directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 13:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Brussel·les ja demana saber quants eurodiputats tindrà Catalunya

La Comissió Europea insta Catalunya i Espanya a pactar com seria un Estat català a la UE i amb quines condicions es representaria el nou Estat a les institucions europees

Comentaris 39  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 27 vots )
carregant Carregant

La Comissió Europea insta Catalunya i Espanya a negociar i posar-se d'acord sobre com seria un hipotètic estat català en el marc de la Unió Europea, i no es pronunciarà sobre les conseqüències d'una declaració d'independència unilateral, almenys de moment. Així ho han assegurat aquest dimarts fonts comunitàries, que confirmen que la independència de Catalunya implicaria un canvi en els tractats europeus. Barcelona i Madrid haurien de negociar aspectes com el nombre d'eurodiputats de cada nou estat o el nombre de vots a les institucions europees i només després seria Brussel·les qui oferiria la seva opinió legal sobre les conseqüències de tot plegat i s'iniciaria un debat amb la resta d'estats membres.

Comparteix
   

L'opinió oficial de la Comissió Europea sobre una possible independència de Catalunya es manté intacta i "no ha canviat", segons ha assegurat aquest dimarts des de Brussel·les el portaveu Olivier Bailly. En resposta a una pregunta sobre la carta de la vicepresidenta Vivianne Reding al govern espanyol, Bailly ha reiterat que Brussel·les només es pronunciarà "a petició d'un estat membre" i quan es detalli "un escenari precís". La carta ha creat certa polèmica a Brussel·les, i contradiccions entre els diversos portaveus, per si s'havia enviat en nom de la Comissió Europea o a títol personal. 

"L'escenari concret de la separació d'un estat membre o la creació d'un nou estat no seria neutral pel que fa als tractats de la Unió Europea, i per això la CE expressaria la seva opinió sobre les seves conseqüències legals d'acord amb la normativa europea a petició d'un estat membre que detallés un escenari precís", ha defensat Bailly. "No és el rol de la Comissió expressar una posició sobre temes d'organització interna relacionats amb dissenys constitucionals d'un estat membre", ha afegit el portaveu. 

Fonts comunitàries han explicat que l'objectiu de Brussel·les si el procés independentista tira endavant és rebre un acord intern entre Catalunya i Espanya on es detalli com es repartiria el deute, quants eurodiputats tindria el nou estat català i la nova Espanya, quants vots els correspondrien al Consell Europeu, si tindrien cadira al BCE, si s'hauria de crear un nou eurocomissari o si el català s'hauria d'incloure com a llengua oficial europea. 

Aquest canvis, han reiterat les fonts comunitàries, serien subjectes a un acord amb la resta de 26 estats membres. Fins aleshores, però, Brussel·les rebutja pronunciar-se sobre si una Catalunya independent seria dins o fora de la UE, perquè considera que és més neutral no fer-ho. De fet, ni tan sols si Artur Mas tira endavant amb un referèndum amb la pregunta proposada fins ara: "Vol que Catalunya sigui un nou estat de la UE?", Brussel·les no es pronunciarà. 

L'escenari descrit per aquestes fonts implica la necessitat d'un acord entre Barcelona i Madrid. De moment, la Comissió Europea no preveu l'escenari d'una declaració unilateral d'independència. De fet, en roda de premsa el portaveu oficial de Barroso ha dit que la CE rebutja "comentar qualsevol d'aquests aspectes de la situació". Però si Catalunya volgués tirar endavant amb un referèndum, tingués la majoria per fer-lo i no s'aconseguís arribar a un acord amb Madrid, Brussel·les podria veure's forçada a expressar algun tipus d'opinió.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#39
Gerard fletxa Girona
22 d'abril de 2015, 11.09 h

Aquest principi d' "obertura" respecte a la independència de Catalunya, és com a conseqüència d'estar mirant què i quan representaria Catalunya en el Parlament Europeu però el fet curiós és que estan donant per suposat que quan siguem independents ens mantindrem dins de la Unió Europea com a Estat membre.... I si ens rellisca ser membres?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#38
ignasi fletxa barna
20 d'abril de 2015, 22.37 h

