directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 14 de setembre de 2024 15:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

"Catalunya és viable com país independent i el que no és viable és l'actual model de relació amb Espanya"

El degà del col·legi mercantil, Oriol Amat, se suma a altres veus de prestigi econòmic que defensen la viabilitat de la Catalunya independent

Comentaris 9  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 14 vots )
carregant Carregant

El catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Carec, Oriol Amat, ha pronunciat una conferència sobre la viabilitat de Catalunya com país independent. Després d'aportar diferents xifres de diferents estudis publicats, Amat ha conclòs la intervenció afirmant que Catalunya és viable com país independent i 'el que no és viable és l'actual model de relació amb Espanya''. El degà del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials, Eduard Soler, amfitrió de la conferència, ha afirmat que el dia després de les eleccions del 25-N suposarà un nou capítol per la història de Catalunya i ''s'obrirà un meló ple d'incerteses'' polítiques.

Comparteix
   

En l'apartat de conclusions, Amat, que és economista i membre del Carec, ha afirmat que Catalunya com país independent pot ser viable econòmicament, inclús si aquesta afirmació es defensa amb dades d'alguns dels estudis que s'han fet per demostrar la inviabilitat com país independent.

Una de les inquietuds que han manifestat els empresaris presents a la conferencia en el torn de preguntes ha estat un possible boicot que es pot desplegar en contra de les empreses catalanes i els seu productes. Oriol Amat ha dit que fins i tot en el pitjor dels escenaris previsibles, aquest boicot només podria suposar una pèrdua màxima d'un 9% del PIB. 

A més, aquesta xifra del 9% s'hauria de matisar perquè aquest percentatge podria quedar molt per sota si hagués una eventual resposta des de Catalunya a respondre aquest boicot amb un altre boicot a productes d'empreses espanyoles i amb la decisió de compra de productes i serveis d'empreses catalanes. Tot i això, Amat ha dit que ''tant de bo'' no s'arribi mai en aquest escenari. 

Amat s'ha mostrat convençut que sigui quin sigui l'escenari final que visqui Catalunya els pròxims anys, sempre serà millor que la situació que ha viscut aquest últims anys. A més, el catedràtic de la Pompeu Fabra ha demanat al empresaris que tot i les dificultats que pugui suposar obrir aquest procés de construir estructures d'estat han de pensar en el futur i analitzar quin país volen deixar com empresaris als seus néts. Si volen continuar amb un país castigat per un mal tracte en el model de finançament i en les inversions d'infraestructures o bé anar cap un estat amb capacitat per decidir les seves inversions i el seu model econòmic, ha explicat. 

Dels molts desequilibris de la relació entre Catalunya i Espanya, Oriol Amat ha destacat especialment el que suposa que Catalunya abans de pagar impostos ocupi el quart lloc per renda per càpita de les disset autonomies, mentre que un cop s'ha aplicat la quota de solidaritat, Catalunya passa a ocupar el novè lloc. Aquesta és una realitat que ''ni Alemanya'' acceptaria. 

Segons Amat, si s'analitzen els ingressos i les despeses en cas d'una Catalunya independent, el govern de la Generalitat experimentaria un guany net de 13.618 milions, el 7,1% del PIB català Per al catedràtic aquest resultat s'obtindria a partir de la diferència entre els 49.018 milions d'ingressos addicionals que Catalunya tindria com estat independent i els 35.400 milions de despeses addicionals, corresponents a competències estatals que actualment van a càrrec del govern espanyol. Aquestes dades surten d'un estudi fet recentment per les economistes Núria Bosch i Marta Espasa. 

En la presentació del ponent, Eduard Soler, degà del Col·legi i amfitrió de la conferència, s'ha pronunciat sobre el paper que jugarà el Col·legi en aquest nou escenari polític que s'ha desencadenat a partir del passat 11 de setembre, segons ell ha datat.

Soler ha proclamat que ''els catalans estan tips de pagar aquesta festa i de no participar-hi''.Per el degà, a partir del 25-N s'obrirà el primer capítol d'un nou full de ruta que suposarà ''obrir un meló ple d'incerteses'' polítiques. El degà ha finalitzat demanant ''respecte'' a la decisió que prengui el ''poble català'' i ha reclamat ''seny, especialment als mitjans de comunicació''. 

Oriol Amat també s'ha mostrat a favor d'obrir un diàleg amb les autoritats espanyoles per resoldre aquests desequilibris en la relació entre Catalunya i Espanya, però sí que ha volgut reconèixer les dificultats de què aquest diàleg pugui ser fructífer perquè les que estan ''a l'altre costat de la taula'' no tenen la mateixa voluntat d'arribar a un acord. 



