"Catalunya és viable com país independent i el que no és viable és l'actual model de relació amb Espanya"
El degà del col·legi mercantil, Oriol Amat, se suma a altres veus de prestigi econòmic que defensen la viabilitat de la Catalunya independent
El catedràtic d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra i membre del Carec, Oriol Amat, ha pronunciat una conferència sobre la viabilitat de Catalunya com país independent. Després d'aportar diferents xifres de diferents estudis publicats, Amat ha conclòs la intervenció afirmant que Catalunya és viable com país independent i 'el que no és viable és l'actual model de relació amb Espanya''. El degà del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials, Eduard Soler, amfitrió de la conferència, ha afirmat que el dia després de les eleccions del 25-N suposarà un nou capítol per la història de Catalunya i ''s'obrirà un meló ple d'incerteses'' polítiques.
En l'apartat de conclusions, Amat, que és economista i membre del Carec, ha afirmat que Catalunya com país independent pot ser viable econòmicament, inclús si aquesta afirmació es defensa amb dades d'alguns dels estudis que s'han fet per demostrar la inviabilitat com país independent.Una de les inquietuds que han manifestat els empresaris presents a la conferencia en el torn de preguntes ha estat un possible boicot que es pot desplegar en contra de les empreses catalanes i els seu productes. Oriol Amat ha dit que fins i tot en el pitjor dels escenaris previsibles, aquest boicot només podria suposar una pèrdua màxima d'un 9% del PIB.
A més, aquesta xifra del 9% s'hauria de matisar perquè aquest percentatge podria quedar molt per sota si hagués una eventual resposta des de Catalunya a respondre aquest boicot amb un altre boicot a productes d'empreses espanyoles i amb la decisió de compra de productes i serveis d'empreses catalanes. Tot i això, Amat ha dit que ''tant de bo'' no s'arribi mai en aquest escenari.
Amat s'ha mostrat convençut que sigui quin sigui l'escenari final que visqui Catalunya els pròxims anys, sempre serà millor que la situació que ha viscut aquest últims anys. A més, el catedràtic de la Pompeu Fabra ha demanat al empresaris que tot i les dificultats que pugui suposar obrir aquest procés de construir estructures d'estat han de pensar en el futur i analitzar quin país volen deixar com empresaris als seus néts. Si volen continuar amb un país castigat per un mal tracte en el model de finançament i en les inversions d'infraestructures o bé anar cap un estat amb capacitat per decidir les seves inversions i el seu model econòmic, ha explicat.
Dels molts desequilibris de la relació entre Catalunya i Espanya, Oriol Amat ha destacat especialment el que suposa que Catalunya abans de pagar impostos ocupi el quart lloc per renda per càpita de les disset autonomies, mentre que un cop s'ha aplicat la quota de solidaritat, Catalunya passa a ocupar el novè lloc. Aquesta és una realitat que ''ni Alemanya'' acceptaria.
Segons Amat, si s'analitzen els ingressos i les despeses en cas d'una Catalunya independent, el govern de la Generalitat experimentaria un guany net de 13.618 milions, el 7,1% del PIB català Per al catedràtic aquest resultat s'obtindria a partir de la diferència entre els 49.018 milions d'ingressos addicionals que Catalunya tindria com estat independent i els 35.400 milions de despeses addicionals, corresponents a competències estatals que actualment van a càrrec del govern espanyol. Aquestes dades surten d'un estudi fet recentment per les economistes Núria Bosch i Marta Espasa.
.
En la presentació del ponent, Eduard Soler, degà del Col·legi i amfitrió de la conferència, s'ha pronunciat sobre el paper que jugarà el Col·legi en aquest nou escenari polític que s'ha desencadenat a partir del passat 11 de setembre, segons ell ha datat.
Soler ha proclamat que ''els catalans estan tips de pagar aquesta festa i de no participar-hi''.Per el degà, a partir del 25-N s'obrirà el primer capítol d'un nou full de ruta que suposarà ''obrir un meló ple d'incerteses'' polítiques. El degà ha finalitzat demanant ''respecte'' a la decisió que prengui el ''poble català'' i ha reclamat ''seny, especialment als mitjans de comunicació''.
Oriol Amat també s'ha mostrat a favor d'obrir un diàleg amb les autoritats espanyoles per resoldre aquests desequilibris en la relació entre Catalunya i Espanya, però sí que ha volgut reconèixer les dificultats de què aquest diàleg pugui ser fructífer perquè les que estan ''a l'altre costat de la taula'' no tenen la mateixa voluntat d'arribar a un acord.