Soy Catalán hablo castellano con mi madre y Catalán con mi padre, mis abuelos maternos son de Cuenca, y mis abuelos paternos Catalanes, tengo tres hijos Catalanes y mi mujer es Catalana, digo esto por aquellos que dicen que son Españoles que viven en Cataluña, pero que sus hijos son Catalanes y se sienten de Cataluña, hay que ser sincero y decirlo, lo que España no quiere para Cataluña no lo quiere para ellos , hay infinidad de ejemplos, y el que diga que estamos igual tratados que cualq... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 47   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#37
Raüi Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
20 d'abril de 2015, 19.01 h


La UE és hereva de la CEE i aquesta de la CECA, de BENELUX que eren organitzacions d'ajuda entre estats, malgrat els intents de diversos polítics, la UE continua essent un conglomerat d'estats i això l'afebleix davant dels EUA o de la Federació Russa, o de països com el Japó.

Ara formem part de la Unió Europea ja que formem part d'Espanya que n'és un Estat membre. Per aquesta raó la discussió sobre la nostra independència ha anat lligat sempre a la discussió sobre si restarem dins... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#36
Jaume Cusó fletxa Barcelona
20 d'abril de 2015, 17.15 h

La Unió Europea ha demostrat la seva inutilitat amb les diverses crisis que s'han produït aquests últims anys: L'econòmica, on tot el pensament està centrat a escanyar els països més dèbils i fer-los aplicar mesures que cap dels grans Estats aplicaria a la seva pròpia població. El més trist és que en alguns casos compta amb la col·laboració del govern de torn, cas d'Espanya. Una UE on alguns Estats prefereixen salvar bancs abans que salvar els seus propis ciutadans. I aquests dies... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#35
Jo fletxa BCN
20 d'abril de 2015, 16.36 h

#20 Per formar part d'una UE. que només es preocupa de rescatar bancs, que ni te ni vol tenir una posició comú sobre política internacional, sobre economia, política interna. On tothom tira cap a la seva banda i passa olímpicament de la resta de socis, que es despreocupa dels seus ciutadans. que es despreocupa de les seves fronteres, que permet obscenitats com les que diuen i fan alguns ministres de certs estats (aquests també representen a la UE). que posa a dit només per interessos pa... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
17 d'abril de 2015, 21.51 h

#20 estar en la UE no es ninguna panacea hoy en dia menos para alemania que es un chollo


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Jaume Cusó fletxa Barcelona
13 de desembre de 2013, 22.18 h

Cert, la UE ho considera un assumpte intern espanyol, greu error, perquè això afecta a la UE. Li agradi o no a la UE per arribar a Espanya han de passar per Euskadi y per Catalunya, i Euskadi també és un territori en vies d'independitzar-se. Entenc molt bé que la UE té un seriós problema perquè diversos territoris que ara en són part de la UE i part d’Estats de la UE volen independitzar-se.
I costaria molt d’entendre que la UE acceptés Escòcia i no a Catalunya. Clar que hi ha alg... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Raül Pérez Poza fletxa Sant Llorenç de la Muga
13 de desembre de 2013, 20.59 h

Si la Unió Europea demana que s'assoleixi un acord entre Catalunya i Espanya però Espanya no vol pactar res aleshores ens queda decidir el nostre futur de forma unilateral.
Catalunya ha exposat de forma clara què vol ara cal que Espanya respongui i si no ho fa, continuarem fent passes unilateralment.

Raül


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
bejota fletxa Barcelona
13 de desembre de 2013, 16.09 h

No hi ha aval europeu a la pretensió de CiU, de celebrar una consulta independentista. Les autoritats comunitàries subratllen que és un assumpte intern espanyol que ha de resoldre's sobre la base de la Constitució, i reiteren que, en tot cas, la secessió deixaria Catalunya fora del M.Comú.

N.B. COLLA DE BABAUS !


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 24
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Jaume Cusó fletxa Barcelona
1 de novembre de 2012, 18.26 h

Quantes més coses digui Vidal-Quadras i continuï sent vicepresident del Parlament Europeu més gran és el desprestigi de la Unió Europea.


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.