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Pepo fletxa Terrassa
1 de novembre de 2012, 15.42 h

#1 D´acord, però JRS, ni odi ni almoina. La solidaritat es practica per humanisme, no per pena i de vegadesb també per interessos, que també és condició humana. L´odi no condueix a gaire res de positiu. Serà espectacular veure com les relacions d´una Catalunya independent amb España, milloraran dia a dia, ja ho veuràs.
Visca la Terra i el Poble Lliures!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Pepo fletxa Terrassa
1 de novembre de 2012, 15.37 h

#3 No cal anar pensant en nomenar més funcionariat, el que calgui i prou. Avui per avui, Catalunya té un 9% escàs de funcionaris sobre els seu cos de treballadors (dels més baixos de la UE i el més baix d´España), quan altres territoris es vantan d´ocupar el 15, el 20 i fins i tot el 25% del seu cos de treballadors total. Això és un estat insuportable, no és de rebut, home!!
Segons Adams, el nombre correcte de funcionariat d´una administració pública, no és sà que depassi el 10%... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
31 d'octubre de 2012, 19.16 h

Quan parlen els experts, sempre és agradable de saber quins arguments pensats, analitzats i estudiats exposen, ja que davant les seves reflexions poques coses és poden objectar si no és que defenses una idea completament oposada i així mateix en aquest cas també és aclaridora una exposició ben argumentada.

Ra.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Synera fletxa Barcelona
31 d'octubre de 2012, 00.27 h

Està be fer-ho, peró no cal que ens convencin de la viabilitat de CAT. És evident. Si ho va ser Croacia, pujant inclús, com no ho serem nosaltres? I tanmateix Portugal, Irlanda, Grècia, Andorra, Mònaco, Vaticà, Sant Marino, Malta i un llarg etcètera que son ben lluny de la nostre economía. És de sentit comú. El que han d'anar estudiant son les balances amb Espanya: actius i pasius. El CCN ho ha fet.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
www.helpcatalonia.cat fletxa Freedom for Catalonia
30 d'octubre de 2012, 21.05 h

http://www.youtube.com/watch?v=cPr0wK1gquk&feature=plcp

Why does Catalonia want to become independent?

Have you heard of a place called Catalonia?
The debate is about whether Catalonia should become independent from Spain. I'm Catalan by birth and I believe that, for somebody who is not, it can be quite difficult to understand why we want independence. That's why I decided to explain some of these reasons


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
www.helpcatalonia.cat fletxa Freedom for Catalonia
30 d'octubre de 2012, 21.05 h

http://www.youtube.com/watch?v=cPr0wK1gquk&feature=plcp

Why does Catalonia want to become independent?

Have you heard of a place called Catalonia?
The debate is about whether Catalonia should become independent from Spain. I'm Catalan by birth and I believe that, for somebody who is not, it can be quite difficult to understand why we want independence. That's why I decided to explain some of these reasons


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Moragues fletxa Mataró
30 d'octubre de 2012, 19.46 h

Aquestes xifres de 49.018 d'ingressos i els 35.400 milions de despeses addicionals, corresponents a competències estatals que actualment van a càrrec del govern espanyol. dona un guany net de 13.618 milions,
només aquestes dades ja son francament bones, ja que aquest guany dona per molt,
però jo voldria centrar l'atenció en els 35.000 m de despeses i que qui fn esl estudis no resalten prou, vull dir que aquestes xifres no son pas negatives sino tot el contrari, perque aquesta despesa la ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
30 d'octubre de 2012, 18.35 h

És molt d'agrair tot l'esforç d'estudi i de divulgació que fan els nostres especialistes en economia. Estan fent una magnífica feina basada en el rigor i prenent decisions valentes en temps difícils.


Valora aquest comentari:   votar positiu 18   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
JRS fletxa Alt Empordà PPCC !!*!!
30 d'octubre de 2012, 17.24 h

com voleu que un país que suporta un espoli de 15 000 000 000 €/any, no sigui viable quan deixi de pagar "tribut de guerra? No solament viable, sinó pròsper i feliç, i la "solidaritat" la practicarem, si ens ve e gana, amb qui ens doni la gana. I serem nosaltres els qui fixarem la quantitat. I si de mi depén, posats a triar MORTS DE GANA, prefereixo ajudar els nens africans que els caradures i vagos espanyols que a mès de poder menjar gràcies a nosaltres, encara ens insulten continuam... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 26   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ni PP ni PSOE no volen satisfer Catalunya, només es volen satisfer ells mateixos

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.