Espanya es desespera, no aconsegueix deixar Catalunya fora de la UE
Espanya no se’n surt, la CE no avala la tesi de Rajoy sobre una Catalunya Independent i l’executiu de Rajoy ha de recorre a la falsedat per assegurar el contrari
Els arguments antidemocràtics espanyols necessiten oxigen per combatre el dret a decidir, i el fet que la Comissió Europea, suposadament, avali les tesis de l’executiu espanyol és clau per desarticular l’independentisme a Catalunya, i més, si té lloc abans del 25N. És en aquest sentit cal llegir l’article d’avui a El País, assegurant que malgrat públicament no hi ha un posicionament clar de la CE, en privat hi ha un document de Viviane Reding, avalant la tesi de Rajoy – fet que ha estat desmentit, segons publica Vila Web-, però el diari va més enllà i assegura que fonts de la CE assenyalen que “tots els seus membres tenen molt clar, sense discussió, que una part d'un Estat membre de la UE no pot separar unilateralment i seguir pertanyent a la UE”.
Espanya en un carreró sense sortida A mitjans d’octubre la U.E va donar llargues a Espanya i va assegurar que es posicionarà "sobre les conseqüències legals" de la independència de Catalunya només si l'estat espanyol ho demana d'una manera formal i 'sobre un escenari precís'. El mateix dia que el govern britànic i l'escocès firmaven el pacte pel referèndum, la portaveu de la Comissió Europea, Pia Ahrenkilde, va manifestar que Europa necessita “un escenari descrit per l'estat membre per avaluar les implicacions pels tractats”, i de moment va dir Ahrenkilde, no en té cap.
El joc brut d’Espanya torna a quedar al descobert
Segon informa Vila Web, la Comissió Europea ha desmentit que avali la tesi del govern espanyol sobre l’exclusió de la UE d'una Catalunya independent, ja que fonts comunitàries han dit que la posició de la comissió no ha canviat i a més, han assegurat no tenir constància que s’hagi produït un intercanvi formal de cartes entre la vicepresidenta Reding i el govern espanyol.
De fet, el diari escocès 'Newsnet Scotland' va publicar fa dues setmanes un article en què denuncia pressions de Madrid per fer rectificar la comissària europea Viviane Reding en les seves declaracions sobre la independència de Catalunya. El rotatiu escocès afirma que Madrid va pressionar Brussel·les perquè Reding desmentís les seves pròpies paraules.