa europea 'ha desoït tant els agricultors com les cooperatives de consumidors'.

La normativa respecte a la producció ecològica és piramidal. La Comissió Europea recomana un reglament que els països membres i en aquest cas les comunitats autònomes poden adoptar de manera més restrictiva, però mai més laxa.

En el cas de Catalunya, el Departament d'Agricultura d'acord amb el sector va dictar no admetre transgènics per sobre del zero tècnic. Però davant d'això ens podem trobar que altres pagesos de l'estat amb la nova normativa sí que tinguin el 0,9% d'elements transgènics que es pot permetre i per tant, com ha explicat, Salomó 'per una illa en mig d'aquest mar- que seria Catalunya si tira endavant la norma- seria ineficient mantenir el llistó en aquest nivell'. Unió demana al ministeri que 'com a mínim' en tot l'estat espanyol les diferents autoritats competents agafin aquesta línia catalana per ser quant més gent millor i per poder tombar la decisió de la Unió Europea'. UP vol que el Departament d'Agricultura 's'impliqui en la defensa del marc català'.

Segons UP, la normativa afectarà més a aquelles demarcacions que tinguin extensions ramaderes, i també comunitats autònomes com Castella-Lleó o Cantabria.

Les organitzacions convocants consideren fonamental, per tant, disposar d'una normativa estatal i autonòmica que reguli d'una manera eficaç 'les ambigüitats que planteja el reglament europeu', donada 'la falta de credibilitat' que es pot generar de cara als consumidors.

D'altra banda creuen que la creació d'un comitè d'experts des de la Comissió Europea que ostentarà tot el poder de decisió sobre la flexibilitat en el reglament, 'és preocupant' atès que existeix un temor que en aquest organisme no hi hagi representació dels productors, pels pagesos la representació és una 'exigència ineludible des del sector'.

Per tot aquest seguit de motius, els pagesos s'han traslladat fins el Ministeri d'Agricultura a Madrid per reivindicar que l'agricultura ecològica no admeti contaminacions transgèniques per sobre del zero tècnic. També demanden un reglament que concreti els aspectes tècnics de la producció, la transformació i la comercialització, i que tots els aliments, pinsos, coadjuvants tecnològics, productes fitosanitaris, acondicionadors de sòl i fertilitzants que puguin ser utilitzats en els producció ecològica i en la transformació d'aliments i pinsos.

Finalment, els agricultors i ramaders reclamem de manera urgent un reglament comunitari que 'evadeixi la permissivitat latent' en el reglament CE 834/2007 i que permeti el creixement i el desenvolupament d'un model agroecològic i social, dels interessos dels sectors productors i de les demandes de la societat'.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.